Cengiz Aldemir/ANKARA - CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, Merkez Bankası’nın faiz kur politikalarında yaşananları, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, acı reçete ve reform söylemlerini İz gazeteye değerlendirdi.

FAİZ TOTOSU OYNANIYOR

Türkiye’nin son 10 gündür faiz politikalarına kilitlenerek faiz totosu oynandığını söyleyen Ekonomist Böke, milyonlarca insanın yoksullukla boğuştuğu, 10 milyonun insanın işsiz olduğu, rejim krizinin yaşadığı bir ülkede faiz kararlarının yeterli olmayacağını ve hiçbir sorunu çözemeyeceğini savundu.

BATIL İNANÇLI POLİTİKALAR

Faiz ve kurdaki artışların ekonomi maliyetlerini yükselttiğini, bu durumun AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın batıl inançlı politikalardan kaynaklandığını söyleyen Böke, “Bu maliyetler özellikle de AKP Genel Başkanı’nın ısrarla, “Faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur” yargısı üzerine kurulmuş olan ekonomi politikasının Türkiye’ye maliyeti 120 milyar dolarlık uluslararası rezervin heba edilmesine sebep oldu. Bu yetmedi sene başında 5,94 olan kur, bugün düştü denilen 7,50 seviyesine çıktı. Bunun sebebi de iktidarın öngörüsüz, bilimsellikten, demokrasiden uzak anlayışından kaynaklanıyor. Üstelik de kur bu seviyeye gelirken bir anlamda faiz maliyeti de üstlendi. Çünkü zamanında adımlar atılmadığı için bugün 5 puan faiz artırımına neden oldu. AKP genel başkanının tamamen kendi batıl inançlarıyla şekilleniyor bugün ekonomi politikaları. Yaşana olumsuzluklar da bunun bir sonucudur” dedi.

ACI REÇETE İMF’SİZ İMF PROGRAMI

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, acı reçete ve reform açıklamalarının da değerlendiren Böke, hukuk reformunun halka değecek bir reform olmadığını, doğrudan finansal piyasalara dönük söylemler olduğunu ileri süren Böke, bunun bir reform paketi olmadığını ifade ederek, “ Bizzat acı reçetenin uygulanmaya başlanmış olduğu gerçeğinin altını çizmemiz gerekiyor. Acı reçete gelecek değil, zaten içindeyiz o acı reçetenin. İMF programlarının ortaya çıkarttığı kavramın adı acı reçetedir. Kemerin sıkıldığını halk hisseder. Burada ‘İMF’si bir İMF programı uygulayacağız’ demek istiyor” benzetmesinde bulundu.

AKP REFORM YAPMAZ

Son 10 çeyrek süreç içerisinde sabit sermaye yatırımlarının küçüldüğüne dikkat çeken Böke, Türkiye’de güvensizlik ortamı nedeniyle yatırımcıların fabrika kurmaktan vazgeçtiğini söyledi. Kamu kaynaklarını üretici güçler yerine, ranttan yana kullanan iktidarın, krizi bitiremeyeceğini belirten Böke, reform ihtiyacının burada yattığının altını çizerek, “Bunu AKP değiştiremez. Değiştirmeye kalkarsa kendisi de ortadan kalkar. Kendi kendisini bitirmesi anlamına gelir. Bu reformu yapması mümkün değil. İktidar finansal piyasaları ikna etmesi için algı yönetiyor. Bu iktidar dışarıdan borç bulmadan ayakta duramıyor. Sanki reform yapacakmış gibi bir şeyler ortaya atıyor ama bunun arkasını dolduracak adımlar atmıyor” sözleriyle eleştirdi.

REFORMDAN ÖNCE SİYASİ ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ

Gerçek bir hukuk reformu yapılması için öncelikle yerel mahkemelerin Anayasa Mahkemesinin kararlarına uyması gerektiğini kaydeden Böke, iktidarın bunu yapacak kabiliyetinin olmadığını ve yapmayacağının altını çizerek, reformdan önce siyasi anlayış değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi