Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'nin, Avrupa’dan en çok plastik atık ithal eden ülke olduğunu belirten Meclis Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, Avrupa ülkelerinden gönderilen plastik atık miktarının 2004 yılından bu yana 196 kat arttığına dikkat çekti. İthal edilen plastik atığın yüzde 60-70’inin geri dönüşümle hammaddeye çevrildiğini, dönüşümü imkansız plastiğin kontrolsüzce çevreye atıldığı ya da yönetmeliklere aykırı şekilde yakıldığı bilgisini paylaştı.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR VERİYOR

Çevreye dökülen ve açıkta yakılan plastiğin, insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla; Adana il sınırları içerisinde, yasa dışı dökülen plastik atıkların açıkta yakıldığı 5 farklı lokasyondan; Çukurova/Karahan, Seyhan/Kuyumcular ve Yüreğir/İncirlik (2 atık bölgesi) toprak, kül, su ve nehir dibi çamuru örneklerini Greenpeace Araştırma Laboratuvarı’nda ve bağımsız laboratuvarlarda incelendiği bilgisini aktaran Ekolojist Çepni, "Atıkların zehir saçtığı, havaya, toprağa ve su varlıklarına telafisi imkansız zararlar verdiğini ortaya konmuştur. Toprak ölçümlerinde, kirlenmemiş toprağa göre 400.000 kat fazla kimyasal tespit edilmiştir. Numuneler, tespit edilen zehirli organik kimyasalların yanı sıra yüksek konsantrasyonlarda çeşitli metal ve metaloidleri de içermektedir" uyarısında bulundu.

KANSERE NEDEN OLUYOR

Lokasyonlarda yapılan inceleme ve Bilimsel araştırmalarda, bu kirleticilerin kanserden, akciğer hastalıklarına pek çok ciddi sağlık sorununa neden olduğu ve sinir sistemini etkilediğinin tespit edildiği bilgisini paylaşan Çepni, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

BAKAN KURUM'A SORULAR

"Greenpeace araştırmaları sonucu; Çukurova/Karahan, Seyhan/Kuyumcular ve Yüreğir/İncirlik çöp döküm ve açıkta yakım alanlarından alınan atık plastik parçalara ait numunelerin çok çeşitli zehirli organik kimyasalların yanı sıra, nispeten yüksek konsantrasyonlarda çeşitli metal ve metaloidleri içerdiğinin tespit edildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bu alanlarda Bakanlığınız gerekli inceleme ve araştırmaları yapacak mıdır? Araştırama sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

Adana ili sınırlarında atık plastikler ve atıkların yanması ile oluşan küller bertaraf edilmekte midir? Atıkların bertaraf işlemleri çevreye ve halk sağlığına zarar vermeden yapılmakta mıdır?

Adana ilinde temizlenmeyen atıkların ve küllerin; rüzgar, güneş ve yağışların etkisi ile toprağa ve su varlıklarına vereceği zararlar tespit edilmiş midir?

Plastik atıkların Adana’ya yasa dışı yollarla getirildiği ve yakıldığı iddiaları araştırılmış mıdır? Kaçak olarak plastik atık yakan işletmeler tespit edilmiş midir? Bu işletmelere ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?

Plastik atıkların Adana’ya kaçak olarak getirilmesi ve yakılmasında görevini ihmal eden kamu görevlileri için soruşturma başlatılmış mıdır?

İngiltere’den Türkiye'ye ihraç edilen plastik atık miktarı 2021 yılında getirilen atık ithalatına ilişkin kısıtlamaya rağmen neden 10 kata yakın bir oranda artmıştır?

Resmi kayıtlara göre, Adana’ya kaç ton plastik atık getirilmiştir? Bunların kaç tonu geri dönüşüme tabi olmuştur? Dönüştürülemeyen plastik atıklar takip edilmekte midir?

Plastik atıkların ve küllerin çevreye, tarım alanlarına, su varlıklarına ve halk sağlığına verdiği zararlar konusunda Adana halkı bilgilendirilmiş midir? Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği yapılmakta mıdır?

Halkın sağlıklı ve dengeli çevrede yaşama hakkı için, plastik atıkların neden olduğu zehirli kimyasalların toprağa, havaya, su varlıklarına vereceği zararların engellenmesi amacıyla plastik atık ithalatını yasaklamak için çalışmanız var mıdır?

Türkiye genelinde Adana’da olduğu gibi plastik atıkların yasa dışı yollarla depolandığı, yakıldığı başka alanlar tespit edilmiş midir? Bu konuda ne gibi çalışmalarınız vardır?

PAKDEMİRLİ'YE SORULAR

Çepni, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye de şu soruna yanıt istedi:

Greenpeace araştırmaları sonucu; Çukurova/Karahan, Seyhan/Kuyumcular ve Yüreğir/İncirlik çöp döküm ve açıkta yakım alanlarından alınan atık plastik parçalara ait numunelerin çok çeşitli zehirli organik kimyasalların yanı sıra, nispeten yüksek konsantrasyonlarda çeşitli metal ve metaloidleri içerdiğinin tespit edildiği Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? İncelenen lokasyonlardaki tarım alanlarında Bakanlığınız gerekli inceleme ve araştırmaları yapacak mıdır? Araştırama sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

Adana ilinde plastik atıkların ve küllerin; rüzgar, güneş ve yağışların etkisi ile tarım alanlarına, su varlıklarına ve besin zincirine verdiği zararlar tespit edilmiş midir?

Plastik atıkların ve küllerin, tarım alanlarına, ve burada yetişen ürünlere verdiği zararlar konusunda Adana halkı bilgilendirilmiş midir?

Adana’da incelenen alanlarda yetişen tarım ürünlerinin incelemesi yapılmakta mıdır? Sağlığa zarar verecek ürünler tespit edilmiş midir?

Bakanlığınız, plastik atıkların tarım alanlarına ve ürünlere verdiği zararların engellenmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

Editör: Haber Merkezi