Tüm Dünya’da yapılan ve enternasyonal kadın dayanışmasının önemli örneklerinden biri olan Las Tesis dansını Türkiye’de de yapmak isteyen kadınlar engellenmek istenirken, geçtiğimiz günlerde Ankara Üniversitesi’nde bu dansı gerçekleştiren öğrencilerin KYK kredileri kesildi. Ankara Üniversitesi öğrencileri hem bursu kesilen arkadaşlarıyla dayanışmak hem de ekonomik krizin ağırlaşan sonuçlarını protesto etmek için 4 Mart’ta KYK Genel Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdiler. Eyleme saldıran polis 25 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan öğrencilerden 14’ünün KYK bursları “öğrenim hakkını engelleyici eyleme katılmak” gerekçesiyle kesildi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, bu konuya yönelik Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'na önerge verdi:

1- Salgınla mücadele için kampanya düzenlenirken, halktan yardım istenirken yoksul öğrencilerin burslarının kesiliyor. Bu uygulama Anayasa’nın sosyal devlet ilkesiyle ne derece uyumludur?

2- Ekonomik krizin yoksul halkta yarattığı ağır sonuçları protesto etmek suç mudur?

3- Anayasada yer alan “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” maddesinde yer alan “herkes” ifadesine öğrenciler dahil değil midir?

4- Eylemde hiçbir öğrencinin öğrenim hakkı engellenmemesine rağmen Valilik kararında bunu gerekçe olarak belirtmiştir. Bakanlığınız bu haksız gerekçeyle oluşan mağduriyeti gidermek için bir müdahalede bulunacak mıdır?

5- Eylem günü öğrencileri darp ederek gözaltına alan polislerle ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

6- Karantina alanı oluşturmak için yurtları boşaltılan öğrencilerin mağduriyetini gidermek için nasıl bir planlama yapılmaktadır?

7- Öğrenci yurtlarındaki ısınma, yeterli kişisel alan, yemek, güvenlik, sıcak su, hijyen gibi konularda gelecek dönemde yeni düzenlemelerin yapılması planlanmakta mıdır?

8- Burs miktarının yetersizliğinden hareketle yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?

9- Salgın sebebiyle giderleri artan öğrencilere ek burs ödemesi yapmayı planlıyor musunuz?

10- Hem öğrencilerin hem de ailelerin KYK kredi geri ödemelerinin tümüyle silinmesi talebini karşılamayı düşünüyor musunuz?

11- Uzaktan eğitim alamayan öğrencilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir? Her öğrencinin eğitim almasını sağlamak için nasıl bir planlama yapılmaktadır?

Editör: Haber Merkezi