YAĞIZ BARUT/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayının, olağan son meclis toplantısı, Başkan Tunç Soyer' in başkanlığında gerçekleşti. Sakin geçen mecliste, bütün partiler Buca Metrosunun Ankara'dan onay almasının sevincini dile getirdi. Öte yandan 15 Temmuz Darbesi’ne direnenler ve şehit düşenler anıldı.

Mecliste ilk olarak Buca Metrosu için Ankara'dan gelen imzayı hatırlatan Başkan Soyer, "An itibariyle projeye başlamış bulunuyoruz. İmzalarından dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz" dedi.

‘İZMİR’İN MENFAATİNE HER KONUDA YANINIZDAYIZ’

Soyer'den sonra sözü alan AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, "Buca Metrosunun ne kadar önem arz ettiğini geçen mecliste değerlendirmiştik. Önemli bir eşiği Cumhurbaşkanımızın onayı ile aştık. Biz AKP grubu olarak şehrin menfaatine her hususta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanında ve arkasında olacağız. Buca Metrosunun en hızlı şekilde tamamlanmasını istiyoruz. Sizden ricamız bu ve benzeri konuların diyalog kapıları açılarak, onay bekleyen süreçlerin hızlandırılması adına kamuoyundan değil meclisten bilgilendirme yapılmasını istiyoruz.  Şehrimizi temsil eden milletvekillerimizle de görüşülerek hızlandırılmasını istiyoruz. Projenin şehrimize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

‘TARTIŞMALARIMIZI ANKARA DUYDU’

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise, “Partilerimiz farklı olabilir ama İzmir’e hizmet için hepimiz aynı konuda birleşebiliyoruz. Geçen toplantıda yaptığımız tartışmaların sesini Ankara’nın duyduğunu ve bu onayın geldiğini düşünüyorum. Bu tarz tartışmalar hepimiz için hayırlı olmuştur, bunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

‘DARBELERLE EL ELE MÜCADELE ETMELİYİZ’

Meclisin dilek ve temenniler bölümünde ise ilk sözü AKP Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz aldı. Hızal, uzun yıllar istiklal mücadelesi vermiş bir millet olmamıza rağmen 15 Temmuz 2016 günü yapılan gibi bir hainlik görmediklerini dile getirerek, “Asker kılığına girmiş, uzantıları ülke dışında olan hain eli kanlı FETÖ unsurlarına, milletin tepesine bomba yağdıranlara, meclisimizin bombalanmasını yaşamış bir millet olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın feraseti ile 100 yıl önce işgal girişimine uğramış dedelerimizin torunları olarak karşı koyduk. Pazartesi organizasyonlar olacak. Bu hususlar da politik holiganizmi bir kenara bırakarak hep beraber mücadele vermeliyiz. İnşallah, önümüzdeki süreçlerde bu acıların yeniden yaşanmamasını istiyoruz” diye konuştu.

’15 TEMMUZ VE 1980 DARBESİNE DİRENENLERİ SELAMLIYORUM’

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu ise 15 Temmuz darbesini hatırlatırken 1980 askeri darbesini de hatırlattı ve şunları söyledi: “80 darbesinde bizim çocuklar başardı demişlerdi. Bu sefer başaramadılar. Darbelerin arkasındaki irade bu ülkenin geleceğine, dünyada güç haline gelmesinin engellemek istiyordu. Darbeyi yapanlar o zaman egemen oluyordu ama o dönemde de direnenler, darbeye karşı koyanlar vardı. Onların da ruhunu burada 15 Temmuz şehitlerini anarken hatırlatmak istiyorum. 15 Temmuz’da yaşanan net bir darbeydi. Demokrasiye inanmış bir partinin mensupları olarak o darbeye karşı çıktık. Meclis bombalanırken farklı partiler canla başla savundu. Polisler, gençler, kadınlar demokrasi için direndi. Bilinen en doğru sistem olan demokrasi dışında başka bir seçeneğimiz yok. O yüzden dört elle sarılmalı, parti fark etmeksizin, her hakka sahip olarak demokrasiyi savunmalıyız. 15 Temmuz’u yapanları lanetliyorum. Direnenlere selam gönderiyorum. Bir daha asla darbeler yaşanmasın” dedi.

BOZTEPE’DEN HAYVAN TAŞIMACILIĞININ SON BULMASI İÇİN TEMENNİ

AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe ise geçtiğimiz haftalarda meclisin, faytonların kaldırılması yönündeki aldığı kararı hatırlatarak, kararın tekrar geniş bir biçimde ele alınmasının temenni etti. Boztepe, “Geçen gün gördüm. Konak'ta bir at arabası, inşaat artıkları götürüyor. Hayvan sevginizi hepimiz biliyoruz ama bu alınan karar, birçok konuyla eksik. Kentin birçok yerinde, köylerde, hayvanlarla taşımacılık yapılıyor. Encümen kararlarını tekrar görüşelim” dedi.

‘BUCA’DAN CEZAEVİNİ DE KALDIRALIM’

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç da Buca Metrosu hakkında emeği geçen herkese teşekkür etti. Bir başka Buca meclis üyesi olan İlhan Dal ise, “Buca Metrosu için gelen imzada emeği geçenlere ben de teşekkür ediyorum. Ancak Buca Cezaevi’nin de kalkmasını istiyoruz. AKP’li adayın noter taahhüdü vardı. Lütfen yerine getirilsin. Cezaevini de Buca’dan kaldıralım” diye konuştu.

Tunç Soyer son kez söz alarak Ankara’ya, AKP’li Hızal ile birlikte gideceklerini ve Bakanlar ile görüşeceklerini hatırlatarak, “Diğer tüm meclis üyelerimize de çağrı yapmış olalım. İzmir için bakanlarla ne konuşmamızı istiyorsanız. Özgür Bey’e veya bana iletin. Elimizde hazırladığımız bir dosya var ama sizden gidecek önerileri de iletmek isteriz” dedi.

Editör: Haber Merkezi