Cengiz Aldemir/ANKARA - Korona salgını sürecinde dayanışmanın önemine değinen CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dayanışma tek elden yapılmalıdır. Devlet içinde devlet olmamalıdır” sözleriyle CHP’li belediyelerin başlattığı dayanışmayı engellemesi ve banka hesaplarına el konulmasına tepki gösterdi. İz gazeteye konuşan Böke, “İktidarda öyle bir insanlıktan kopmuş bir hal var ki tarif edilemez. Yorum yapmanın zor olduğu bir durum bu! İnsana dokunulması gereken bütün alanlarda her şeyin önünü kesmeye kararlı bir iktidar ile karşı karşıyayız. Evet bugün dayanışma zamanı ve dayanışmadan anladığımız iki temel şey var. Bunlardan birincisi devletin halkına öncelikle destek veriyor olması gerekiyor. İkincisi ise halkın birbirine destek verebilmesi için ihtiyaç duyduğu özgür alanının açılıyor olması gerekiyor” dedi.

İKTİDAR ŞAŞIRTMADI

Devletin halka destek vermediği gibi, halkın halka ulaşmaya çalıştığı her tür alanı da kapatmakta müthiş bir kararlılık gösterdiğini belirten CHP’li Böke, “Bu iktidar kendi özünü her krizde yeniden yeniden ortaya koyduğunu çok net görüyoruz. Tam da şimdi güçlü bir sosyal devlete, sağlıkçılara, öğretmenlere, hakimlere, emekçiye, çiftçiye, “Sen bir evinde otur. Ben gelirini, işini, canını da güvence altına alacağım” diyen bir devlete ihtiyaç varken, devlet dönüyor ne yapıyor? “Kendini kurtarabilen kurtarsın, kurtaramayan işine gitmek zorunda kalsın” diyor. Bu yetmiyor, bağış yapmak üzere elini uzatmış olanların bu alanlarını kapatmış diyor ki, “öğretmenin maaşından keseceğim, hakimin maaşını keseceğim diyor. İktidarın yaptıkları azlında bizi hiç şaşırtmadı. STK’ları, meslek örgütlerini, halkı yok saymakta kararlı bir anlayışla karşı karşıyayız” sözleriyle tepki gösterdi.

İNSANLIĞINI KAYBETMİŞ BİR ANLAYIŞ

Belediyelerin olmayan sosyal devletin yükünü, ellerinde olan imkanlarla gidermek üzere, halkla omuz omuza verdiklerinin görüldüğünü belirten Böke, “Bu duruma itirazın geliyor olmasının tek sebebinin o belediyelerin iktidarca yönetilmiyor olmasıdır. Bu çok acı bir durum. İnsanlar can, ekmek, kaygılarını giderme derdinde. İnsanlar güçlü bir sosyal devletin yanlarında ve arkalarında durduğunu bilmeye ihtiyaç duydukları bir dönemde, iktidardan şunu duyuyorlar, “Biz zaten size el uzatmayacağız, size el uzatıyor olan bütün alanları da ki yerel yönetimlerde bizim değilse kapatacağız. Sivil toplum kuruluşlarına da izin vermeyeceğiz” diyor. Hakikaten insanlığını kaybetmiş bir anlayış olduğunu düşünüyorum” yorumunda bulundu.

CHP’nin kendi siyasi alanları içerisinde büyük bir çaba gösterdiğini ve bunu bütün Türkiye’nin gördüğünü söyleyen Böke, “Partimiz, sorunun çıktığı ilk günden itibaren çok somut öneriler koydu ortaya. Kişisel olarak izolasyonlara çekilebilmesi için insanların, sosyal güvencelerinin olması gerçeğinin altını kuvvetle çizmemiz gerekiyor. Bugün insanların fiziksel mesafeyi koruyacağı, kişisel izolasyonlarını gerçekleştirebilecekleri ama bunu yaparken aç kalmayacaklarını bilecekleri, yarın dönecekleri bir işlerinin olacağı güvencesini hissedecekleri sosyal devleti yılmadan talep etmeliyiz. Bu iktidar doğası gereği yapmaz ama onları yapmaya zorlamakla yükümlüyüz. Bir gün bu düzeni mutlaka değiştireceğiz.”

Özlük haklarının hala iyileştirilmemiş olan ve her şeye rağmen hayatlarını hiçe sayarak toplum sağlığı için canla başla çalışan bütün sağlık emekçilerine ve onlara destek veren herkese gönülden teşekkür etmemiz gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi