CENGİZ ALDEMİR-  Meclis genel kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 6 yıl önce Ermenek'te 18, Soma'da da 301 maden işçisinin iş kazasında hayatını kaybettiğini hatırlattı. İş katliamından hemen sonra, Soma'da binlerce işçinin tazminatları ödenmeden işsiz kaldıklarını, Başbakanlık müşavirinin işçi yakınlarını tekmelediğini vurgulayan Çepni, “Yine Ermenek'te su baskını sonucunda 18 işçi hayatını kaybetti ve bu işçilerin de tazminatları hâlen ödenmiş değil. Yani Ermenek'te ve Soma'da binlerce işçi tazminatsız bir biçimde işten atıldılar ve bu mücadele hâlâ sürüyor” dedi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın iki gün önce hak mücadelesi için Soma'dan ve Ermenek'ten Ankara'ya yürüyüş yapmaya kalkan işçilerin önüne polis barikatları koyarak emekçilere biber gazı ile saldırılmasına tepki gösteren Çepni, bu süreçte maden ve enerji şirketlerinin lehine on üç yılda 23 kez değişen maden yasasının meclise getirildiğini belirterek, “Yeni Maden Yasası ile maden, doğal gaz ve elektrik şirketleri, ödemeleri gereken KDV'ler, harçlar, kira bedelleri ve yapım ücretlerinden muaf olacaklar. Ruhsat süreleri dolmuş maden şirketlerine faaliyetlerine devam izni veriliyor. ÇED alanı dışındaki ağaç kesimleri ise cezasız kalıyor.Evet, bunlar hangi süreçte gerçekleşiyor? Toplam işsiz sayısının 20 milyona yaklaştığı, açlık sınırının 2 bin 448 TL olduğu ve sarayın yıllık harcamasının 3,6 milyar TL olduğu o da bilinen koşullarda şirketlere sağlanan, sağlanmaya çalışılan yeni imtiyazlar bunlar işte” sözleriyle tepki gösterdi.

SARAY KOALİSYONU BİR ŞİRKET KOALİSYONUDUR

Kanada’nınAlamos Gold firmasının ruhsatı durdurulmuş bir biçimde bir yıldır Kaz dağlarını işgal ettiğini hatırlatan Ekolojist Çepni, iktidarı, uluslararası şirketlerin temsilcisi gibi davrandığını ileri sürerek,” Yani bir seyyar satıcı, bir saat kaldırımı işgal etti diye tezgâhı başına geçiren devlet, üç kuruş borcu olduğu için dünyası karartılan emekçi karşısında devlet devlet iken Kanadalı Alamos Gold firması bir yıldır Kaz Dağları'nıişgal ediyor, devlet ortada yok. Şimdi, biz yıllardan beri "AKP saray koalisyonu bir şirketler koalisyonudur." "Saray koalisyonu ulusal ve uluslararası şirketlerin temsilcisidir." derken işte bundan dolayı söylüyoruz” ifadelerini kullandı.

MADEN İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Meclis komisyonda görüşülen yasanın bir Alamos Gold yasası olduğunu,şirketindaha fazla ağaç keserek faaliyetlerine devam edebilmesi için, AKP saray koalisyonunun yeni yasalar çıkardığını söyleyen Çepni, yapılan yanlışlar karşısında kararlılıkla mücadele edeceklerini vurgulayarak, “Evet, işçi sınıfı sömürüye karşı, hak gasplarına karşı direnecek elbette. Birleşerek haklarını alma mücadelesini elbette yükseltecek ama AKP ve saray koalisyonu şunu bilsin ki: Halka karşı açılmış hiçbir savaşı, hiçbir diktatörlük kazanamamıştır. İşçi sınıfına, emeğe karşı düşmanlık edenler, onları yerin yedi kat dibine gömenler, bunun hesabını mutlaka vereceklerdir. Direnen maden işçisinin yanındayız, direnenler mutlaka kazanacaktır” diye konuştu.

HDP VE BİRLEŞENLERİ DİMDİK AYAKTA

Gözaltı ve tutuklamaların iktidarın yönetme biçimi olduğunu vurgulayan Çepni, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne yapılan baskı ve operasyonları da dile getiren Çepni, “ESP kapitalizme, emperyalizme, faşizme ve her türden gericiliğe karşı devrim ve sosyalizm mücadelesini program edinmiş bir parti olarak bu saldırılardan elbette güçlenerek çıkacaktır. HDP ve tüm demokrasi güçleri hak ve hakikat mücadelesinde gücünü milyonlardan, saldıranlar da gücünü bir avuç sermaye patronundan alırlar. HDP ve bileşenleri olarak bir kez daha yanıtımız "Umut dimdik ayakta." diyerek, örgütlenerek mücadeleyi yükseltmek olacaktır.”

Editör: Haber Merkezi