CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Siyasetin gündeminden düşmeyen Sakarya Arifiye’deki Tank Palet Fabrikası tartışmaları sürerken İz Gazete'ye fabrika ve değeri konusunda bilgi veren CHP’nin asker kökenli İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, tank paletin esas maliyeti için sadece tezgah fiyatlarıyla yola çıkılamayacağını vurguladı. Yıllarca deneyimin kazandırma kabiliyet olan yönetim ve üretim personelinin önemine değinen Çelebi, “ Bu fabrika 1975 yılında kurulmuştur, 45 yıllık bir fabrikadır. 45 yılın sağladığı milli bir tecrübe olarak bunun bedeli yoktur” dedi.

YILDA 40 TANK ÜRETEBİLİR

Tank Palet fabrikası eski ve verimsiz mi? sorusuna, Çelebi, Fabrikanın 3 kez en verimli işyeri seçildiğini, Avrupa’nın en büyük entegre tank tesisi olduğunu ve dünyada kendi alanında tek Fırtına-2 obüslerini tasarlayıp üretme kabiliyeti olduğu bilgisini paylaştı. Çelebi, Fırtına obüslerini üreten fabrikanın tank da rahatlıkla üreteceğini, fabrikaya ek 100 milyon dolarlık yatırım ve 100 işçi desteğiyle ayda 4 tank, yılda 40 tank üretebilme kabiliyetine sahip olunabileceğine dikkat çekti.

GERÇEK DEĞERİNE EK…

Fabrikanın gerçek değerlerine eklenmesi gereken birçok yan üretimlerin olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Bu fabrikanın gerçek değerini hesaplayabilmek için şunları da eklememiz gerekmektedir; Bu fabrikada fırtına-2’ler üretilmektedir ve bu kabiliyetin sadece kendisi 1 milyar dolar. Poyraz mühimmat ikmal araçları vardır, bunu üretebilme kabiliyeti de bir milyar dolardır. -Leopar-1, Leopar-2, M44 tanklarını söküp takabilme kabiliyeti modernizasyonuyla birlikte 1 milyar dolardır. Bu tankların motorlarını söküp takabilmek için, her bir motor için 50 milyon dolarlık eğitim yapılmaktadır. 5 tip motor vardır 250 milyon dolar daha eklemeniz gerekir. Optik yetenekler vardır bunları da eklemeniz gerekir. Dünyanın en dayanıklı paletleri yüzde yüz milli ve yerli olarak bu fabrikada üretilmektedir. Bu imkan ve kabiliyetin değerini de üzerine eklemeniz gerekir” sözleriyle değerlendirdi.

BMC’YE ARAZİ VE SÜPER TEŞVİKLER

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Tank-palet fabrikasının değerinin 20 milyar değil 250 milyon dolar dır” söylediğini hatırlatan Çelebi, bunun değerinin sadece bu yönüyle hesaplanamayacağının altını çizerek, “Ayrıca arazi tahsis edilmiştir. 1.8 milyon metre karelik bir arazinin değeri nedir? bunu da ekleyeceksiniz. Binalar verilmiştir bunu da ekleyeceksiniz. Ayrıca tankların üretimi için 1.4 milyarlık süper teşvik BMC sermayesine verilmiştir” diye konuştu.

İhaleden önce tank tasarım, prototip için Koreotokar’a 500 artı 200 milyon dolar (700 milyon dolar) yatırımın devlet tarafından verildiğini söyleyen Çelebi, bunların hepsini ortaya koyarak hesap edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi