CENGİZ ALDEMİR / İZ GAZETE - CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, taşeron işçilerin sorunları ve Gezi direnişi ile ilgili meclis genel kurulunda konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Kamuda, belediyelerde ve özel idarelerde çalışan 1 milyona yakın taşeron işçiye kadro veriyoruz." dediğini hatırlatan CHP’li Beko, “Ben de çok heyecanlanmıştım. Daha sonra o dönemlerde Konfederasyon Genel Başkanı olduğumdan dolayı Üçlü Danışma Kurulundan, Çalışma Bakanımızdan listeyi istedim, listeye şöyle bir göz attım. Evet, taşeron olan işçi kardeşlerimizin bazılarına kadro verilmiş. Kadro kimlere verilmiş? Sarayda çalışan bazı taşeron işçilerine, Türkiye Büyük Millet Meclisinde çalışan bazı taşeron işçilerine o dönem hatırlarsanız Başbakanlık vardı. Başbakanlıkta çalışan bazı taşeron işçilerine, MİT'te çalışan bazı taşeron işçilerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde…” dedi.

TAŞERONA MÜJDE VERELİM

CHP’li Beko, 250 bine yakın taşeron işçiye kadro verildiğini ancak bu işçilerin dışında kalan 750 bine yakın taşeron işçiye kadro verilmediğini, kamuda, belediyelerde ve özel idarelerle anlaşmalı şirketlere alındığını kaydetti. Sarayın KHK talimatıyla 2020 yılına kadar bu işçilere toplu iş sözleşmesi yasağının getirildiğine dikkat çeken Beko, “Kadrolu çalışan işçi kardeşlerimiz ben çok alıyorlar demiyorum ortalama 5 bin lira maaş alırken asgari ücretle çalışan arkadaşlarımıza yüzde 4+4 oranında zam yapıldı ve dolayısıyla kadrolu çalışan arkadaşlarımız, 4 ikramiye alırken şirket işçilerine ikramiye verilmedi. Kadrolu çalışan arkadaşlarımıza sosyal hakları verirken şirket işçilerine, maalesef, sosyal hakları da verilmedi” eleştirisinde bulundu. İşçi emeklilerine yüzde 6, memur olan işçi emeklisine yüzde 5 verildiğini ifade eden Beko, kamuda çalışan 750 bine yakın taşeron işçisine, yüzde 4+4 verilmesinin, Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti. Beko, verdiği kanun teklifinin tekrar gözden geçirilerek taşeron işçilerine müjdeli bir haber verilmesini istedi.

GEZİNİN TAM ORTASINDA YER ALDIM

Gezi direnişi döneminde DİSK'in Genel Başkanı olduğunu ve sürecin tam ortasında yer aldığını söyleyen CHP’li Beko, iktidarın gezi direnişine bakışını sert bir dille eleştirdi. Beko şöyle konuştu: Yüz yıllık Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmesi ve ülkemizde eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik mücadelesi veren o güzelim insanları sizlerin huzurunda saygı, sevgiyle selamlıyorum. Tahliye olan Osman Kavala'ya ve beraat eden yol arkadaşlarımı da buradan ayrıca sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Onların bizim için birer suçlu değil, birer kahraman olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Gezi direnişinde kaybettiğimiz arkadaşlarımızı da sevgi, saygı, özlemle andığımı buradan bir kez daha bildirmek istiyorum. O Gezi direnişi içerisinde bizim, yüz yıllık ağaçların kesilmemesi için eşitlik, özgürlük, demokrasi, barış, kardeşlik, adalet istediğimiz günlerde bizim karşımızda İstanbul Valisi vardı. Bize karşı topunu da tüfeğini de gönderdi ama biz sadece demokrasi, sadece demokrasi istediğimiz zamanlarda…bizi dikkate almayan vali daha sonra sizlerin talimatıyla cezaevine gitti. Ben ve benim gibi arkadaşlarımız da Türkiye Büyük Millet Meclisine geldi.”

Editör: Haber Merkezi