CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, meclis de yaptığı konuşmada Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projeleri, Bölge Kalkınma Ajansı ve KOSGEB bütçeleri üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

AKP yönetiminde bütün Bakanlıkların sermayenin istediği projeleri çıkartmak için yarış halinde olduğunu söyleyen Çepni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez”in"Eğer bu halkı ve doğayı zehirleyen enerji yatırımlarını yapmazsak lambalarımız üç gün, beş gün, on gün kapalı kalır." açıklamasını hatırlatarak, “Bakanın yaptığı açıklamaların içerisinde yok olan tarım alanlarına, sulara dair bir cümle yoktu. Varsa yoksa kâr ve bunun üzerine kurdukları bir model.Bir taraftan da Termik santrali bize bir yatırım olarak sundu. Aynı cümle içerisinde de fosil yakıtların kullanımının ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi, böylesine tutarsızlıkla dolu bir sunum yaptı” eleştirisinde bulundu.

VATANDAŞ ÖLÜMÜ ÇARE GÖRÜYOR

Türkiye’de sendikalı oldu diye işçilerin atıldığını,ÇayırovaBaldur Süspansiyon, PTT, Çorum ve bir çok ilde benzeri sorunların yaşandığını kaydeden Çepni,vatandaşın AKP-MHP koalisyon yönetimindeölümü çare olarak gördüğünü, Samsun'da bir insanınaldığı kredileri ödeyemez hâle gelmesinden kaynaklı, "iş ve aş" diyerek intihar ettiğini hatırlattı.

HALK KREDİ BORÇ BATAĞINDA

2002 Yılında konut, taşıt, ihtiyaç kredileri kapsamında toplam 6,6 milyar kredi kullanıldığını, 2019 yılındaysa bu oranın 618,5 milyar TL'ye çıktığını, sadece 2020 yılı eylül dönemine kadar 739.756 kişi kredi borcunu ödeyemediği bilgisini paylaşan Çepni, yine, 2002 yılında hane başına düşen borcun 6,6 milyar TL olduğunu, bu oranın, 2019'da 618,5 milyara, 2020 eylül ayı itibarıyla 836,8 milyara çıktığını ve son bir yıl içerisinde, kredi borçlu sayısının 2 milyon 268 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.

KARADENİZ KATAR’A PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Doğu Karadeniz'i Kalkındırma Projesi (DOKAP) ninArap Katar sermayesine peşkeş çekerek Doğu Karadeniz'i bitirme projesi olduğunu vurgulayan HDP’li Çepni, Yeşil Yol Projesinin Danıştay tarafından durdurulmasına rağmen sürdürüldüğünü ve 38 ayrı projenin de olduğunu belirterek, “ DOKAP’ın Rize'de 19 milyon 755 TL maliyetli Çay Çarşısı Projesi yapmış. Yine, çay üreticisine destek vermek yerine, çay alanlarını revize etmek yerine paraları akıttığı yerlere bakın. ÇAYKUR'un teknolojisini geliştirmek yerine, çay bahçelerini yenilemek yerine tam olarak yaptığı şey parayı şirketlere çarçur etmekten başka hiçbir şey değil” sözleriyle tepki gösterdi.

ÇAY FINDIK PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

AKP’nin 2013-2019 yılları arasında toplam 309 milyon TL’yi bu projelere aktarıldığını ve bölgedeki şirketleri ihya ettiğini belirten Çepni, Karadeniz'in en büyük kaynakları olan çay ve fındık olduğunu hatırlatarak, “Fındığı İtalyan Ferrero şirketine ihale ettiler, peşkeş çektiler. ÇAYKUR, çayını satmaması için AKP'li bürokratlar ellerinden geleni yapıyorlar o yüzdenÇAYKUR'da her yıl zarar ediyor” dedi.

KONYA UYARISI

Benzer projelerin Konya’da da uygulandığını, Türkiye’nin 25 akarsu havzasından birisinin Konya’da olduğunu, kuraklık yüzünden 350 civarında obruk oluştuğuna dikkat çeken Ekolojist Çepni, “Türkiye'nin yeraltı sularının üçte 1'ini barındıran Konya Ovası'nda yeraltı suları tümüyle kontrolsüz kullanmaktan kaynaklı yok olmakla karşı karşıya. İktidarın yaptığı ise; Havalimanı, üçüncü köprü, Osmangazi Köprüsü yaparak 5'li çeteye para aktarmak. Bu bütçe üçüncü sınıf olarak bile tanımlanamayacak bir şirketin rant bütçesidir.Bu halkı yoksullaştırma, işsizleştirme projesidir.Biz doğrudan halkımıza sesleniyoruz: Bu mücadele alın teri ile alın terinizi çalanların, yalan ile hakikatin, faşizm ile özgürlüğün, çürümeye karşı yeşilin mücadelesidir. Bizim buna gücümüz var, halk iktidarını kurabiliriz, hep birlikte bu zulüm ve faşizmden kurtulabiliriz diyorum.”

Editör: Haber Merkezi