Çok büyük bir sağlık ve ekoturizm potansiyeli barındıran, dünyada bütünlüğü korunan en önemli orman alanlarından ve dağ ekosistemlerinden biri olan Kaz Dağı’nın % 80’i ve Kaz Dağı Ulusal Parkının bir bölümü Kaz Dağı ve Yöresi, Çanakkale il sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaban hayatı için önemli bir yaşam alanıdır. Çanakkale nüfusunun % 50’ye yakın bir bölümü doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini tarımdan sağlamaktadır. Tarımda buğdaydan narenciye kadar ürün çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin illerindendir.

HDP Ekolojiden sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni,  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından, Çanakkale’nin tek içme ve kullanım suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’nın su toplama havzasında, Kanadalı Maden Şirketi Alamos Gold ve Türkiye temsilcisi Doğu Biga Madencilik Şirketi’ne altın madeni arama ve işletme izni verildikten sonra İşletme iznine sahip şirketin Maden projesi için on binlerce karaçamı keserek yok etmesi üzerine meclise soru önergesi sundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı  Fatih Dönmez tarafından cevaplanmasını istediği önergesinde Çepni, danıştay kararına rağmen Çanakkale Valiliğinin işletme ruhsatını onaylamasına değinerek mahkeme sürecinin devam etmesine karşın Türkiye’deki işletmesi olan Doğu Biga Madencilik ile Kirazlı Balaban mevkii ve Bayramiç Cazgırlar köyü arasındaki sahada metalik madencilik çalışmalarına devam eden Alamos Gold şirketin faaliyetlerine yönelik hukuki açmazları meclis gündemine taşıdı.

Madencilik faaliyetlerinin çevreye zarar vererek,  sosyal, ekonomik, ekolojik yıkımlara neden olduğu ve ormancılığı bitirmek ve yöre insanında kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olduğu gerekçesiyle hazırladığı soru önergesinde Çepni,  Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajı su toplama havzası alanı için ruhsat verildiğinden şehrin içme suyunun da ciddi tehdit altında bulunduğunu belirtti. 

Çepni'nin önergesinde yer alan sorular; 

Anayasanın 56. Maddesi’nde, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” Hükmü bulunmaktadır. Buna göre Kanadalı Maden Şirketi Alamos Gold’un Çanakkale’de yürüttüğü altın arama faaliyetlerinin çevreye, toprağa, suya, havaya ve insan sağlığına vereceği zararlar belirlenmiş midir? Bu zararlar için ne gibi tedbirler alınmıştır? Projenin yaratacağı geri dönülmez çevresel yıkımın ekonomik değeri göz önünde bulundurulmakta mıdır?

Proje ile ilgili Danıştay'da ÇED iptal davası süreci sonlanmamışken, bakanlığınız tarafından Kanadalı Alamos Gold şirketine faaliyetlerine devam etme izni nasıl verilmiştir? İznin gerekçesi nedir? Bu durum Hukuk Devleti ilkesi ile bağdaşmakta mıdır? Sivil toplum kuruluşları ve yöre halkı maden şirketine verilen izni şirketin internet sitesinden ve bazı basın organlarından öğrendiklerini iddia etmektedirler. Bakanlık olarak izin gerekçesi, iznin verildiği tarih vs. hakkında yöre halkı bilgilendirilmiş midir? İzin nerede yayınlanmıştır?

Şirket, maden arama faaliyetlerinde siyanür ya da başka bir kimyasal solüsyon içeren maddeler kullanmakta mıdır? Bir kilometre karelik bir alanda kullanılan ortalama siyanür miktarı nedir? Bakanlığınızın bu konuda bilgisi var mıdır? Siyanürün ve benzer maddelerin Atikhisar Barajı Su Toplama Havzasına, tarım alanlarına dolayısıyla insan sağlına vereceği zararlar nasıl engellenecektir?

Bölge halkı tarafından, tarafsızlığından şüphe duyulan bilirkişi raporuna itiraz edilmiş ve bağımsız bir heyet tarafından yeni bilirkişi raporu hazırlanmıştır. Bakanlığınız bu rapordan haberdar mıdır?

Çanakkale deprem kuşağında yer almaktadır. Fay hatlarının kesişim noktalarında konuşlandırılan atık havuzunun güvenliği nasıl sağlanacaktır? Jeoloji Mühendisleri Odası ile İşbirliği yapılmakta mıdır? Olası bir depremde yaşanacak yıkılma ve sızıntı ile ilgili tedbirler alınmış mıdır? Şirketin yurt dışı işletmelerinde atık havuzlarda taşma meydana geldiği de bilinmektedir. Atık havuzunun taşmasının ekolojik hayata, bölgede bulunan değerli tarım alanlarına vereceği zararlar nasıl engellenecektir? Zararlar telafi edilebilecek midir?

Dünyanın en fazla oksijen barındıran, temiz havası, doğası, bitki ve barındırdığı hayvanlarla en güzel doğal alanlardan olan, Çanakkale Ayvacık, Bayramiç Yenice İlçeleri ve Balıkesir Edremit İlçesi’nde yer alan Kazdağılarında hangi alanlarda maden arama izin ve ruhsatları hangi şirketlere verilmiştir? Hangi projeler mevcuttur? Kaç tane aktif altın madeni işletilmektedir?

Editör: Haber Merkezi