Cengiz Aldemir/ ANKARA- HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, meclise yaptığı basın toplantısında, cezaevlerinde tahliyelerin "pişmanlık" dayatmasıyla engellendiğini söyledi.

CEZAEVLERİ KANAYAN BİR YARA

Cezaevlerinin kanayan bir yara olduğunu, dışarıda halkın durumu ne ise cezaevlerinde de durumun aynı olduğu benzetmesi yaparak, "Bir bütün ülke zaten açık cezaevine ya da kapalı cezaevine dönüştürülmüş durumda. Cezaevleri özellikle son yıllarda bir işkence haneye dönüşmüş durumda. Tutsaklar, mahpuslar, ceza almış içeri girmiş olmalarına rağmen cezaevlerinde bir kez daha cezalandırılmaya çalışılıyorlar. Orada Devletin sözüm ona kontrolü altında cezaları en insani biçimde infaz edilmesi gerekirken cezaevleri bunun tam karşısında bir işkence haneye dönüşmüş durumda" dedi.

ANAYASAYA AYKIRI YASA

2020 yılında kabul edilen infaz yasasının, ayrımcı bir yasa olduğunu vurgulayan HDP'li Çepni, yasanın hem insan haklarına hem uluslararası sözleşmelere hem de Anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Yasanın pamdemi koşullarında insanların korunması açısından da gündeme getirildiğini anımsatan Çepni, cezaevlerinin büyük riskler barındıran yerler olduğunu, düzenleme ile 90 bin civarında adli mahpus serbest bırakılırken, politik tutsakların düzenleme dışında tutularak, pandemi koşullarında hem hastalığın pençesine, hem de ölüme terk edildiğini vurguladı.

CEZAEVİ KURULLARINI YARGI ORGANI YAPTILAR

Cezaevlerindeki idari ve gözlem kurulunun yargı organı olmamasına rağmen, infaz erteleme yetkisi verildiğini belirten Çepni, bağımsız olmayan bu kurullarda mahpus avukatlarının olmadığını, siyasi tutsaklar için yeni bir yargı mekanizmasına dönüştürüldüğü eleştirisinde bulundu.

DRAMATİK ÖRNEKLER

Konuyla ilgili Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan iki böbreği iflas etmiş ve kafatasında gaz fişeğinin isabet etmesi sonucu ağır  hasar görmüş olan Ramazan Durmaz ile  İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevinde mide kanseri nedeniyle kemoterapi alan 68 yaşındaki Ahmet Çakal,  30 yıldır cezaevinde olan Hamdin Demirkıran, 
Mustafa Akan, Medeni Gül, Atilla Coşkun örneklerini veren Çepni, "Politik tutsaklara, "siz siyasi görüşlerinizden pişman mısınız? Vaz geçiyor musunuz? Bu sorular sorularak pişmanlık dayatması yapılıyor" dedi.

TÜRKİYE CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Cezaevlerinde hak gasplarına, işkencelere karşı mahpusların, ellerindeki tek direnme aracının açlık grevleri olduğunu belirten Çepni, iktidarın Türkiye'yi cezaevine dönüştürdüğünü
ifade ederek şöyle konuştu:

Tweet atan, itiraz eden, sarayın politikalarını sorgulayan herkes en başta saray tarafından ötekileştiriliyor, teröristleştiriliyor. Bu da yetmediğinde gözaltı, tutuklama terörü devreye giriyor.  Buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum. Sürelerinin dolmasına rağmen tahliye edilmeyen mahpuslar derhal tahliye edilmelidirler. Bu yapılan hukuksuzluktur.  Bu yapılan zulümdür. Bu yapılan Anayasaya, uluslararası anlaşmalara aykırıdır."

Editör: Haber Merkezi