TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı birinci oturumuna Toplumsal Cinsiyet Komisyonu’nun ismine ilişkin tartışma damga vurdu.

AKP grubu adına konuşan Özgür Hızal, “Genç bir teğmenimiz şehit olmuşken bununla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunulmazken onur yürüyüşü altında bizce onursuza yapılmış bir yürüyüşün paylaşımının yapılması bizim kafamızda soru işaretlerine yer vermiştir” ifadelerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu tepki gösterdi.

AKP’Lİ HIZAL: ‘AİLE YAPISINI TOPLUM YAPISINI…’

Konuya dair konuşan AKP’li Özgür Hızal, “Buradaki esas meselenin Kadın-Erkek komisyonunun adını değiştirerek adının Toplumsal Cinsiyet Komisyonu olmasına ilişkin çekincelerimizi dile getirmiştik. Daha çok aile odaklı ve kadınlarımızın haklarının korunması olduğunu belirtmiştik. Bu ismin değiştirilmesinin ve amacının dışına taşması noktasında çekincemizi dile getirmiştik. Bugün maalesef şunu net bir şekilde görüyoruz. Ortaya koyduğumuz çekinceleri bugün logo adı altında yapılan çalışmalarda görebiliyoruz. Toplumun ekseriyetinin kabul etmediği bazı örgütlenmeleri ve hususları logo çalışması ve benzer çalışmalar ile toplum nezdinde kabul gören bir husus gibi ön plana çıkarmak kabul edilebilir bir şey değil diye düşünüyorum. Özgürlük noktasında anayasada herkes eşittir. Bu noktada hiçbir sorun söz konusu olamaz. Kişilerin tercihleri noktasında hiçbir problemimiz yok. Ama özellikle aile yapısını ve toplum yapısının sarsılmasına sebebiyet verecek bazı huşuların toplum nezdinde meşrulaştırılmasına karşı çıkıyoruz. Bunu isim değişikliği meselesinde de dile getirdik, bugün de dile getiriyoruz. Biz bu önergeye ret oyu vereceğimizi belirmek isterim” şeklinde konuştu.

MHP’Lİ ŞAHİN: ‘KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ KOMİSYONU AİLE KURUMUNU DA TEMSİL EDİYOR’

MHP Grubu adına konuşan Selahattin Şahin ise “Bunun isminin değişmesini ben de doğru bulmuyorum. Cinsiyet eşitliği üzerine ısrar ediliyorsa başka bir komisyon kurulsun. Çünkü Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu aile kurumunu da temsil ediyor. Doğru bulmuyorum. Desteklemiyorum” dedi.

CHP’Lİ ÇAMUR: ‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ ADINI DAHA UYGUN BULDUK’

Konuya dair konuşan Cumhuriyet Halk Partili Meclis üyesi Gamze Gül Çamur ise AKP ve MHP Grubunun söylemlerine sert tepki gösterdi. Çamur, “Komisyon isminin değiştiğinden beri burada farklı bir algılama var ve bunun giderek tırmandırıldığını görüyorum. Toplumun dayattığı cinsiyet rol modelinin kadının önünü tıkamış olması noktasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kavramını daha doğru bulduk. Aile kavramına tabi ki saygı duyuyoruz. Kimsenin burada Türk toplumuna aykırı bir şekilde hareket ettiği yok. Kadın ve erkek eşitliği dediğiniz zaman ‘kadın ve erkek eşit değil’ algısı yaratılıyor. Biz bu nedenle Toplumsal Cinsiyet Komisyonu ismini önerdik. Kadın ve erkek eşittir. Kadın istediği zaman erkeklerin yaptığı işleri yapabilir” ifadelerini kullandı.

‘ONUR YÜRÜYÜŞÜ ADI ALTINDA ONURSUZCA YAPILMIŞ BİR YÜRÜYÜŞ…’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in geçtiğimiz günler içerisinde gerçekleşmiş LGBTİ+ bireylerin yürüyüşüne ilişkin attığı tweete yüklenen AKP’li Özgür Hızal ise “Geçen Pazar günü hepimiz çok üzen bir gelişme yaşandı. Genç bir teğmenimiz şehit olmuşken bununla ilgili herhangi bir paylaşımda bulunulmazken onur yürüyüşü altında bizce onursuza yapılmış bir yürüyüşün paylaşımının yapılması bizim kafamızda soru işaretlerine yer vermiştir” dedi.

ÖZUSLU’DAN HIZAL’A TEPKİ!

Hızal’ın bu ifadelerinin üzerine oturumu yöneten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu ise Hızal’a “O cenazede ben de vardım. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer burada olmadığı için katılmadı. Kıyas yapmanız doğru olmadı. O cenazede sayın Sındır, sayın İduğ ve sayın Selvitopu da vardı” şeklinde konuştu.

AKP VE MHP’NİN RET OYLARINA RAĞMEN GEÇTİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kentte farkındalık yaratmak amcıyla kamu spotlarında kullanılmak üzere logo tasarlanması ve kullanılmasına ilişkin madde AKP ve MHP grubunun ret oyları ile oy çokluğu ile Büyükşehir Meclisi’nden geçti.

Editör: Haber Merkezi