CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Çevre Komisyonunun, Çevre Ajansının temel olarak ortadaki ekoloji ve çevre sorunlarına bir çözüm üretmediğini eleştirisinde bulunan HDP’li Çepni, konuya kâr ve sermaye odaklı değil, halk ve doğa odaklı bakılması gerektiğini savundu.

Temel sorunun ekoloji ve çevre konularına yanlış bakış açısından kaynaklandığını söyleyen Çepni, komisyonda yaptığı konuşmasında, “Yapılan sunumda da görüldüğü üzere esas olarak mantığın kâr üzerine kurulu olduğudur. Yani burada ucuz olduğu için çöp alınmamalıdır, halka ve doğaya zararlı olduğu için alınmamalıdır. Yani dolayısıyla bizim eleştirimiz budur, bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bir çevre ajansı kurmak yerine burada bunun muhataplarıyla, halkla, çevre ve ekoloji örgütleriyle yan yana gelerek özellikle de mevcut rant projelerinin, yıkım ve talan projelerinin durdurularak bu tartışmaların yapılması ve bağlanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

'KUZUYU KURDA TESLİM EDİYORUZ'

Bu düzenlemenin sermayenin, şirketlerin doğaya karşı işlediği suçlara yönelik çıkartılması gerektiğini vurgulayan Çepni, Çevre Komisyonu ve ekolojiden yana olanların, şirketlerin kâr uğruna saldırı ve talan politikalarına karşı çıkması gerektiğini söyledi. Komisyonun görevinin de bu olduğunu hatırlatan Çepni, “ Burada ise kamu kurumu niteliğinde bir ajans kuruyoruz, içerisinde, yönetim organlarında sermayeden, özel sektörden insanlar olacak ve bunlar aynı zamanda denetim de yapacaklar. Dolayısıyla, biz tabiri caizse kuzuyu kurda teslim edeceğiz. Bu hem çevre hukuku açısından hem de çevre ve ekoloji sağlığı açısından son derece tehlikelidir, biz bu anlamda itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

HOLDİNG KURAR GİBİ BİR ÇALIŞMA

Getirilen düzenlemenin her maddesinde kaygılarını besleyen noktalar olduğuna dikkat çeken Çepni, ajans yönetiminin seçiminde, parti üyesi olunmaması önerisine bile karşı çıkıldığını söyledi. Şirketleri bu sürecin dışında tutulması gerektiğinin altını çizen Çepni, komisyonu holding kurma çalışması gibi bir tutum içinde çalışmakla eleştiren Çepni, ”Biz hala bunun organizasyonundan, inşasında kamu kurumu niteliğinde olmayan, tüzel bir nitelikte, sermayenin kendisi bir holding kurar gibi bir çalışma içerisindeyiz. Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. Çok büyük bir hata yaptığımızın farkına varmalıyız. Bunun gelecekte yaratacağı sonuçlar, bugün yarattığından daha fazla olacak” uyarısında bulundu.

MAAŞ TEPKİSİ

Teklifi getiren iktidar milletvekillerinin, “zaten bunlar düzenlenecekler, çok detaya girmedik, esas mantığını ortaya koyduk.” Söylemlerine dikkat çeken Çepni, kurulacak ajans yönetim kurulu maaşlarındaki yüksekliği eleştirerek, “Peki, burada amaç ne? Yani denk kurum maaşları neyse bu yönetim kurulu da onu alacaktır. Bunu kimse sormaz. Çünkü bilinir. Niye bu konulmak zorunda hissedilmiş ve niye bu kadar yüksek bir oran doğrudan tarif edilmiş? Yani bu gerçekten hem rahatsız edici hem adaletsiz, hukuksuz, eşitsiz bir uygulama” diyerek düzenlemeden çıkarılmasını istedi.

ÇED BÜTÜN KESİMLERLE TARTIŞILMALI

Bilim insanları, ekoloji örgütleri, odalar, dinlenmesini isteyen Çepni, ÇED 1, ÇED 2 düzenlemelerine herhangi bir müdahale yapılmadığına dikkat çekti. ÇED 2’nin valilikler tarafından karara bağlandığını, valiliklerin inisiyatifinin devam edip etmeyeceğini sorgulayan Çepni, düzenlemede bir dizi boşluk olduğunun altını çizdi. Bugüne kadar açtıkları bütün davaların gerekçesinin “ÇED gerekli değildir.” raporu olduğunu “ÇED gerekli değildir.” kavramının çıktığında ortaya, doğa lehine bir eşitsizliğin açığa çıkacağı görüşünü savunan Çepni, madde üzerinde tartışılması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi