Cengiz Aldemir / İZGAZETE - Katıldığı bir televizyon programında konuşan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, BDDK’nın, bankalara son iki hafta içinde toplamda 121 milyon TL'lik ceza kesmesi ile ilgili soruya, “İktidarın dediklerini yapmadıkları için cezalandırıldılar” yanıtını verdi.  Böke,iktidarın sadece bankaların değil kendi istediğini yapmayan herkesi baskıyla, zorbalıkla, cezayla iş yaptırmaya çalıştığınıbelirterek,” Bu talimatı ekonomik gerekçelerle yerine getiremeyecek olanları cezalandırma yöntemidir. Bankaları cezalandırmakla zaten kötü durumda olan ülke ekonomisine darbe vuracak, güveni tamamen yok edecek bir durum ortaya konulmuştur” dedi.

HALKA DEĞİL RANTÇIYA BÜTÇE

Ülkenin var olan kaynakları kendi yandaşlarına aktarmak gibi hor kullanan iktidarın, kendisini siyaseten finanse eden bir havuz düzeni kurduğunu ifade eden Böke, “2020 bütçesi yapılırken o bütçenin içerisine 19 milyar lira, rantçı yandaş müteahhitlere garanti ödemesi için para ayrılmıştı. Bu iktidar o 19 milyar lirayı pandemi sürecinde halka değil de rantçı müteahhitlere ödemeyi tercih etmiştir” eleştirisinde bulundu.

VARLIK DEĞİL İPOTEK FONU

Varlık fonlarının gelecek nesillere bir miras bırakmak için oluşturulmuş fonlar olduğunu kaydeden Böke, iktidarın bu fonları aile şirketi gibi yönetmek üzere başına, bir partinin genel başkanı ve damadını getirmiş olduğu yapının açık bir ipotek fonu olduğunu ve denetlenemediğini vurgulayarak, “Bu fonlar Sayıştay, Kamu İhale Kanunu, Devlet Personel, SPK ve Ticaret kanununa tabi değil. Yani denetleyemiyoruz. Bir parti devleti kuruldu ve ülkenin bütün kaynakları oraya aktarılır hale geldi” hatırlatmasında bulundu.

BÜTÜNCÜL DEMOKRASİ TALEBİ

Türkiye’nin krizden çıkması için iktidarı her şekilde uyarılarda ve önerilerde bulunduklarını söyleyen Böke, tek adam yönetiminin ekonomideki yaşanan krizin konuşulmaması için gündem değiştirdiğini belirterek, “Biz sadece yaşanıyor olan sıkıntılara işaret etmiyoruz. Bunların aşılabilmesi için ihtiyaç duyulanın ne olduğunu hem anlatıyoruz hem de yakaladığımız iktidar alanlarında uyguluyoruz. Bugün büyükşehir belediyelerini sosyal devleti yıkıyor olan iktidara rağmen, CHP’li belediyeler sosyal devlet anlayışını ortaya koymak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Biz iktidara geldiğimiz gün, bu rant ekonomisi yerine sağlık, eğitim gibi güvence gerektiren halkçı bir ekonomi kurmak durumundayız. Bu bağlamda kendi üzerimize düşen ödev kısmını yapıyoruz. Bunu halk ile buluşturacak bir bütüncül demokrasiye ihtiyacımız var…” değerlendirmesinde bulundu.

İTTİFAK ÇAĞRILARI KIYMETLİ

Muhalefet partileri ile kurulması gereken ittifak çağrılarının çok kıymetli olduğunun altını çizen Böke, bu çağrıların içini dolduran bir siyaseti ortaya çıkarmak için halk nezdinde bir talep olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Türkiye’nin geleceği açısından bu manada çok umutlu olduğumu söylemek isterim. Bu düzen mutlaka değişecek. İktidar krizi devam ettirmek için daha baskıcı, faşizan her şeyi bilinçli olarak yapıyor ve yapmaya devam edecek. Ama bundan bir iyi çıkabilmesi ve bir sonraki demokratik imkandademokrasi hakkımızı kullanarak bir iyiyi var etmek için bugünden orada ortaklaşmaya başlamamız gerekiyor. İlerici, ulusal muhalefet, demokratik güçler başka bir Türkiye hayallerini gerçekleştirmek için koydukları mücadeleye devam ederlerse, o hedeflere ulaşacağımızdan hiç şüphe duymuyorum.”

Editör: Haber Merkezi