Cengiz Aldemir/ANKARA - Katıldığı bir televizyon kanalında konuşan CHP genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Halkın yaşadığı gerçeklikle TÜİK verileri arasındaki uçurumun güven duygusunu erozyona uğrattığını söyledi. Böke, enflasyonu uzun süredir 11 bandına yerleştiren kurumların, döviz kurunu da uzun süredir 7 bandında tutmaya çalıştığını ve iktidarın bu algıyı yönetmek için kendi halkını sömüren bir yapı oluşturduğunu vurguladı.

KURUMLARA GÜVEN KALMADI

Ekonominin temelinde güven duygusunun yattığını ve o güveni ortaya koyması gereken kurumlardan birisinin de Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğunu hatırlatan Böke, Türkiye’de kurumlara olan güvenin ortadan kalktığını belirterek, “Biz siyasetçiler sahada gözlemlediğimiz gerçekleri veri ile beraber anlatma ihtiyacı duyuyoruz. Tek adamın beğendiği enflasyon rakamını açıklayan TÜİK’de beğenmediği rakamları yayınlayan başkanlar görevden alınıyor. TÜİK’e nasıl güveneceksiniz? Aynı şey Merkez Bankası’nda da geçerli tek adamın faiz politikasını uygulamayan başkan görevinden alınıyor” dedi.

EKONOMİYE GÜVEN KALMADI

TÜİK’in enflasyon sepetinde olan 418 ürünün, 314’ünün fiyatı artmasına rağmen enflasyonun artmamış olduğuna dikkat çeken Böke, Türkiye ekonomisinin bütün alanlarının dışa bağımlı olduğunu ve her üretimin bir döviz girdisine bağlı olduğunu, TL değer kaybetmesiyle bütün üretim maliyetlerinin arttığını hatırlatarak, “ TÜİK’in güvenilmez olduğunu bildiğimiz verilerin bile gizleyemediği ortada. Bir takım tuhaflıklar bu verilere ve Türkiye ekonomisine güveni maalesef müthiş zedeliyor” eleştirisinde bulundu.

KRİZİN ALGISINI YÖNETİYORLAR

İktidarın, halkın sorunlarını çözmek yerine verilerle oynamayı tercih eden sığ bir anlayış içinde olduğunu vurgulayan Böke, “iktidarın 2018’de uyguladıkları ekonomi politikası sürecinde papaz tut, papaz bırak şeklindeydi. Bu dönemde uygulanan politika ise krizin algısını yönet. İktidar asla ekonomiyi yönetmeye kafa yormuyor. Tek düşündüğü şey kendi iktidarını koruma yönünde bir algı, pazarlık yönetmektir. Halkın sorunlarına eğilmekle alakalı hiçbir politikaları yoktur. Bunu da bilerek yapıyor. O sorunlara el atması durumunda düzenin değiştirmek zorunda kalacak. İktidarı ayakta tutan bu çarpık düzenin ta kendisi. O yüzden iktidar verilerle oynamayı mecbur kılan bir sığ anlayışa hapsolmuş durumda” şeklinde yorumladı.

HALKINI SÖMÜREN BİR DÜZEN

AKP iktidarının halkını sömüren bir ekonomik yapı oluşturduğunu söyleyen Böke, Türkiye ekonomisinin temel sıkıntısının, AKP iktidarının üretimi ithalata bağımlı kılan bir yapı oluşturduğunu belirterek, “Türkiye ithal etmeden üretemiyor. Bu nedenle ne zaman ki biz büyürsek bir cari açıkla karşı karşıya kalıyoruz. Cani açığın önemli bir kısmı bu dış ticaret dengesi oluyor. İktidarın anlayışı Türk lirası değer kaybedince ihraç ettiği malı da TL olarak satarsa ucuza satacak. Kim alacak ucuz malı yabancı tüketici. Kime faydası olacak yabancı tüketiciye. Bu iktidar halkın alın terini ucuza satıyor. Hep dışarıya fayda sağlayan, kendi vatandaşını sömüren bir düzeni anlatıyor bize. Bir ülkenin rekabet gücü yurttaşının refah içinde yaşayabileceği bilgiye, birikime erişmesini sağlayacak bir düzenden geçer. Bunu yapan ülkelerin ihracatlarının değeri oluyor. O ülkeler kendi içerisinde rekabet yapacak yatırımlar yapmış oluyorlar. Tek adam yönetimi ise kendi halkını sömüren, yabancıya faydası olan bir düzen kurmuş ne yazık ki.”

Editör: Haber Merkezi