Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bayraklı’da kongre heyecanı yaşandı. Bayraklı Havuz Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen olağanüstü ilçe kongresinde başkanlık için Didem Gültekin, Mehmet Yılmaz ve Samed Tekin yarıştı. Didem Gültekin’i Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın desteklediği öne sürülürken Mehmet Yılmaz’ın İlçe eski Başkanı Pınar Susmuş’un desteğini aldığı iddia edildi. Samed Tekin’e Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Hasan Karabağ’ın destek verdiği öne sürüldü.

BLOK LİSTEYLE YAPILACAK

Kongrenin Divan Başkanı 23. Dönem CHP Ankara Milletvekili Hakkı Süha Okay oldu. Kongrenin blok listeyle yapılması kararlaştırıldı. Divan Başkanı Okay, 3 adayın da yeter sayıda imza topladığını duyurdu.

‘ANASININ KARNINDAN DOĞMADI’

Kürsüye ilk çıkan aday Samed Tekin oldu. Tekin, şunları söyledi: “Mahallelerimizdeki delegelerimizle görüştük, onların fikirlerini dinledik, yönetim anlayışımızı anlattık. Yönetim listemizi de mahalle delegelerimizin isteğiyle oluşturduk. Yola çıktığımızda iyi niyetli olmadığını düşündüğüm, üzüldüğümüz şeyler oldu. Bunlardan biri benim kimin adayı olduğum yönündeki iddialar… Ben kimsenin adayı, adamı değilim. Beni adayı yapacak adam daha anasının karnından doğmadı. Ben örgütün kalbinden geliyorum. Beni yüze yakın delege aradı, bu yola benimle çıkmak istediklerini söyledikleri için ben bu yola çıktım. Bugüne kadar üzerime düşen her görevi yaptığım gibi bu konuda da üzerime düşeni yapacağımı belirterek aday oldum. Bana destek veren, benimle yol yürümek istediklerini söyleyen ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Siyaset öyle bir şey ki; içine girdiğiniz zaman çıkamıyorsunuz. Beni bu işe 10 yaşındayken babam bulaştırdı, 10 yaşındayken beni kongrelere götürürdü. Bu bir bayrak yarışı, hangimiz seçilirsek seçilelim örgütümüzün emrinde olacağız. İktidara çok yakınız, hatta iktidara hiç bu kadar yakın olduğumuz bir süreci hatırlamıyoruz. İktidarı hak ediyoruz, Türkiye AKP’den kurtulmayı hak ediyor. Bunun için yola çıktık, bunun mücadelesini vereceğiz. Genel Başkanımızın liderliğinde bu seçim yarışından zaferle çıkacağız. AKP iktidarını artık uğurlayacağız. 

‘KİMSENİN HAKKINI YEDİRMEM’

Tekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bana, ‘Sen belediye başkanı ile kavga etmeye geliyorsun’ dediler, güldüm.  Benim CHP içinde en başta sayın belediye başkanı olmak üzere kimseyle sorunum yok, olamaz. Benim kimseyle kavga edecek vaktim yok. Haftanın 6 günü yönetimimle sahada çalışmaya geliyorum, haftanın bir günü de ilçe binamızda olacağız. Çünkü bizim çok çalışmaktan başka çaremiz yok. Ben partizan bir adamım. Bugüne kadar herhangi bir partilim aradığında onun için yapabileceğim bir şey varsa hiç geri çevirmedim. Seçim sonucu ne olursa olsun bu böyle devam edecek. Benim partilimin hakkını yiyen, işiyle aşıyla oynayan kim olursa olsun karşısında duracağım. Ben kimsenin hakkını yemem, yedirmem.”

‘EMEKÇİLERİN ÖTELENMESİNİ İSTEMEYİZ’

“Biz Mustafa Kemal’in askerleriyiz ve o yolda yürüyen Mahir Çayan’ların, Deniz Gezmiş’lerin yoldaşlarıyız” diyerek konuşmasına başlayan Mehmet Yılmaz şöyle konuştu: Emekçi kardeşlerimizin ötelenmesini, itelenmesini istemeyiz. Hiçbir CHP’li arkadaşımın bunu yapacağına inanmak istemiyorum. Ben 90 gündür mahallelerimizi geziyorum, vatandaşlarla yaptığım sohbetlerde ne kadar acı günler olduğunu görüyorum. Türkiye ekonomisi battı. İnsanlarımız işsiz, aç bırakıldı.Kadın cinayetleri almış başını gitmiş... Kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Kadınlarımız, bizim anamız, bacımız, avratlarımızdır. Kimsenin onların kılına en ufak bir zede getirmesine gönlümüz asla razı olmaz. Bunların hepsini bilen biri olarak CHP’nin çalışmalarını Bayraklı’da sürdürmek, partimizi iktidar yapmak için buradayım. İktidar olmak gerekiyor. Belediyelerimiz istihdam kapasiteleri bellidir, biz iktidar olmak zorundayız, çünkü devletin tüm kurumlarında partili arkadaşlarımızı istihdam etmek çok daha kolay olacaktır.”

‘CHP BAYRAKLI’DA KURUMSALLAŞAMADI’

CHP’nin Bayraklı’da kurumsallaşamadığını belirten Yılmaz, “Şu an olağanüstü bir kongre yaşıyoruz. Keşke bu kongreyi yaşamasaydık, bir ilçe başkanımız ve yönetimimiz vardı. Ama biz 90 günden fazladır içe dönük mücadele ediyoruz. Bu partide hiçbir arkadaşımıza haksızlık yapılmasına tahammül edemiyorum, etmeyeceğim. Ancak tüzük programımıza aykırı olmadığı sürece… Bayraklı’da 13 bine yakın üyemiz var. Biz partililerimizi hiç eğitmemişiz. Parti programını okuyan 13 bin kişi içinde en fazla 300’dür. Partililerimize eğitim vermek zorundayız. Bayraklı’da bir ilçe binamız, tabelamız var. Ama CHP Bayraklı’da kurumsallaşamadı. Son dönemde buna katkı konmaya çalışıldı ama keşke ket vurulmasaydı. Hiçbir partili arkadaşımızın evine ekmek götürmekte zorluk çekmesini istemiyorum. Evine ekmek götürene parmak sallanmasına asla müsaade etmeyeceğim. Kimse örgüte saygıda kusur etmemeli. Biz yönetimimizle, meclis üyelerimizle, belediye başkanımızla bir kenet haline geleceğiz, partimizi büyütüp Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapıp iktidara yürümek zorundayız. Bizim felsefemizde ayrıştırmak, ötelemek yok. Bütün örgütümüzle beraber çalışmalarımızı yan yana yapacağız” açıklamalarında bulundu. 

‘TERTEMİZ BİR SAYFA İSTİYORUZ’

Son olarak kürsüye çıkan Didem Gültekin, “Geliyoruz… Kadınlar, gençler, işçiler, çiftçiler, ezilenler… Omuz omuza iktidara geliyoruz. Biz kadınlar olarak kimsenin avradı değiliz. Biz Cumhuriyet'in kadınlarıyız. Türkiye’nin geldiği durum ortada, karşımızda Cumhuriyet tarihinden beri kini, nefreti kar topu gibi büyüten bir zihniyet var. Türkiye’de insanlar kutuplaştırıldı. Türkiye’yi bu hale getirenlere karşı biz omuz omuza sokaklarda mücadele edeceğiz. Bugün Cumhuriyet’in köklerine dinamit konulmuş vaziyette… Muhalefet, toplumsal muhalefet haline gelmiştir. Bizler bu sinerjiyi omuz omuza genel iktidar taşımak zorundayız. Yolum, uygarlık yolu, yol göstericim nutuk… Mustafa Kemal, ‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyor. Bana bu yolu Mustafa Kemal işaret etti, örgütüm teveccüh gösterdi. Biz tertemiz bir sayfa açmak istiyoruz. Kavgasız, tartışmasız, tek hedefi iktidar olan bir sayfa istiyoruz. Bu mesele parti meselesi değildir, bu mesele memleket meselesidir” açıklamalarında bulundu. 

‘YETKİ VERİN, İKTİDARA GELELİM’

“Bugün burada Bayraklı örgütü bir kişiyi, kadroyu değil, yeni bir anlayışı iktidara getiriyor. Yeni bir başlangıcı seçiyor. Yeni bir mücadeleyi sahipleniyor” ifadeleriyle açıklamalarını sürdüren Gültekin, “Altı farklı siyasi görüş bir araya geldiyse biz de CHP olarak birlik beraberlik içinde olacağız. Benim aday olmamda tek bir amaç var; Bayraklı’da oyumuzu 101 bin olan oyumuzu 150 bin yapıp, Genel Başkanımızı Cumhurbaşkanı yapıp partimizi iktidara taşımaktır. Ben örgütten geliyorum. Hayatımı bu parti için feda ettim, helali hoş olsun. Bir canım var o da partime feda olsun. Ben tepeden tırnağa Bayraklı’lıyım. İktidar yürüyüşünün ateşini Bayraklı’dan yakacağız. Kazanan Bayraklı olacak, kazanan CHP olacak. Ben bu partinin sağduyulu ve onurlu delegelerine güveniyorum. Benim en büyük ailem CHP’dir. Ben örgütte büyüdüm. Yetki verin, iktidara gelelim” diye konuştu. 

SALONDA 'AVRAT' POLEMİĞİ

Öte yandan kongre salonunda Mehmet Yılmaz ve Didem Gültekin arasındaki 'avrat' polemiği dikkat çekti. Adaylardan Mehmet Yılmaz’ın, "Kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Kadınlarımız bizim anamız, bacımız, avratlarımızdır. Kimsenin onların kılına en ufak bir zede getirmesine gönlümüz asla razı olmaz" ifadeleri dikkat çekti. Yılmaz’ın bu sözlerine diğer aday Didem Gültekin’den cevap geldi. Gültekin, konuşma sırası kendisine geldiğinde “Biz kadınlar olarak kimsenin avradı değiliz. Bu cumhuriyetin kadınlarıyız” sözleriyle Yılmaz'ın sözlerine atıfta bulundu. 

LİSTELER BELLİ OLDU

OYLAMA İŞLEMİ BAŞLADI

YENİ BAŞKAN GÜLTEKİN OLDU

Saat 17.00 itibarıyla oy kullanma işlemi sona erdi. Oy sayımında çıkan sonuca göre Didem Gültekin CHP Bayraklı'nın yeni ilçe başkanı oldu. 
Adayların aldığı oylar şöyle:
Didem Gültekin:199
Mehmet Yılmaz: 102
Samed Tekin: 64

‘HEPİMİZ BİRİZ’

Sonuçların açıklanmasının ardından açıklama yapan Gültekin, “Hepimiz biriz. Ben inanıyorum ki iktidara yürüdüğümüz bu yolda Mehmet ağabeyim de Samed ağabeyim de bizi yalnız bırakmayacaklar. Biz inanıyoruz ki iktidara yürüyoruz. Geliyor gelmekte olan diyoruz. Tüm kardeşlerimize, kadınlarımıza ve en çok da gençlere teşekkür etmek istiyorum. Biz bu yolda omuz omuza 2023’te partimizi iktidara, Genel Başkanımızı da Cumhurbaşkanı yapmaya söz veriyoruz” diye konuştu.

'GEÇMİŞİ KAPATTIK'

Kongreye ilişkin değerlendirmede bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Bence Bayraklı’ya yakışır bir kongreydi. Demokratik bir ortamda gerçekleşti. Bence Bayraklı siyasal özgürlüğünü bugün itibariyle ilan etti. Bu saatten sonra bizim için listenin rengi önemli değil. El ele kol kola bütün partililerimizle kucaklaşarak yolumuza devam edeceğiz. Mevlana’nın güzel bir sözü var; dün, dünde kaldı. Yarına dair bir şeyler söyleyeceğiz. Geçmişi kapattık” dedi.

'İLKLERİN İLÇESİ'

Sandal, İzmir’in en genç ilçe başkanının Bayraklı İlçe Başkanı olmasının hatırlatılması üzerine ise, “Bayraklı ilklerin ilçesi” diye yanıt verdi.

Editör: Haber Merkezi