CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - İktidarın 68 ilde maden şirketlerine arama ruhsatı vereceği ihaleler 28 eylülde tamamlanacak. İhaleye çıkacak 4.Grup maden alanları için de İzmir’in 7 bölgesi de yer alıyor.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye’nin 68 ilinde 766 maden sahasında toplam 892 bin 814 hektar alanda arama ve işletme ruhsatları vermek için başlattığı ihale süreci devam ediyor.

Muhalefet partilerinden CHPGenel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca firmalara "ihalelere girmeyin" derken, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni’de, iktidara,“Hukuksuz ve sakıncalı ihalelere durdurun” çağrısında bulundu.Birçok çevre örgütü ise yaptıkları açıklamalarda maden aramalarınıngeri dönülmez bir çevre katliamına neden olacağıuyarısında bulunuyor.

EKOLOJİK MÜCADELE ASLINDA…

Konuyla ilgili İz gazeteye açıklamalarda bulunan HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, yapılan ve yapılacak olan ihalelerin, "akıl dışı, hukuksuz, doğaya ve tarihe aykırı" şeklinde tanımlayarak, “Toplumda artık ekolojik yıkım politikalarının sadece bazı kötü niyetli doğa ve orman sevgisinden yoksun kişi ve şirketlerin politikası değil, bunun devlet politikası ve kapitalist saldırı olduğu bilinci oluştuğunu görüyoruz. Bu aynı zamanda AKP’nin rantçı politikalarına karşı mücadelenin bir başka boyutudur. Ekoloji mücadelesi aslında kapitalizme karşı, anti-emperyalist mücadelenin de bir ayağı. Bir diğer açıdan da iktidarın kendini yaşatması için ekonomik birikim kazanması açısından da faşizme karşı mücadele olarak ele alınmalıdır” şeklinde yorumladı.

İHALELERDEN VAZGEÇİN ÇAĞRISI

Türkiye’nin büyük bir bölümünü kapsayan maden projelerinin rant anlamına geldiğini ve doğanın maden şirketlerine peşkeş çekilerek acımasızca katledildiğini vurgulayan Çepni şöyle konuştu:“ Bu yapılan ve yapılmak istenen katliam projeleri ormanları ve yaşam alanlarını yok etmek, suların, doğal bitki örtüsünün ve hayvanların yaşam alanlarının yok edilmesine hizmet etmektedir. AKP’nin maden politikası, bir yok etme politikasıdır. HES’lerle, JES’lerle, madenlerle, güvenlik gerekçesiyle bilinçli bir şekilde orman yakmalarla AKP’nin doğaya karşı açtığı savaş sürüyor İzmir’den Dersime, Mersin’den Artvin’e ülke coğrafyası bu iktidarın talan ve saldırısı altındadır. Bu yapılanlar bölge halklarına en son Giresun’da gördüğümüz gibi zulüm getirirken, iktidar yandaşı şirketlere kar getirecektir. Biz HDP olarak bütün çevre dostlarıyla birlikte AKP iktidarına bu maden denilen çevre ve doğa katliamı ihalelerden vazgeçilmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu çağrımızı yılmadan ve usanmadan söylemeye devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi