İZ GAZETE- İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan baskı ve insanlık dışı muamele iddialarını meclis gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi yönetiminin aşırı baskıcı tutumunu, kuruma yeni atanan Müdür Haydar Ali Ak’ın daha da arttırdığını, belirterek, "Avukatlar, mahpusların sorunlarını ve yaşadıkları hak ihlallerini kendisi ile görüşemediklerini de sıklıkla dile getirmektedir. Müdür Haydar Ali Ak hakkında, daha önce görev yaptığı Tekirdağ 1 Nolu ve Edine  F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında;    işkence, kötü muamele, keyfi ve hukuksuz uygulamaları iddiaları ile  defalarca suç duyurusunda bulunulmuştur.  hak gasplarını anlatan bir broşür hazırlamışlar ve yaptığımız başvurular sumen altı ediliyor, bizlere sürekli verilen cezaların nedeni şartlı salıverme hakkımızı engellemek açıklamasını yapmışlardır" dedi.

MÜDÜR AK IŞID YANLISI DERGİ DAĞITIYOR

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde kalan mahpuslar adına,  B.A.nın, Haydar Ali Ak'ın, IŞİD yanlısı dergiler dağıttığını, mahpuslara psikolojik ve fiziki şiddet uyguladığını, yasalarda tanımlanan haklarını kullandırtmadığını, insan onuruna yakışmayan kötü muamelede bulunduğu iddialarını paylaşan Çepni, "İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, mahpusların ve avukatların anlattıklarına göre,  koğuşlara gece yarısı ani baskınlar yapılarak koğuşların boşaltıldığı, eşyalarını almalarına izin verilmediği, nereye yerleştirildikleri, sağlık durumları vs. hakkına daha bilgi alınamadığı gibi mevzuata aykırı işlemler ve idarenin keyfi tutum vardır.  Aynı suç tipinden yatanlar farklı koğuşlara gönderilmektedir" bilgisini paylaştı.

HUKUKSUZLUĞA ÖRNEK

Haklarını arayan mahpusların tecrit ve tehdit edilerek, fiziksel, psikolojik şiddet uygulandığıyla ilgili örnek de paylaşan HDP'li Çepni cezaevine, Kırıkkale’den gelen  mahpusları 60 gün tek kişilik koğuşlarda tutulduğunu, eşyalarının verilmediğini, hastaneye giden mahpusların kendi koğuşları yerine başka koğuşa yerleştirildiği örneğini verdi. 

AK'IN HUKUKSUZLUĞU KAMUOYUYLA PAYLAŞILDI 

Çepni, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER),  29-9-2021 tarihinde düzenlediği basın toplantısında; Cezaevinde odalara ve havalandırma bölümüne takılmak istenen kamera sistemine itiraz eden tutuklular İ. T. ve F.Y.’ın darp edildikleri ve Müdür Haydar Ali Ak’ın hukuksuz uygulama iddialarını kamuoyuyla paylaştığını anımsattı.

MÜDÜR AK HAKKINDA  BAŞLATILDI MI?

Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve mahpusların yasalarla düzenlenen hakları yönünden; cezaevlerinde baskıcı ve insanlık onuru ile bağdaşmayan yöntemlere son verilmesi çağrısında bulunan Çepni, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e, "İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü  Haydar Ali Ak’ın daha önce görev yaptığı cezaevlerinde de tutuklulara hak ihlali yaşattığı iddiaları Bakanlığınız tarafından araştırılmış mıdır? Bu konuda Bakanlığınıza mahpuslar ve yakınları tarafından yapılan başvurular dikkate alınmış mıdır? Müdür Haydar Ali Ak hakkında idari soruşturma yapılmış mıdır?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi: 

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda  Müdür Haydar Ali Ak’ın mahpuslara, fiziksel ve psikolojik işkence, kötü muamele ve yaşam hakkı ihlallerini içeren uygulamalarda bulunduğu iddiaları Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir? Bakanlığınız bu iddialar  için inceleme başlatacak mıdır? 

İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda  kamera sistemi ile odaların ve havalandırma bölümünün izlenmesine tepki gösteren  İbrahim Tikan ve Fırat Yağmekan’ın kaldıkları koğuşa  en az 40 gardiyan tarafından baskın yapıldığı ve  A bloktan C bloktaki başka bir odaya yerde sürüklenerek ve darp edilerek götürüldükleri Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Görevini kötüye kullanan cezaevi görevlileri hakkında idari soruşturma yapılacak mıdır?  

Cezaevlerinde yaşanan kötü muamele, tecrit,  izolasyon, görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi,  disiplin soruşturmaları gibi yaygın kullanılan yaşam hakkı ihlallerini uygulamasına son verilmesi  için Bakanlığı’nızın çalışması var mıdır?  

Editör: Haber Merkezi