CENGİZ ALDEMİR/ ANKARA- Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) 2020 Eylül ayına ilişkin “Aylık İstatistik Bülteni”, istihdam sorununun ağırlaştığını ortaya koydu. İŞKUR’a göre, işsizlik ödeneği almak için ilk 8 ayda başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştı. Konuyu İz Gazete'ye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, AKP iktidarının meclis’ten geçirdiği ve sürekli süre uzatımı teklif ile yandaş basın üzerinden yaptığı propagandalarla toplumun gözünü boyamaya çalıştığını ifade ederek, “Tek adam yönetiminin söylediği gibi işten çıkarmayı yasaklamamış, tam aksine, sermayeye daha önce olmayan hak tesis edilip, ücretsiz izin yasaya sokulmuştur” dedi.

İŞÇİ HAKKI GASP EDİLDİ

Patronun işçiyi üç ay ücretsiz izine göndermenin yanı sıra, onay şartının da kaldırıldığını hatırlatan CHP’li Beko, “İşçilerin ‘ücretsiz izni kabul etmiyorum, tazminatımı ver’ deme hakkı da yok. Zaten kıt kanaat geçinen emekçilere günde 39 lira 24 kuruş ‘yardım’ verildi. Dolayısıyla işçiler de bu durumda işsizlik ödeneğine de başvuramadılar. Zaten işsizlik ödeneği alma şartlarını yerine getirmek zor. Alınan da çok düşük. Ama artık o meblağ da alınamayacak. Bu durumu kabul edemeyiz. Patron yanlısı politikalar üreten tek adam yönetimi, işten çıkartmaların yanı sıra ücretsiz izni yasaya sokarak işçi ve emekçinin hakkını gasp ederek mağdur etmiştir”sözleriyle tepki gösterdi.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ TALEBİNDE ARTIŞ

İstihdam sorununun ağırlaştığını ortaya koyan Türkiye İş Kurumu verilerini paylaşan Beko, işsizlik ödeneği almak için ilk 8 ayda başvuran işsiz sayısının 1 milyon 138 bin 725 kişiye ulaştığını ve bu kişilerin 391 bin 977’sinin sık sık eleştirilen ağır çalışma günü ve prim şartlarını karşılayarak ödenek almaya hak kazandığını söyledi.

İŞE YERLEŞENLER AZALDI

Sadece ağustos ayında başvuran 72 bin 422 kişiden sadece 25 bin 3’ünün ödenek alabildiğini hatırlatan Beko, “ İşverenlerin eleman talebini gösteren “açık iş” sayısı, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 36.2 azalarak 120 bin 281’e düştü. Azalış oranı ağustos ayında yüzde 31.2 idi. İlk 9 aydaki açık iş sayısı ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33.1 azalarak 1 milyon 85 bin 655’e indi. Buna paralel olarak işe yerleştirilen kişi sayısı eylülde yüzde 50.1 azalarak 91 bin 130’a düştü. Aylık azalış oranı ağustosta yüzde 27.6 idi. Açık iş ilk 9 ayda da yüzde 44.5 azalarak 627 bin 78 kişiye geriledi” bilgisini paylaştı.

DEVLET İŞSİZLERE DESTEK VERMELİ

İşsizlik Fonu’nda biriken tutarın, tüm kayıtlı işsizlere işsizlik ödeneği ödeyebilecek ve kendini döndürebilecek kadar önemli bir kaynak olduğunu belirten Beko, tek adam yönetiminin emekçilerin taleplerinin çalışma yaşamı açısından önemli olduğunu söyledi. İşçi taleplerini tekrar hatırlatan Beko iktidara, “Özellikle Kovid-19 pandemisinin başlamasının ardından; temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında tüm sektörlerde tüm çalışanlara ücretli izin verilsin, işsizlik ödemesinin kapsam, sınır ve miktarı genişletilsin, sendikaların ve meslek örgütlerinin açıkladığı taleplerin hayata geçirilmesi için gerekli adımları atılsın diyerek çağrımızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum. AKP iktidarı işçi emekçi düşmanı politikalarından vazgeçmeli ve en çok mağduriyet yaşayan işçi kesiminin taleplerine kulak vermeli. Sonuç olarak devlet işsizlere ya kendi ilgi ve becerisine uygun bir iş bulmak ya da onlara gelir desteği yapmak zorundadır. İŞKUR bu amaç için yapılandırılmalı ve bu sorumluluğu üstlenmelidir” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi