CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - İz gazeteye konuşan eski Pilot ve CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Sivil Havacılık Kanununun yeniden düzenlenmesini ve uluslararası bir boyuta getirilmesini istedi. Çelebi, ülkedeki uçak tiplerine uygun kaza araştırma sertifikalarına sahip, kaza ve olay araştırmalarına dikkat çekti. Havacılık sektöründe deneyimli personel havuzu oluşturulmasını ve kaza halinde bu personelden yararlanılması gerektiğini söyleyen Çelebi, “ Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi’nin hızlı çalışabilmesi için bürokratik engellerin dışında kalacak şekilde organizasyonun değerlendirilmesi gereklidir. Global havacılık sektöründe olduğu gibi ülkemizde de uçak sayısının artışına bağlı olarak ciddi pilot ihtiyacı söz konusudur. Dolayısıyla pilot ihtiyacının ülke içinden sağlanabilmesi için bu konu devlet politikası olarak değerlendirilerek iyileştirmeler yapılmalıdır” önerisinde bulundu.

ÖZERK DENETİM

Ülkemizde yıllar içerisinde çeşitli nedenlerle Havayolu işletmelerinin iflas nedeniyle kapandığını hatırlatan CHP’li Çelebi,sektörde yüzlerce kişinin işsiz kaldığını,kurulacak havacılık işletmelerinin kuruluşunda bürokratik süreçte, gereken kolaylıkların sağlanmasını istedi.Hava meydanlardaki risklerin uzman kişilerdenoluşan çalışma gurupları tarafından gözden geçirilmesini, yapılması gereken iyileştirmelerin yetkililerce takip edilmesinin önemine değindi. Çelebi, havacılıkta, tamamen özerk bir denetleme mekanizmasına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Çelebi, “Havaalanlarımız ancak bağımsız bir otorite tarafından güvenlik ve emniyet denetlemelerine tâbi tutulup yaptırımlar uygulanırsa, bugüne kadar olagelen yanlışlıklar ve eksiklikler düzeltilebilir. Sivil havacılıkla ilgili tüm kamu ve özel sektör kuruluşları, STK’lar, konularının duayenleri ve bilim adamları, Ulaştırma Bakanlığının şemsiyesi altında, belirli aralıklarla toplanan bir Sivil Havacılık Üst Kurulu veya Havacılık Şûrası oluşturmalıdır. Konuşulmayan bazı sorunlar yok sayılarak birikmiş ve büyümüştür” uyarısında bulundu.

HAVACILIK HUKUKU

Havacılık hukukuna sahip personel istihdamı’na dikkat çeken Çelebi, “Mutlak surette Havacılık hukukuna vakıf olan bir birim oluşturulması ve ilk savcılık soruşturmasından itibaren bu birimden atanacak personelin soruşturma esnasında birlikte çalışmalarının temin edilmesigereklidir.Eğitim içeriklerinin koordinesi:Uçuş okullarının ve şirketlerin eğitim birimlerini oluşturulacak bir komisyon ile eğitim içerikleri ve uygulamaları hakkında periyodik olarak ve tarafsız olacak şekilde gözden geçirilmesi ve bu işlemi yaparken SHGM ile yetki anlamında ortak çalışılması gereklidir” dedi.

SORUNLAR ARAŞTIRILMALI

Proje çalışmalarının önemine vurgu yapan CHP’li Çelebi,Periyodik olarak her yıl eğitim ve operasyonel konularda ortak projelerin belirlenmesini ve bu projelerin çalışma grupları ile fiili hala getirilmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Çelebi şöyle konuştu: “SHGM’de şirketlerden part time olacak şekilde temsilcilerin belirlenmesi ve belirlenecek birimlerde görev alması gereklidir. Özellikle SHGM’ninmevzuat konularında daha çeşitli alt dokümanlar üretmesi gerekir. Bu konuda örnek İngiltere Sivil Havacılığı incelenmesini öneririm.Bu bağlamda Türk Sivil Havacılığının yaşadığı sorunların önce tespiti, sonrasında çözümlerin üretilmesi için tüm boyutlarıyla araştırılması gerekmektedir” diyen Çelebi, Konu ile ilgili bir de araştırma önergesi verdiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi