HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 17 mahpusun pozitif, 3 insanın hayatını kaybetmiş olduğunu ve 79 cezaevi personeli, 44 hâkim, savcı, 32 adliye çalışanı, 34 adli tıp çalışanı ise yine hasta durumda olduğuna dikkat çekti.

Çepni, "Cezaevlerindeki pandeminin varacağı noktanın alarmıdır bu tablo. Evet, biz, bu koşullarla infaz yasasını tartışıyoruz ve bu yasa cezaevlerini virüs salgınına karşı korumayacak. İktidar, 82 milyonun büyük bir çoğunluğunu öldürme, küçük bir azınlığını ise kurtarma derdindedir. İktidarın politikası, eşitsizlik üzerine kuruludur. Refleksleri de halka saldırı üzerine dizayn edilmiştir. Şirketlerin sağlığı, halk sağlığından daha değerlidir saray için. İşçilere ölüm, muhaliflere ölüm, sarayın en kararlı olduğu politikadır. AKP önce dua, sabır ve kolonyayla yola çıktı. Şimdi ise halkı kitlesel olarak riske atan OHAL uygulamalarıyla meşgul. Bugün, yüz binlerce işçi tekrar çalışmaya başladı. İş yerlerinden, şantiyelerden gelen ölüm haberleri, şirketlerin CEO'su sarayı geri adım attıramıyor. Tersine, bu infaz yasasıyla, siyasal tükenmişliğinin sonucu yaşayacağı sıkıntıları bertaraf etmek için muhaliflerine yönelik savaşı tırmandırıyor" dedi.

'MUHALİFLERİ ÖLÜME TERK EDEN EŞİTSİZ BİR DÜZENLEME...'

Bu özel af düzenlemesinin, iktidarın gelecek korkusunun sonucu olduğunu ifade eden Çepni, "Hırsızlar, devleti soyanlar, mafya babaları, kadın düşmanları yani çürümüş düzenin köşe taşları dışarı çıkıyor; bu coğrafyanın aydınlık yüzleri "Talana, soyguna, hırsızlığa, zulme hayır." diyenler ise içeride ölüme terk ediliyor. Sarayın koltuk korkusu, kendi Anayasa'sının eşitlik maddesini bile yok saymasına neden olabiliyor. Biz, bu pandemi sürecinde tüm cezaevlerinin eşit infaz yasasının kapsamında olmasını önerdik. Bu noktada, eşitlik temel talebimizdir fakat pandemi için değil… Muhalifleri ölüme terk eden eşitsiz bir düzenlemeyi kesinlikle reddediyoruz. İktidar, siyasi tutsakları içeride tutmayı bir siyasi zafer olarak sunuyor; buradan hareketle, hamaset edebiyatıyla muhalefeti de dizayn etmeye çalışıyor ama bunu başarması artık mümkün değildir. Herkesin niyetini açıkça ortaya koyduğu bu görüşmelerde, iktidarın niyetinin sarayın bekası olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Siyasi mahpuslar kimseden bir lütuf talep etmiyorlar, anayasal ve insani olan eşitlik ilkesine riayet edilmesini istiyorlar" dedi.

'KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN'

Çepni, "Siyasi tutsaklar, hukukun tümüyle iktidarın siyasi hegemonyasında olduğu koşullarda, komplolarla, sahte delillerle oluşturulan dosyaların sonucunda hapsedilmişlerdir. Siyasi tutsaklar, faşist bir diktatörlük tarafından özgürlüklerinin gasbedilmesine itiraz ederken aynı zamanda tüm ezilen insanlığın da özgürlüğü mücadelesini kararlıca yürütmeye devam edeceklerdir; bundan kimsenin bir kuşkusu olmasın" ifadelerini kullandı. 

'ZAFER KAZANDIĞINIZI ZANNETMEYİN'

Murat Çepni ayrıca, "Yani bu yasayla zafer kazandığınızı bir an bile aklınızdan geçirmeyin. Cezaevleri, sizin ve sizin akıl hocalarınızın işkencelerinin tarihine tanıklık etmiş olabilir ama esas olarak da devrimcilerin, sosyalistlerin, yurtseverlerin ve muhaliflerin direnişine de tanıklık etmiş alanlardır. Bu da size dert olmaya devam etsin. Eşitliği yok sayan siyasi muhalifleri ölüme terk eden iktidar unutmasın, bu işlemek üzere olduğunuz cinayet sonunuz olacaktır. Bir iktidar, "Ekmek" diye gelip açlığı fıtrat hâline getirmeye başladığında bir parti olmaktan çıkmış, yok olmaya koşan bir suç örgütüne dönüşmüş durumdadır. Biz, buradayız. İçeride ve dışarıda yaşamı, insanı, özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi