Gizem Taban ile Z Raporu programının konuğu olan Seferihisar İlçe Başkanı Senem Gürer Solak, deprem sonrası yaşananları ve ilçe örgütü olarak yapılan çalışmaları anlattı.

Depremin İlk anlarında neler yaşandığını aktaran Solak, “O gün yine bir alan çalışmamız vardı onu bitirmiştik ve parti binamızdaydık. Seferihisar bir deprem bölgesi ama bugüne kadar en şiddetli sarsıntıydı. Sığacık’tan gelen kötü haberler sonrası oraya gittik. Deprem sonrası Sığacık’ta sular tamamen çekiliyor. Bir süre sonra o su yavaş yavaş yükselerek geri geliyor. 1 buçuk metre yükselip önüne gelen her şeyi alıp götürüyor. Tüm işletmeler, restoranlar, balık hali sular altında kalmıştı. Çok kötü görüntülerdi. İlk anlarımızı böyle yaşadık” dedi.

Deprem sonrası yapılanları anlatan Solak, “Kriz merkezi meydana getirdik. Seferihisar Belediye’mizin Çocuk Belediyesi’ni bir kriz merkezi haline dönüştürdük. Çok hızlı organize olduk. Hasar tespitiyle beraber oradaki balçığın temizlenmesi, kanalların boşaltılası lazımdı. Çok kısa sürede pisliği kaldırdık. Sonrasında da hızla yaraları sarmaya başladık. Tunç Başkanımız, İsmail Başkanımız birlikte alanı gezdiler. İlk günden itibaren tüm örgütümüz nöbetleşe çalıştılar” diye konuştu.

‘TSUNAMİNİN YARATTIĞI MADDİ HASAR VAR’

Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Solak, “266 iş yerinde, 46 binamızda hasar tespiti yapıldı. Zarar gören tekneler var. Denizin alıp götürdüğü araçlar var. Oturulamayacak durumda ev yok. Tsunaminin yarattığı maddi hasar var. Tunç Başkanımızın da dediği gibi deprem yönetmeliğiyle ilgili binalar 99’dan evvel ve 99’dan sonra diye ayırmak lazım. 99’dan önceki binaların tekrardan incelenmesiyle ilgili çalışmalar yapılması gerektiğine inanıyorum. Bundan sonraki en önemli konulardan bir tanesi de budur. Seferihisar’da deprem nedeniyle evine girmeye korkan ve çadırda kalan vatandaşlar var. Seferihisar belediyesi olarak psikolojik destek birimi de kurduk. Neticede bu tespitler yapıldıktan sonra güvenilir evlere girilmesi gerekir. Tabii herkes çok korktu. Herkeste yarattı etki farklı. Depremin ilk anından itibaren İzmir’deki ilçe başkanları ve belediye başkanları olmak üzere Türkiye’den hem geçmiş olsun hem de ‘Ne yapabiliriz Senem Başkan?’ diye birçok telefon aldım. İl başkanlığımızın öncülüğünde bir koordinasyon merkezi var ve yardımlar oradan yağdı. Sosyal belediyecilik birlikte hareket etmektir. CHP’li belediyeler aslında ilerideki, iktidar olduğumuzda yapacaklarımızın bir göstergesini pandemiden beri yapıyorlar” diye konuştu.

İktidarın çalışmalarını da değerlendiren Solak, “Hasar tespitleri devam ediyor. Zamanlar göreceğiz. Esnafın içinde gezerken duyuyoruz, beklentileri karşılamıyor. Hükümetin İzmir’e ayırdığı bütçe belli. Yine büyük sorumluluk belediyelerin üstündeç belediyelerimiz elinden geleni yapıyor. Umarım onlar da yapar” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası çok önemli olduğunu dile getiren Solak, “Türkiye’de büyük bir ilgi gördü. Dayanışarak böyle zor günleri atlatmalıyız. Bizim özümüzde de bu var. Amacımız insanlara yardım etmek. El değmeden gelen yardımlar vatandaşlarımıza ulaşıyor” dedi.

‘ARTIŞI ENGELLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Pandemi döneminde yaptıkları çalışmalara değinen Solak, “Resmi rakamları bilemiyoruz ama gözlemlediğimiz kadarıyla Seferihisar’da da artış söz konusu. Özellikle tsunami sonrası Sığacık’a çamur gelince bunu hemen temizlenmenin hemen arkasından Büyükşehir Belediye’miz pandemiye karşı üç gün boyunca ilaçlama yaptı. Tüm kanallar ilaçlandı. Seferihisar Belediye’miz de 14 kadından oluşan bir ekip kurdu. Zarar gören iş yeri ve evlerde temizlik hizmeti veriyor, sonrasında dezenfeksiyon çalışması yapıyor. Çadırlarda da her gün dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. CHP Seferihisar İlçe Örgütü gönüllü olarak, depremden zarar gören bölgede çalışıyorlar. Hijyen paketlerimizi sürekli dağıtıyoruz. Dezenfektan, maske, ıslak mendil, kolonya sürekli olarak dağıtılıyor. Pandeminin artışı engellemek yönünde çalışmalarımız bu şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘KENETLENMİŞ ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ’

Belediye başkanı ile uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Solak, “Seferihisar İlçe Örgütü olarak belediye başkanımızdan örgüte kadar çok kenetlenmiş şekilde çalışıyoruz. İsmail Başkan göreve geldi ve ardından pandemi başladı. Pandemi çalışmalarımız oldu. Seferihisar Belediyesi, pandemide diğer belediyelerimiz gibi süreci başarılı bir şekilde geçirdi. ‘Halk Market’lerimiz aracılığıyla paketlerimizi halka ulaştırdık. Tabii ağır bir süreç. Ama belediyemizin başarıyla yönettiği düşünüyorum. Seferihisar Marketi projemizde CittaSlow dalında ödül aldı. Halkı pazarlara ve marketlere götürmektense biz onların ayaklarına götürdük. Seferihisar’da dolaşan iki aracımız var. Bununla ödül aldık” dedi.

‘BUGÜN SEÇİM OLSA SEFERİHİSAR CHP HAZIR’

Önümüzdeki yıl erken seçim olabileceğini belirten Solak, “Teknik olarak bütün atamalarımızı yaptık. Hazırız. Bu ay itibariyle mahalle temsilcilerimizle birlikte mahalle toplantılarına başlayacaktık. Deprem nedeniyle ertelemek durumunda kaldık. Masanın üstünde her şey hazır. Bugün seçim olsa Seferihisar CHP’nin sandık sorumluları hazır, mahalle ve okul sorumluları hazır. Bu yılı geçirirsek önümüzdeki yıl mutlaka erken seçim olacağını düşünüyorum. Seferihisar’da oylarımızı arttırarak devam etmek istiyoruz. Sürekli yeni üye kaydımız var. Her ay rutin olarak artıyor. Bin küsurlarda olan üye sayımız 2350 oldu. Hız kesmeden her ay gençlerimiz üye oluyorlar” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi