Cengiz Aldemir/ ANKARA- Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, yaşanılan sürecin yıkım, çürüme ve bunun sorumlularının sorumluluklarını atmaya çalışmaları süreci olduğunu söyledi. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın "Bir merminin fiyatı kaç lira biliyor musunuz?" sözlerini anımsatan HDP'li Çepni, " Bu, bütün tablonun en çarpıcı yanlarından bir tanesi yani açlık, yoksulluk ve çürüme iktidar tarafından şovenizmle, savaş siyasetiyle örtülmeye çalışılıyor" dedi. 

KONYA KURUYOR AKP BAKIYOR

Konya ve DOKAP, Doğu Karadeniz proje örnekleri üzerinden iktidarı hedef alan Çepni, "Bu projeleri sadece kendinden menkul olarak algılamamak lazım; bunun arkasında neyin gizlendiğini, bakanlıkların buradaki rolünü ortaya koymaya çalışacağım.  Konya bir tarım vahası ama Marmara Denizi büyüklüğünde bir sulak alan kurumuş durumda, yirmi otuz metreden çıkan su şimdi 400 metreden anca çıkabiliyor, son yirmi yılda da oluşan obruk sayısı 350'yi geçmiş durumda. İktidar ne yapıyor Konya için? Hiçbir şey yapmıyor. Bu KOP, şu anda hiçbir şey ortaya koymuş değil, hiçbir çözüm projesi yok. Bizim çözüm projemiz var, şunu söylüyoruz: Acilen bir su bakanlığı kurulmalıdır. Yine, ürün desenine uygun bir sulama sistemi geliştirilmelidir, susuz tarımın geliştirilmesi önerisi yapıyoruz. Konya'yı da tüm tarım alanlarını da kurtarmak için bu sistemin değişmesi, halktan ve doğadan yana bir yönetim, siyasi anlayışın gelmesi gerektiğini öneriyoruz" uyarısında bulundu.

İKTİDAR KARADENİZİ  ZEHİRLİYOR

İktidarın, Karadeniz Bölgesini siyasi ve ekonomi politikalarının yanı sıra aynı zamanda şovenizmle zehirlediği bir bölge olduğunu vurgulayan Çepni, "Karadeniz'in insanını ve doğasını sermaye şirketlerine, turizm şirketlerine peşkeş çeken bu iktidar, bir bakıyorsunuz, Karadeniz'i arka bahçesi yapmaya çalışıyor. Sahil yolundan başlamak üzere Karadeniz betonlaştırılıyor. Rize Şehir Hastanesi deniz dolgusu projesi var "ÇED gerekli değildir." kararı var. Burada 8 milyon ton taş kullanılacak ve bunun için de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay vermiş durumda. Pazar'da Rize-Artvin Havalimanı var, yine deniz dolgusu, yine bir taş projesi. Tabii ki bütün bunlar için tıpkı İkizdere'de olduğu gibi yeni taş ocaklarına ihtiyaç duyacaklar" eleştirisinde bulundu.

YAYLALAR KATAR'A PAZARLANIYOR

2013 yılında gündeme gelen ve Samsun'dan Artvin'e yaylaları birbirine bağlamak için ortaya konulan Yeşil Yol Projesini anımsatan Çepni, bu bölgenin, Katar sermayesine helikopterle pazarlanmış bir alan olduğunu vurguladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun projeyi durdurduğunu anımsatan HDP'li Çepni, "Rize İl Özel İdaresi, mahkeme kararlarını hiçe sayarak Yeşil Yolları'nı 2020-2024 Stratejik Planı'nda devreye koymuş yani mahkeme hangi kararı verirse versin, şirketlerin bu konudaki ihtiyacı neyse, mahkeme bunu şak diye emir telakki eder ve yapar" sözleriyle tepki gösterdi.

İKİZDERE AKP'NİN İŞGALİ ALTINDA

Uzun süredir ülke gündeminde olan Trabzon, Hopa ve Rize limanları tam kapasiteyle çalışmamasına rağmen İkizdere ve İyidere'de lojistik liman projesini anımsatan Çepni, iktidara yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaatın talebi doğrultusunda Rize'nin İkizdere ilçesi Gürdere ve Cevizlik köylerinin bulunduğu ara vadiye yapılmak istenen taş ocağı projesine köylülerin karşı çıkmasına rağmen yapılmak istendiğini söyledi. Köylülerin karşı çıkmasının gerekçesini dile getiren Çepni, "Köylüler 'biz burada çay tarımı yapıyoruz. Biz burada 'deli bal' denilen özel bir bal üretiyoruz eğer siz burada taş ocağı yaparsanız hem bunlar ortadan kalkacak hem de biz bu köylerde yaşayamaz hâle geleceğiz." İkizdere Vadisi sadece bundan ibaret değil, bir bütün olarak AKP'nin işgali altında" diyerek İkizdere Vadisinin dünyada korunması gereken 200 vadiden bir tanesi olduğuna dikkat çekti.

KARADENİZ AYŞE TEYZEDİR

Karadenizlilerin havasına, suyuna, doğasına sahip çıkan insanlar olduğunu vurgulayan Çepni şöyle konuştu: Karadeniz, hakkına hukukuna sahip çıkanlardır. Karadeniz, Artvin'de "Devlet benim." diyen Havva anadır. Karadeniz, İkizdere'de bu talana "Dur!" diyen Ayşe teyzedir. Kazım Koyuncu'dur, Metin Lokumcu'dur, Siz bu halkı zehirlersiniz Giresun'da olduğu gibi. Bugün AKP adına bu gerçeklerin karşısında söz söyleyenlerin tek derdi paradır, para! Utanma duygusunu yitirmiş bir modelsiniz siz! Nasıl bir modelsiniz bunu bilmiyorum, bunu bilim insanları ortaya koymak zorunda. Ortada 2 tane fotoğraf var. Bu ülkenin Bakanı, adını anmıyorum... Envaiçeşit suçlularla çekilen bir fotoğraf var, bir de ormanını, ağacını koruyanların fotoğrafları var İkizköy'de, İkizdere'de."

Editör: Haber Merkezi