Cengiz Aldemir/ANKARA - ABD Başkanı Biden Erdoğan görüşmesini İz Gazete'ye değerlendiren CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, 83 milyonun bundan sonra ne yapacağını, sosyal ve ekonomik olarak ne yapmamız konusunda kendimiz karar vermemiz gerekirken bir toplantıya bel bağlanması, şahsım yönetiminin ne kadar bozuk bir düzen olduğunu bize bir kere daha göstermiştir" dedi.

Şahsım çıkarı, ulusal çıkarların önüne geçti

Türkiye'de ağır bir devlet krizi yaşandığını, iktidarın Biden-Erdoğan görüşmesini, topluma aylardır bilinçli olarak odaklandırıldığını söyleyen Böke, kendi bekasını kurtarma fotoğrafları verme çabası içine giren şahsım yönetimi çıkarlarının, ulusal çıkarların önüne geçtiği eleştirisinde bulundu. 

Dış politikada çöküş yaşıyoruz

Türkiye ve Amerika'nın uzun yıllar müttefik NATO üyesi ülkeler olduğunu, ikili ilişkileriniz zaman içerisinde zedelendiğini ve bu görüşmenin böyle bir süreçte yapıldığına dikkat çeken Böke, bir toplantıyla bu sorunların düzelmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Türkiye'nin çok büyük temel sorunları var demokrasi gibi ekonomi gibi bunları eşitlikçi adaleti bir demokratik düzenle düzeleceği açık. Bu toplantılar o toplantıların yeri değil ki. Bu toplantılar saygın bir dış politikayla Türkiye Cumhuriyeti'nin temsil edileceği toplantılar olmalıdır. Oysa dikkat edin öyle bir çöküş yaşıyoruz ki bu toplantıda acaba ne gibi bir maliyet çıkar ve iç politikaya nasıl bir fotoğraf veririz endişesi içerisinde gerçekleşmiş bir toplantı" değerlendirmesinde bulundu.

Türk dış politikası saygınlığını yitirdi

Türkiye'nin dış politikasının sarayda mı? bakanlıkta mı? nerede belirlendiğini dış politika sözcüsünün kim olduğunun bilinmediğini vurgulayan Böke, "AKP'nin elinde dış politikamız bir ulusal çıkar gözeten, Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın bir konumda, her tür masada eşit paydaş olarak varlık gösterilmesini sağlayan bir çerçeve olmaktan maalesef çıkmıştır. Dolayısıyla bize düşen esasında o Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın, bu tarz ilişkilerde masaya güçlü oturan ve masadan güçlü olarak kalkacak bir dış politika çerçevesi oluşturmamız gerekir. Bunun içinde önümüzde uzun bir süreç var diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İktidar kendi bekası için ödün veriyor

Ekonomiyi kırılgan bir yapı haline getiren iktidarın, dış politikada da taviz veren bir pozisyona soktuğunu vurgulayan Böke,  Türkiye'nin dış politikasını ulusal çıkarlarını gözeten bir yerden değil, iktidarın kendi bekası için kullandığı için hep bir taviz verme endişesi duyuyoruz. Yine masaya oturmadan önce Afganistan'da Türk askerinin kalacağını, görev yapacağına dair şimdiden Hükümet ödün veriyor. Bu kadar dış borca bağımlı iseniz eğer siz, o zaman o dış politika sizin ekonomi politikanız haline dönüşür. O zaman da bu ekonominiz dışa bağımlı kırılgan, risk, yüksek faiz dövize endeksli bir ekonomi haline gelirsiniz. Türkiye'nin yaşadığı şeyde şahsım düzeninin yarattığı büyük maliyetler esasında."

Editör: Haber Merkezi