CHP’de olağanüstü kurultay tartışması beraberinde imza hareketini getirmişti. Partide ‘değişim’ isteyen ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin Genel Başkan olması gerektiğini düşünenlerin başlattığı imza hareketinde tüzük gereği 15 günlük süre doldu. İmzacılar topladıkları imzaları bugün Genel Merkez’e teslim edecek. Genel Merkez de yeterli sayıda imza varsa kurultay kararı alacak. Yeterli sayı da imza yoksa da kurultay yapılmayacak. 16'sı doğal toplam 68 kurultay delegesine sahip İzmir’de imzacılar 20’yi aşsa da hedefledikleri 30-35 imza sayısına ulaşamadı.

DURAK SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Kurultay delegeleri arasında tavrı en çok merak edilen isimlerden olan CHP Karşıyaka Kurucu İlçe Başkanı ve Karşıyaka Belediyesi Eski Başkanı Cevat Durak İ olağanüstü kurultay için imza vermezken sessizliğini Gerçekizmir’e bozdu. Durak neden imza vermediğinden sürece bakışına, örgüte 'sağduyu' mesajından bundan sonrasına yönelik önerilere kadar önemli açıklamalarda bulundu.

DEĞİŞİMDEN ÖNCE YENİLEŞME

Durak şunları söyledi: Süreçte sessiz kalmak istedim çünkü sağlıklı ortam yoktu. Seçim arkası bir anda kurultay kararı çıkarılması bunu da ancak Genel Başkan yapabilir. Genel Başkan’ın almadığı ya da karar vermediği bir yerde zorunlu bir kurultaya gitmek partide sıkıntı yaratacaktı. O nedenle geri durdum. Değişim yaşanacaksa bunu Genel Başkan’ın kendisi yapması gerek. Sessiz kalışımın nedeni bu.

Kamuoyunda tartışmalardan uzak durulmalı. Parti içi sorunların parti içinde çözülmesi gerek. Bu dönemde küslükler dargınlıklar hesap görmek doğru değil. Genel Başkan’ın en doğru kararı vereceğini düşünüyorum. Bu konuya neşter vurmak, bu konuyu kapatmak Genel Başkan’ın iradesinde. Genel Başkan ne derse o olacak. Sıkıntının mutlak çözülmesi gerek. Bence herkesin fikrini söyleyebileceği, tartışabileceği danışma meclisi gibi bir kurultay doğru olurdu. Bunu tüzükle de birleştirebiliriz. Tüzük kurultayı yarım kalmıştı. Yeni çıkan uyum yasaları, ülkenin içinde bulunduğu rejim değişikliğinin getirdiklerinin de tüzüğe uygun şekle getirilmesi gerek. Bence öncelikle yapılması gereken bunlar. Genel Başkan sağduyuyla bu süreci aşacaktır. Genel Başkanımız son dönemde önemli akıllı şeyler yaptı. Bu doğrultuda hareket edecektir.

DEĞİŞİMDEN ZİYADE YENİLEŞME

Kin ve nefretle illa değişim diyerek olmaz. Değişimi dönem dönem yaşadık. Değişimden ziyade yenileşmeye ihtiyaç var. Kendimizi hazırlamamız lazım. Gençlerin önünü açmamız lazım. Koltuk hırslarından sıyrılmak lazım. Bunlar da tüzükle yeni program kararlarıyla olur. Muharrem İnce de partinin değeri. İmza sürecini yürütenlerin hepsi bir değer. Kimsenin yıpranmaması lazım. CHP bir bütündür. Kimse kimseye gönül koymamalı. Bölünme küsme lüksümüz yok. Süreçte en yakın arkadaşım da (Tahir Şahin) farklı düşünebiliryordu. Ben de ona doğru ya da yanlış bir şey varsa söyledim. Aziz Başkan’ın (Kocaoğlu) bize ‘değişim’ mesajı vereceğini açıkladığında da kendisine söyledim. ‘Bu size zarar verebilir’ dedim. Kendi sorumluluğunda bilinciyle hareket etti. Genel Başkan’ın emrinde devam ediyorum . Nasıl bir yön verirse öyle devam edeceğiz."

2 DÖNEM BAŞKANLIK YAPTI

Partinin Karşıyaka'da kurucu ilçe başkanı olan Durak, 2004 ve 2009 yıllarında Karşıyaka Belediye Başkanı seçilmişti. Durak, CHP Lideri Kemal kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan koltuğunda oturduğu 2014 seçimlerinde aday adayı olmasına rağmen aday gösterilmemişti.

Editör: Haber Merkezi