İZ GAZETE- Kooperatifçilik ve yerel yönetimler üzerine çalışmalarıyla bilinen Kuzu, Kooperatif Belediyecilik programına dikkat çekti. 2007’den beri CHP’de aktif bir rol üstlenen, Genç İşi Kooperatif kurucu ortaklığı, Şirince Türetim Derneği başkanlığı ve Selçuk, Seferihisar ve Konak Belediyesi’nde çalışmalar yürüten CHP Selçuk Belediye Başkan aday adayı Mehmet Kuzu “Selçuk’a borcum var. Göçmen ve köylü bir ailede büyüdüm. Büyüklerimin değerlerini daha da belirginleştirip, kente değer katabilmek için Selçuk’la ilgileniyorum. Şirince Türetim Derneğindeki çalışmalarımla beraber hem Şirince hem Selçuk turizminin nasıl geliştiğini ve hangi noktada olduğu gözlemleme fırsatım oldu. Kooperatifçiliğe olan ilgimden ötürü de tarımsal çalışmalarla ilgilendiğim için tarımın sorunlarını gözlemleme fırsatım oldu.” açıklamalarında bulundu.

“EN BÜYÜK PROBLEMİMİZ İSTİHDAM”

Efes ve Meryem Ana turistik bölgelerinin UNESCO Dünya Mirası listesine alınmasıyla birlikte ören yerlerin stratejik çalışmalara ihtiyacı olduğunu vurgulan Kuzu, “Geleneksel yaklaşımlarla politika üretmeye devam edersek tarım ve turizmin karşılaştığı sorunları çözmekte zorlanırız. Selçuk’un geleceğine katkı sağlamak adına Kooperatif Belediyecilik adı altında bir program geliştirdim. Belediyelerin içindeki çalışmalarım da bu programı geliştirmeme ön ayak oldu.” dedi. Selçuk’taki refah sorununa Kooperatif Belediyecilik ile çözümler üretileceğini dile getiren Kuzu, bereketli ve kültürel topraklara sahip olan Selçuk’ta istihdam sorunu olduğuna dikkat çekti. Kuzu, “Sürekli göç veren ve emekli kesime sahip olan bir yer olduğu için Selçuk, en büyük problemimiz istihdam. Kooperatifçilik istihdam olanaklarının gelişmesi için bir araç. Yapısal bir form. Çünkü kooperatiflerde o kentte yaşayanları üretken hale getirebiliriz ve o kentte yaşayanları üretken hale getirebiliriz. Yaşayanlar üretken hale gelirse de gelir ve istihdam sağlanır. Biz belediyelerin hakemliğinde kooperatiflerin gelişmesini sağlayacağız.” diye belirtti.

“YENİ BİR ÖRGÜTLENME FORMU OLUŞTURACAĞIZ”

Kooperatifçiliğin en etkin örneklerinin İtalya’nın Bologna kentinde gerçekleştirildiğini açıklayan Mehmet Kuzu şöyle devam etti:  “Bizde ise kooperatifçilik geleneksel bir yapıda kalmış. Mevzuat değişikleri olmasına rağmen sahaya yansıtamıyoruz. Biz dünya üzerinde olmayan bir çalışma yapmaya çalışıyoruz. Katılımcılığı arttırırken ekonomik örgütlenme modelini de oluşturmamız gerekiyor. Sivil toplum örgütleri ile bir araya gelip Selçuk’taki Atatürk Mahallesini pilot bölge olarak ilan ederek aralarındaki ilişkiyi dikeyden yatay hale getireceğiz. Eğer vatandaşlar sivil toplum örgütlerine katılma cesareti gösterirse belediye anlamındaki çalışmalara da katkı sağlayabileceklerdir. Adım adım katılımcılığı geliştirirken yeni bir örgütlenme formu oluşturacağız. Bu örgütlenme hareketi bir Tüketim Kooperatifi kurabilir ve tarım cenneti olan bir ilçede gıda güvenliğini sağlamaya ön ayak olabilir”

“SELÇUK’A PRESTİJ KAZANDIRMAK İÇİN…”

Selçuk gençlerine ve Selçuk’a prestij kazandırmak amacıyla eğitimlerini Selçuk dışında sürdüren gençlerle birlikte Selçuk’un turistik bölgelerine üniversiteler ile anlaşmalı olarak geziler düzenlemeyi hedefleyen Kuzu, gençlerin Selçuk’a kendilerine yer bulabilmelerini amaçladığını belirtti. Kuzu ayrıca, yaşlı nüfusun dışarıdan katılımlarla birlikte giderek arttığı Selçuk’ta, Kent Belleği Merkezi’nde hem yaşlılara hem gençlere sağlanacak eğitimlerle sosyal yaşamı destekleyeceğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi