Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazete'ye konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, büyük bir kurumsal yıkımla karşı karşıya olan Türkiye'de enflasyonun yükselmeye devam edeceğini söyledi. 

EKONOMİ GERÇEĞİNİ OKUYAMAYAN İKTİDAR
Türkiye'de rasyonel, gerçekçi bir analiz yapma durumunun mümkün olmadığı bir dönemin yaşandığını belirten CHP'li Böke, "ülkeyi yönetme kabiliyetini yitirmiş olan tek adam rejiminde Türk lirasının müthiş bir değer kaybı yaşadığını görüyoruz. Bu değer kaybı iki önemli sorundan kaynaklanıyor. Birincisi paranın gelir getirecek, borçlanmayı  ortadan kaldıracak yatırımlar yerine, rattan yana, yandaştan yana, yani kamu kaynaklarının yanlış kullanılmasından kaynaklanıyor. İkincisi ise karar mekanizmaları ve kurumsal yapıların  bağımsızlıklarını tamamen kalktığı, bilgiye dayalı karar vermenin ortadan kaldırılıp  bir tek adam rejiminin kurumsallaşmış olması. Bu Türkiye ekonomisini sadece faiz kararına endeksleyen, faiz/ döviz sarmalının ötesinde bir ekonomi gerçeğini okumayan bir iktidar anlayışını doğurmuş olduğu anlamına geliyor" dedi.

BORCA BAĞIMLI FAİZ POLİTİKASI SÜRER
AKP'nin iktidarda kaldığı sürece, Türkiye'nin borca bağımlı faiz politikasına sıkışmış halinin devam edeceğini söyleyen Böke, tek adam rejimine ortaya çıkarmış olduğu keyfilik yüzünden herhangi bir öngörü oluşturmanın mümkün olamayacağını vurguladı.

SERMAYE GÜVENİLİRLİĞE BAKAR 
Türkiye ekonomisinin yeniden üretebilmesi için, gerekli para kaynağına ulaşabileceği yabancı sermayeye hukuk, şeffaflık, güvenilirlik ve demokrasi güvencesi verilmesi gerektiğinin altını çizen Ekonomist Böke, ekonomiyi etkileyen bir başka önemli unsurun dış politika olduğunu, dünyada imajı kötü olan Türkiye'nin dış politikasını da gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE ERKEN SANAYİSİZLEŞEN ÜLKE
Türkiye'nin beton ve ranta dayalı anlayış yüzünden erken sanayisizleşen ülkeler arasında olduğunu, artan işsizlik sorunuyla ortaya çıkan tabloda, iktidarın ranttan yana kamu kaynağını kullanma tercihinin, sanayicilerin yatırım yapmasının önünde bir engel oluşturduğunu belirten Böke, CHP tepki gösterirken, sanayici ve işadamlarının bu duruma itiraz etmediklerini, o dönemde sessiz kaldıklarını anımsatarak, işadamlarının tutumunu eleştirdi.

KAMU STRATEJİK ALANLARDA ÖNCÜ OLMALI
Dünyanın yeni bir ekonomi modeli üzerinde tartıştığını  kaydeden Böke, kamunun stratejik alanlarda yetkili ve öncü rol oynaması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Türkiye'nin bir an önce üretime yönelmesi ve üretim yapması, istihdam alanları açması gerekiyor. Kamunun bu konuda öncü rol üstlenmesi lazım. Hem kendisinin stratejik alanlarda üretici olması, hem de üretmek isteyen sanayicinin önünü açacak şekilde, kamu kaynaklanı ranttan yana, rezidans ve imar yoluyla zengin olmayı teşvik edecek şekilde değil, üreterek zenginleşmeyi teşvik edecek şekilde programları ortaya koyması gerekiyor. Ülkenin böylesi bir değişime çok ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bütün dünya yeni ekonomi modelini tartışıyor. Pandemi bize sağlık krizinin iklim krizinden ayrı olmadığını gösterdi. Bireysel sağlığımız açısından küresel sağlığın da korunması gerekiyor. Bunu eş güdümlü gidebilmesi için sanayimizin dönüşmesi, bu dönüşümün ise hem sağlığı gözeterek hem de çevreyi koruyacak iklim krizini aşacak yeni bir üretim biçimini de gerçeğe dönüştürmesi gerekiyor. Öte yandan belli stratejik alanların yani eğitim, sağlık, barınma gibi hak temelli alanların yetki ve sorumluluğunun kamunun elinde olması ve köklü bir değişim yapılması gerekiyor."
Editör: Haber Merkezi