CENGİZ ALDEMİR/İZ GAZETE - Gazetemize konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, İktidarın büyük kentlerin beton ekonomisi ile inşaat çöplüğüne dönüştürülmesine göz yumduğu tespitinde bulundu. Yüksek binalarla hava akımlarını etkilediğini ve kentleri nefessiz bıraktığına dikkat çekti. Çepni, kentsel dönüşüm adı altında yoksul, emekçi semtlerinin TOKİ eliyle sermayeye peşkeş çekildiğini söyledi.

Zorlu Konak Projesinin yargı tarafından da iptal edildiğini hatırlatan Çepni, “Kentin bağrına hançer gibi saplanan bir proje: Zorlu Konak projesi. İzmir’in tam ortasına, kent merkezine yaklaşık 250 metre uzunluğunda 60 katlı bir gökdelen yapılmak isteniyor. Bu proje kapsamında şirket, daha önce de çeşitli girişimlerde bulunmuştu fakat çeşitli mücadelelerle, TMMOB’a bağlı odaların açtığı davalarla proje her seferinde iptal edilmişti “ hatırlatmasında bulundu.

YASAL BOŞLUK VAR

Kent Siluetini Koruma konusunda yasal eksikliklerin olduğuna dikkat çeken Çepni, “Bu projeye karşı çıkılmasının en önemli sebeplerinden biri yapının kent dokusunu onarılmaz bir biçimde bozacak olması. Proje alanı Kemeraltı ve Basmane’nin yani tarihi kent merkezinin hemen yanı. Zorlu Konak’ın inşa edilmesi şehre hem kültürel hem de tarihi açıdan zarar verecektir. Yüksek yapılaşmanın önünü açan proje Kadifekale’nin yüksekliğini dahi aşacaktır. İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin hali hazırda Yüksek Yapılar Yönetmeliği yok yani kent siluetini korumak için bir yükseklik sınırlaması yok. Bu durum kent yapısının korumasına yönelik yasalarda bir boşluk oluşturuyor” dedi.

İSTANBUL’DAN SONRA GÖZLERİ İZMİR’DE

İstanbul’a ihanet ettik diyenlerin şimdi de İzmir’e göz diktiklerini kaydeden Çepni, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Kentlerin beton ekonomisi ile inşaat çöplüğüne dönüştürüldüğü, yüksek binalarla kentlerin nefessiz bırakıldığı, kentsel dönüşüm adı altında yoksul, emekçi semtlerinin TOKİ eliyle sermayeye peşkeş çekilip lüks rezidansların yapıldığı günlerdeyiz. Oysa kentlerimizin daha çok inşaat ve lüks binaya ihtiyacı yoktur. Kentler bu haliyle bile doğa ve insan hayatı açısından risklerle doludur. Zorlu Konak projesi öncelikle İzmir’in sorunu olarak algılanabilir ama bu konu bu topraklarda yaşayan tüm insanları etkilemektedir. Hükümetin rant ve inşaat politikalarının doğrudan sonucudur. İstanbul’dan sonra gözlerini yeni yerlere diktiler ve bu yerlerden biri de İzmir. Bu sebeple sadece İzmirlilerin değil herkesin tepki göstermesi gerekmektedir.”

PROJEYE İTİRAZ ÇAĞRISI

İktidarın tarihe, kültüre, doğaya ve insana saygısının olmadığını ifade eden HDP’li Çepni, tüm bu değerlere sahip çıkmak herkesin boyun borcu olduğunu söyledi. Tüm İzmirlileri bu projeye itiraz etmeye çağrısında bulunan Çepni, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yetkilileri halka verdikleri sözlere ve sorumluluklarına sahip çıkmaya davet etti.

Editör: Haber Merkezi