İz Gazete/Cengiz Aldemir- Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 5.500 TL olarak belirlenen asgari ücreti kabul etmenin mümkün olmadığını, enflasyonun, TÜİK'in resmî rakamlarına göre bile yüzde 70'lere dayandığı bir dönemde bu rakamın komik olduğunu söyledi.

YOKSULLUK SINIRI 20 BİN TL'Yİ GEÇTİ

Maaşlara enflasyon farkı ödemenin övünülecek değil utanılacak bir şey olduğu eleştirisinde bulunan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretle çalışan işçilerin hazırlamış olduğu örnek tabloyu paylaşarak, " Zorunlu giderleri: Kira, 4.000 lira; elektrik, 300 lira; su, 200 lira; doğal gaz, 800 lira; ulaşım, 400 lira; mutfak, 2.000 lira; eğitim, 800 lira, sağlık yok, sosyal etkinlik yok, çay, kahve yok toplamına baktığımızda 8.500 lira. Cumhurbaşkanı ne verdi? 5.500 lira verdi. Unutulmasın ki yoksulluk sınırı 20 bin TL'yi geçmiştir" sözleriyle tepki gösterdi.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ UYGULANMALI

Bir memleket meselesi olan asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığını, yapılan ara zammın en az 6 bin TL olması gerektiğini söyleyen CHP'li Beko, "Aksi hâlde işçiler aç kalmaya devam edecekler. Asgari ücretle çalışanlara da Kurban ve Şeker Bayramı'nda bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir. Asgari ücretliyi yapılacak zamlardan da enflasyondan da korumak için mutlaka Avrupa'da bazı ülkelerde olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanması gerekmektedir" önerisinde bulundu. 

KADIN İSTİHDAMINDA SONUNCU SIRADAYIZ 

Türkiye'de 10 milyonu aşkın işsiz olduğunu, kadın ve genç işsizliğinin ülke tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştığını belirten Beko, "Kamuda kadın istihdamı giderek azalmaktadır. İŞKUR verilerine göre bu yılın ilk beş ayında kadın işçi istihdamı yüzde 18 oranında düşmüştür. OECD ülkeleri arasında kadın istihdamı açısından ülkemiz maalesef son sırada yer almaktadır. Bu da AKP Hükûmetinin kadına bakış açısını göstermektedir ve bu durumu kabul etmek mümkün değildir" eleştirisinde bulundu.

İŞÇİLER AÇISINDAN EN KÖTÜ 10 ÜLKEDEN BİRİ

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC'un raporuna göre dünyada işçiler açısından en kötü 10 ülkeden birisinin Türkiye olduğunu kaydeden Beko, 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasa'dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığının olmadığını anımsattı. Beko, "Bugün emekliler hazine tarafından karşılanan farkla 3.500 lira maaş alacaklardır ancak emekli maaşını 3.500 yapıyorsunuz ama açlık sınırı 6.391 liradır. Yine milyonlarca emekliyi açlık ve sefalet içinde bıraktınız. Bu ücretle emekliler hava karardığında pazar artıklarını toplamaya maalesef devam edecekler. En düşük emekli aylığı mutlaka asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir" diye konuştu.

EYT'LİLERİN GASP EDİLEN

HAKLARINI VERİN

2000 yılı öncesi ve sonrası bağlanan emekli maaşlarındaki farkın giderilmesi için intibak yasasının acilen çıkartması gerektiğini vurgulayan Beko, "Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca yurttaşımızın gözü kulağı bugün burada ama saraya 1 trilyonluk ek bütçe çıkardınız, ne yazık ki emeklilikte yaşa takılanları gündeme bile getirmediniz. EYT'lileri daha fazla mağdur etmeden gasbedilmiş haklarını verin, emeklilikte yaşa takılanların hak ettikleri maaşları bağlayın. 3600 ek gösterge tüm kamu çalışanlarına adaletli bir şekilde verilmeli. Adalet, halkın ekmeği, kamu çalışanlarının da geleceğidir" değerlendirmesinde bulundu.

DANIŞMANLARA KIDEM TAZMİNATI HAKKI VERİN

TBMM'de çalışan 3 bine yakın danışmanın kıdem tazminat hakkı bulunmadığını ve bu hakkın verilmesi için Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a çağrıda bulunan Beko, "Eşit ve adaletli bir çalışma ortamının gerçekleşmesi için bu yasal bir zorunluluktur. Anayasa'ya ve yasalara göre çalışan her personelin kıdem tazminatları mutlaka verilmedir; bu, onların temel bir hakkıdır."

Editör: Haber Merkezi