CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE -Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, depremde halk ve doğa sağlığını dikkate almayan politikalar yüzünden ölümlerin yaşandığını vurgulayarak, “Denetimsizlik, önlemsizlik öldürür, deprem değil. Bu yıkımlara sebep olanlar ve bunu bir politika hâline getirenlerle aynı acıyı yaşamıyoruz, aynı gözyaşını dökmüyoruz. Eğer bugün bu meselenin çözümünü ciddiyetle ele almaz isek, bu meselenin çözümünü etraflıca tartışmaz isek yaptığımız hamasetin hiçbir kıymetiharbiyesininolmadığının altını çizmek istiyorum” dedi.

TÜRKİYE İNŞAAT ÇÖPLÜĞÜ

MTA diri fay haritasına göre büyüklüğü 5,5 üzeri depreme neden olabilecek 486 fay hattı olduğu bilgisini paylaşan Çepni, Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 92'sinin deprem bölgesinde olduğunu, nüfusun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığını hatırlattı. Büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'i ve barajların yüzde 93'ünün deprem bölgelerinde bulunduğu acı tabloyu ortaya koyan Çepni, Türkiye’nin bir inşaat çöplüğü haline geldiğini söyledi.

BAYRAKLI’DA KATLİAM YAŞANDI

Beton ekonomisiyle ayakta durmaya çalışan AKP iktidarının, kader, dua, inşallah, maşallah, rant, talan edebiyatı yapan ve depremi, kıyamet alameti olarak gören sarayın taşıyıcı kolonu olmuş Diyanet İşleri Başkanının tutumunu eleştiren Çepni, Bayraklı’da yaşananın bir katliam olduğunu vurgulayarak, “1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye deprem bölgesi haritasına göre İzmir Bayraklı bölgesi birinci derece deprem alanı olarak belirtilmiş. Peki, Bayraklı şimdi nasıl biryer? Bayraklı sözüm ona İzmir'in kalkınan, inşaat şampiyonu bir ilçesi. Yapılan onca uyarıya rağmen yani TMMOB Şehir Plancıları Odasının uyarılarına rağmen Adalet sarayı dahi orada yapılmakta ısrar edildi ve belediye, adalet sarayı ile benzer çok sayıda kurum orada; yeni binaları zaten söylemeye gerek yok. Dolayısıyla ortada bir sürpriz yok, ortada beklenmeyen bir tablo yok; bağıra bağıra "Geliyorum." diyen bir deprem meselesi var. Aslında bunun adı bir kitle katliamıdır, bunun adının net olarak koyulması lazım, bu bir katliamdır” sözleriyle tepki gösterdi.

EN İBRETLİK SÖZ ERDOĞAN’DAN

Dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, "Vergileri duble yollara harcadık." sözünü hatırlatan Çepni, can kayıplarına neden olmaya devam eden Karadeniz duble yolunun bunlardan sadece birisi olduğunu söyledi.

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, "Milleti kandırmaya gerek yok, bunlar bütçenin ihtiyacı için toplandı." sözünü de hatırlatan HDP’li Çepni, iktidar sıralarına seslenerek, “İçlerinde en ibretliğinin ise AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok." Yani buna zamanınız yok da neye zamanınız var? Hortumlamaya zamanınız var. İşçi sınıfının, emekçilerin tırnaklarıyla kazandığı hakları gasp etmeye zamanınız var. İşte bu süreçte, iktidarın, AKP iktidarının yaptığı icraatlar bunlar” diye konuştu.

İZMİR’DE HER 2 KONUTTAN 1’İ İMARA AYKIRI

2018 yılında çıkartılan imar yasasından 10 milyon 79 bin yapının yararlandığını hatırlatan Çepni, İzmir'de bu yasadan yararlanan sayısının ise 811 bin 452 kişi olduğu belirterek iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “Bu durum Türkiye'de 22 milyon konuttan yaklaşık 11 milyonunun kaçak ve güvencesiz olduğunu ortaya koyuyor.İstanbul, imar affında 1 milyon 747 bin konutla ilk sırada, İzmir ise 811 bin 452 başvuruyla, nüfusa oranla Türkiye birincisi. İzmir'de her 2 konuttan 1'i İmar Kanunu'na aykırı.Kıdem tazminatını gasbetmekle meşgul olan beton ekonomisiyle ülkeyi, kentleri mezarlığa çeviren iktidara soruyoruz: Deprem paralarını ne yaptınız? İstanbul'da binlerce toplanma alanınıinşaat alanına çevrildiğini biliyoruz. İmar affı sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmalıdır. Deprem master planı çıkartılmalı ve etkin yapı denetimi hazırlanmalıdır. Acilen TMMOB başta olmak üzere tüm odalarla, tüm bilim insanlarıyla yan yana gelinerek bu süreç ele alınmalı, araştırma komisyonumuz da bütün bu tarafları dinleyerek gereğini yapmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi