CENGİZ ALDEMİR/ANKARA- Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun içerisinde kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin de bulunduğu 508 kalem ilaca yüzde 200'e varan oranlarda zam yaptı.

İKTİDAR VATANDAŞI GÖZDEN ÇIKARDI

Bazı ilaçlarda zam oranının yüzde 200’ü aştığına dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, iktidarı bu konuda duyarlı olmaya davet ederek, "Gıda zamlarıyla vatandaşı enflasyona ezdiren iktidar, ilaç zamlarıyla da ülke insanını gözden çıkardı" sözleriyle ile tepki gösterdi.

VATANDAŞLAR İLAÇLARA ULAŞMIYOR

Konuyla ilgili İz Gazete’ye konuşan Beko, zam yapılan ilaçların üretimi ve ithalatı yapılmayan, piyasada zor bulunan ilaçların hedef alındığına dikkat çekerek, "Vatandaşlar bunlardan son dönemde mağdur durumda. İlaç sınıfına almış olduğu kategorideki ürünleri, Sağlık Bakanlığı'nın zam yapması haricinde eczaneler veya firmalar kendileri zam yapamıyorlar. Bazı ilaçlara yüzde 200'ün üzerinde de zam yapıldığı dile getiriliyor. Bu yüzden genelde ilaç konusunda yurt dışına bağımlı olduğumuz için, ilaç tedariki konusunda vatandaşlarımız büyük bir sorun yaşıyor. Kamuoyuna çok yansımasa da ilacını bulamayıp da hayatını kaybeden birçok insanımız var. Sağlık Bakanlığı'nı bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.

YENİ BİR SGK GERİ ÖDEME SİSTEMİ ÖNERİSİ

Sağlık hakkının çeşitli yasalar ve sözleşmelerle koruma altına alınmış bir hak olduğunu anımsatan CHP'li Beko, "Anayasaya göre devletin sağlık hizmetlerini herkesin beden ve ruh sağlığını koruyarak hayatını sürdürebileceği şartları sağlamakla yükümlü olduğunu buradan iktidara hatırlatmak isterim. Hiçbir zaman ilaca erişimde sorun yaşanmaması gerekiyor. Sorunların ortadan kaldırılması içinde sektörün tüm temsilcilerinin dikkate alındığı yeni bir fiyat kararnamesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme sistemi oluşturmalıdır" önerisinde bulundu.

DÖVİZ KURU OLUMSUZ ETKİLİYOR

Döviz kurundaki yükselişin sağlık sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini belirten Beko, önümüzdeki yıla göre ortalama Merkez Bankası Euro kurunun planına bakıldığında 2023 yılında bu ilaçlarda yüzde 55-62 arasında bir fiyat artışı anlamına geldiğini ve sadece kur odaklı bir sistemin sorunu çözmeyeceğini vurguladı.

İLAÇLARIN YÜZDE 65'İ DIŞARDAN GELİYOR

Türkiye’deki ilaçların yüzde 65’inin dışarıdan geldiğini, yurt içinde üretilen ilaçların ise yüzde 35’inin hammaddesinin yurt dışından euro ve dolar ile alındığını belirten CHP'li Beko, yerli ilaç sanayinin ARGE ve üretim faaliyetlerinin desteklenmesi, ilaç sanayi de kullanılan hammaddelerin de yerli üretiminin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.

Beko, önlem alınmazsa önümüzdeki süreçte ilaçlarla ilgili büyük bir ilaç krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi