Cengiz Aldemir/ANKARA - İz Gazeteye konuşan CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, halkı borç batağına iterek çare arayan bir iktidar anlayışının olduğunu belirtti. İnsanların gelir desteğine ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçildiğini ifade eden Böke, vatandaşa kredi verilmesini teşvik eden iktidarın o paraları konut sektörünü canlandırmak ve kendi yandaş inşaatçısını kurtarmak için yaptığını söyledi. Halkın yaşadığı ağır sorunların giderilmesi için doğrudan gelir desteği verilmesi gerektiğini belirten Böke, “ İktidarın ısrar ettiği ekonomi politikaları yaşadığımız bu kriz artarak devam ettirecektir. Türkiye çok ağır bir krizin içerisinde. Yoğun işsizliğin, borçluluğun olduğu halkın yarın kaygısı yaşadığı bir süreç yaşanıyor. Kredi vermeyi yeniden pompalama krizi daha da derinleştirecektir” uyarısında bulundu.

İÇERİDE VE DIŞARIDA DÜŞMAN YARATMA

İktidarın doların 7 TL’nin üzerine çıkmaması için gösterdiği çabanın, Türkiye’nin büyük zahmetlerle biriktirmiş olduğu milyarlarca lirasının heba edilmesine yol açtığını kaydeden Böke, krizi yönetmek yerine krize dair algı yönetmeyi seçen bir iktidar anlayışı olduğunu söyledi. Yaşanıyor olan krizin yeni olmadığını, düzenden kaynaklı olduğunu, bunun da döviz kurunun son 10 yıl içerisindeki gelişmesinden görüldüğünü söyledi.

ABD’nin 2013 yılında dünya piyasalarındaki doları geri çekmeye karar verdiğini hatırlatan Böke, “ İktidar bunu görmediği için yanlış yapıyor değil, gördüğü için daha hırçın bir dış politika ve otoriterleşen bir iç  politika uyguluyor. Çünkü düşman yaratırsa, ortaya çıkacak ağır koşulları kendi üzerinden atabileceğini çok iyi biliyor” dedi.

BRUNSON DEĞİL REJİM KRİZİ

Kritik kırılmanın referandum döneminde olduğuna dikkat çeken Böke, rejim değişikliği mücadelesinin ortaya çıktığı günlerde Türk lirasının değer kaybının müthiş hızlandığını, 2018 haziranında ki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile kaybın önlenemez hale geldiğini hatırlattı. Türkiye’de yaşanan krizin bir Rahip Brunson krizi değil, rejim krizi olduğunun altını çizen Böke, “ İktidarın ahbap çavuş, yandaş ilişkiler üzerinden kurmuş olduğu düzenin, üretkenlik üzerinden değil, rantçı inşaat sektörü üzerinden yürüyen ve borçla ayakta tutabilecek, sığ bir piyasa anlayışıyla şekillenmiş olan düzeninin aksaklıkları Türk lirasının değer kaybına yol açmıştır. Bu modelin sürdürülebilecek bir model olmadığı ortadadır” eleştirisinde bulundu.

TEK ÇARE İKTİDAR DEĞİŞİMİ

Türkiye’nin dünya piyasalarına güven verebilmesi için öncelikle hukuk ve borca ihtiyaç duyulmayacak yatırımların hayata geçirilmesi önerisinde bulunan Böke, iktidarın bunları yapamayacağını belirterek, Türkiye’de ekonomik krizin çaresinin bir iktidar değişimi olduğunu söyledi. Türkiye’nin yeni bir iktidar değişimine ihtiyacı olduğunun altını çizen Böke, erken seçim belirsizliğinin de tek adam rejiminden kaynaklı olduğunu belirtti. Türkiye ekonomisi ve halkın çok ağır bir yükün altına girdiğini vurguladı.

Tek adam düzeninin attığı adımların gündemi değiştirmek için yapmadığını kendi bekasını devam ettirmek ve karşı devrimini tamamlamak için attığının altını çizen CHP’li Böke, kararlılık mesajını şu cümlelerle ortaya koydu: “Hiçbirisine sessiz kalmadan, milyonları buluşturacak bir yeni siyasetle nefes alabiliriz. Detayları anlarsak kalın fırçaların hayatımızın üstünü kapatmasına engel olabiliriz ve olacağız.”