Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, halk için kamu yararını gözeteceklerini, rövanşit bir anlayışla hareket etmeyeceklerini belirterek, kamu kaynaklarının halk için kullanılmasını sağlamanın, devletlerin ve iktidarların birinci görevi olduğunu hatırlattı.

KİMSENİN ŞİRKETİNE EL KOYMUYORUZ

CHP’nin birinci önceliğinin bugüne kadar kamuyu zarara uğratmış, halka zarar veren ve anayasaya aykırı biçimde kullanılan projeleri halk için yeniden düzenleyeceklerini söyleyen Böke, “ Kimsenin şirketine, işine, tezgahına el koymaktan bahsetmiyoruz. Dediğimiz çok açık. Kamu kaynaklarını kamu yararına kullanmamış olan üstelik bunu temel anayasal haklarımızı ihlal eden alanlarda bir devlet yükümlülüğü olan ve kamu hizmeti olarak sunması gereken alanlarda özel sektöre teslim etmiş olan bütün projeleri halkın yararına göre düzenleyeceğiz” dedi.

YÜZDE 99’DAN YANA…

Devlet garantisiyle kredi almış, ortaya koyduğu ürünün döviz bazlı hazine garantili olarak üslenen ve sadece kamuyu zarara sokan projeleri kamulaştıracaklarını kaydeden Böke, şehir hastaneleri, köprüler… gibi projeleri örnek vererek, “O projelerin garantileri verilmiş, rantçı yandaşlara kaynak aktarma mekanizmasına dönüştürüldüğünü bildiğimiz projelerden bahsediyorum. Sadece bu yılki bütçe içerisinde, üstelik de döviz kuru bu düzeye gelmemişken, bu sene hazine garantileri yoluyla esasında aktarılacak olan bütçeden ödeme garantisi miktarı 19 milyar lira. Bu 19 milyar lirayı kullanmadığımız yollara, halkın yararına olmayan projelerle rantçı yandaş şirketlerine mi aktaracağız? Yoksa o parayı ihtiyacı olan 19 milyon aileye, işsiz gençlere, çiftçiye, üretici güçlere mi aktaracağız? Bu soruya bizim yanıtımız bu parayı halkın yararına kullanmak olacaktır. Başka bir deyişle yüzde 99’dan yana kullanacağız. İktidarın yanıtı da bu derece net, “ yüzde1’den yana kullanacağım “diyor. Biz Türkiye’nin üretici güçlerini desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DENETİMİ GETİRECEĞİZ

Kamuyu zarar sokan projelerin değerini dahi bilmediklerini söyleyen Böke, sorulduğunda “ticari sırdır” denilerek halktan gizlendiğini hatırlattı. AKP iktidarının proje değer tespiti yapan denetim ve teftiş gibi kurumları yok ettiğini vurgulayan Böke, CHP iktidarında denetleme mekanizmalarını tekrar yaşama geçirerek, kamu zararına neden olan proje değer tespitlerini şeffaf bir şekilde tekrar yaptıracaklarını vurguladı.

RÖVANŞİTS ANLAYIŞIMIZ YOK

Halkın eğitim, sağlık, ulaşım gibi Anayasal haklarını hatırlatan Böke, bunların devlet tarafından sağlanmasının iktidarlara verilen görevler olduğunu vurguladı. İktidara geldiklerinde rövanşist bir anlayışla hareket etmeyeceklerinin altını çizen Böke, “ Tam tersine halkın hakkını tesis etme iddiasıyla bir iktidar tarif ediyoruz. Öç almak bir yana herkesi içine alan, kucaklayıcı sosyal bir devlet anlayışını iktidar yapacağız” diye konuştu.

Yaşanan sıkıntıların faturasını, rantçı zihniyetin ortağı olan siyasi anlayış ve rantçı sermayenin ödeyeceğini belirten Böke, kuralları şeffaf bir şekilde ortaya koyan bir devlet tarif ettiklerini ve Türkiye’nin kurtuluşunun da burada yattığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi