Barış Özdil ile Şeffaf Dosya programının konuğu olan CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, depremin olduğu ilk andan itibaren gençlik kolları olarak alanda olduklarını belirtti. Bölgede ilk günlere nazara daha oturmuş bir sistem olduğunu söyleyen Kotan, “Belediyelerimiz, örgütlerimiz, gençlik kollarımız daha koordineli bir şekilde alana hâkimler. Biz de deprem sonrası alanda çalışmalara başladık. Yaptığımız toplantılarda çalışmalarla ilgili sosyal medyada herhangi bir çalışma yapmayacağımızı belirttik. Çünkü bu bir yardımlaşma, gönüllülük esaslı bir şey. Hizmetin siyasallaşması yanlış. Daha sonra insanları teşvik edebilmek için ufak ufak bilgilendirme paylaşımları yaptık. Ancak yandaş medyada yapılan çalışmalardan bahsedilmezken aksine yapılmıyormuş gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. Arkadaşlarımız depremden etkilenmeye bakmadan gönüllülük esasına göre çalıştılar. 10 gündür evine gitmeyen arkadaşlar var. Belli bir zaman sonra çadırda yaşayan depremzede gençler de bize katılmaya başladı. Biz oradaki arkadaşları siyasi partilerine göre ayırmadık. Elimizden geldiğince kime ne kadar dokunabilirsek bizim için kardır” dedi.

‘PARA KABUL ETMİYORUZ’

Deprem olduktan sonra bir ihtiyaç listesi yayınlamadıklarını ifade eden Kotan, “Kim ne getirebiliyorsa, gönlünden ne koparsa getirsin dedik. Çünkü ilk başta her şeye ihtiyaç vardı. Özellikle pandemi nedeniyle dezenfektan ve maskeye ihtiyaç oldu. İlerleyen günlerde iç çamaşırı ve kişisel ihtiyaçlara yöneldik. Çocuklar için oyuncak talebinde bulunduk. Şu anki ihtiyaçlarımız daha çok çocuklara yönelik. Çocuk bezi, yetişkin bezi, uzaktan eğitim nedeniyle kırtasiye malzemelerine ihtiyaç oluyor. Para yardımı kabul etmiyoruz” diye konuştu.

‘BELEDİYELERİMİZE YARDIM EDİYORUZ’

Gelen yardımları Bayraklı Belediyesi bünyesinde topladıklarını dile getiren Kotan, “İlk başta gençlik kolları olarak kendi depolarımızdan dağıtım yapıyorduk. Ancak şu an sürecin daha düzenli hale gelmesi ve parti, STK ve diğer kuruluşların alanlara alınmaması nedeniyle belediyelerimize yardımcı pozisyonundayız. Yardımlar Bayraklı Belediyesi Sosyal Hizmetler Binası’nda toplanıyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin nazı depoları var oraya da yönlendiriyoruz. Bize dışarıya itmeye çalışıyorlar. Bunun hesabı ileride sorulur. Şu an hesap soracak vaktimiz de yok. Biz elimizden geldiğince ne kadar çok vatandaşa dokunabiliriz bunu düşünüyoruz” dedi.

‘AKP HİZMETİ SİYASALLAŞTIRIYOR’

Büyükşehir’in süreci çok başarılı bir şekilde yürüttüğünü aktaran Kotan, “Kimse depremin olacağını bilmiyordu. Ama belediyelerimiz depreme hazırlıklı olduğunu gördük. Duygusallığı çok çabuk bıraktıklarını gördük. Çadırları çok çabuk hazırladılar, yemek ihtiyaçları hemen karşılandı. AKP’nin yaptığı hizmeti siyasallaştırmadan başka bir şey değildir. Biz bu kadar iyi niyetliyken onların yapmış olduğu bu siyasal hamleler enkazın altında onların kaldığını gösteriyor” şeklinde konuştu.

‘AKP VE MHP’DEN TALEP GELMEDİ’

AKP ve MHP il gençlik kollarından herhangi bir yardım ve dayanışma talebi olmadığını da belirten Kotan, “Yalnızca İYİ Parti Gençlik Kolları Başkanı arkadaşımız aradı. AKP ve MHP hiçbir şey yapmadı demek çok büyük bir söylem ama CHP’li gençler tüm alanda canla başla çalıştı. Hizmet siyasallaştırmalarını istemiyoruz. İzmir hepimizin. Biz el uzatmak istiyoruz o eli itiyorlar. Halk görüyor. Sonucuna da kendileri katlanır” dedi.

‘EĞİTİME ODAKLANACAĞIZ’

CHP İzmir İl Gençlik Kolları’nın yaptığı çalışmalardan bahseden Kotan, “İl Gençlik Kolları seçimi sürecinde belli sıkıntılar yaşandı ve engelleyememekten de üzüntü duyduk. Biz il gençliğini ötekileştirmeden bir arada tutmaya çalıştık. Ben 30 yaş altı tüm gençlerin başkanıyım. İlçe başkanları yemeği düzenledik ve birlik beraberlik mesajı yayınladık. İnsanların buna ihtiyacı vardı. Pandemi elimizi kolumuzu bağladı bu yüzden bazı ilçelere gidemiyoruz. Sosyal medyadan bazı çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Şu an için stabil gidiyor ve bu bizi rahatsız ediyor. Pandemi olmasa da alanlarda olsak, eğitim seminerleri düzenleyebilsek. Eğitime odaklanacağımızı söylemiştik. Genç çiftçiler çalıştayı yapmak istiyoruz. Eşitçil davranmak istiyoruz. Kimsenin kimseden üstünlüğü yok. İşsiz gençler için neler yapabiliriz bunları düşünüyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi