İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Selin Sayek Böke, Medyascope’da Işın Eliçin’in konuğu oldu. Böke, katıldığı programda Cumhuriyet Halk Partisi’nde kadın aday sayısının neden az olduğu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Böke, “Türkiye’de kadınlar ekonomik, siyasi ve sosyal hakları, bu hakları kazanmak için mücadele ettikleri ortak zemine baktığınız zaman esasında tüm dünyada var olduğunu bildiğimiz erkek egemen dünya düzeninin yansımasını burada da görüyoruz. Ama Türkiye, dünyadaki erkek egemen düzenin ötesinde kendine has dinamiklerle de kadınlar için çok daha ağır olduğu bir süreç yaşıyor. Burada iki yerel dinamik daha çok önem kazanıyor. Bir tanesi var olan iktidar. Bir diğer dinamik ise Türkiye ağır bir demokrasi yıkımından geçiyor. Yani bu demokrasi yıkımı, iktidarın siyasal islam ile muhafazakarlaştırdığı toplum kadını yok sayan, kadına ekonomik özgürlüklerini, sosyal haklarını, siyasette var olma imkanını neredeyse yok denecek kadar yok edecek bir anlayış ile karşı karşıyayız. Burada en önemli cephe esasında sosyal demokrat siyasete düşüyor. Çünkü sosyal demokrat siyaset, demokrasiye değer veren sosyal hakları eşit düzeyde gören, dolaysıyla bireyin eşitliğini öngören bir siyasettir.” dedi.

‘KEŞKE DAHA İYİ OLSAYDI BELKİ DE EN HAFİF SÖYLEM’

Cumhuriyet Halk Partisi’nin sosyal demokrat olduğunun altını çizen Böke, “Türkiye’de gittikçe kaybedilen bu zemine karşı daha kuvvetle durması gereken ve kadınların haklarını verilen değil, kadınların aldığı, bunun ortak mücadelesini de ama aynı zamanda temsil de edildiği bir zeminin de yükümlülüğü var. Bize düşenin ne olduğu sorusunun yanıtına gelecek olursak, ‘Keşke daha iyi olsaydı’ Bu belki de en hafif olan söylem olurdu. Ama bu yaşanan durumu salt Cumhuriyet Halk Partisi’nin durumu diye tartışmak genel sorunun üzerini örtmek olabilir.” şeklinde konuştu.

‘CHP’DE KADINLARA VE SOSYAL DEMOKRATLARA BÜYÜK BRİ GÖREV DÜŞÜYOR’

Cumhuriyet Halk Partisi’ne düşen çok önemli bir görev olduğunun kaydeden Böke, “Parti içinde bunun mücadelesini veren biz kadınlara ve sosyal demokratlara çok önemli bir yükümlülük düşüyor. Ama Türkiye’de bizi da aşan bir sorun var. Bu sorunun yapısal dinamiklerine eğilme ihtiyacı günden güne daha da belirginleşiyor. Bu yerel seçimlerde bu fırsatın kaçtığını hep birlikte hissediyoruz. Türkiye’de kadınların siyasette temsilini milletvekilleri seçiminde gerçekleştiremedik. Buna kendi partim de dahil. Neredeyse bütün partiler için benzer bir yorum yapmak mümkün. Bu seçimlerde maalesef bir fırsat daha kaçmış oldu. Bu bize şunu söylüyor. Partimizin içinde de Türkiye’de de kadınlara ve sosyal demokratlara çok önemli bir görev düşüyor.” diye konuştu.

Böke sözlerini şöyle sürdürdü;

“Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’ye demokrasiyi, adaleti getirme iddiasındaysa bütün bu değerleri kendi iç işleyişinde mutlaka yaratmak zorunda. Dolayısıyla biz her birimiz bulunduğumuz her mevkide parti içinde eleştirilerimizi söylemekten çekinmemeliyiz. Kadınlar belki de bu nedenle bu kadar erkek egemen bir yapının içerisinde var olabiliyor. Kadınlar doğruyu gördükleri zaman, bunu çekinmeden, eleştirinin doğruya da yol açacağını bilen bir demokrasi kültürünü daha doğal bir şekilde yaşatıyorlar.”

‘KADINLAR DOĞRUYU GÖRDÜKLERİ ZAMAN HEMEN ELEŞTİREBİLİYORLAR’

seçim adına ortaya çıkan sonucun istedikleri sonuç olmadığını kaydeden Böke, “Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye’ye demokrasiyi, adaleti getirme iddiasındaysa bütün bu değerleri kendi iç işleyişinde mutlaka yaratmak zorunda. Dolayısıyla biz her birimiz bulunduğumuz her mevkide parti içinde eleştirilerimizi söylemekten çekinmemeliyiz. Kadınlar belki de bu nedenle bu kadar erkek egemen bir yapının içerisinde var olabiliyor. Kadınlar doğruyu gördükleri zaman, bunu çekinmeden, eleştirinin doğruya da yol açacağını bilen bir demokrasi kültürünü daha doğal bir şekilde yaşatıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi