CENGİZ ALDEMİR - Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile Özel ve Vakıf hastanelerinin pandemi hastanesi ilan edildiğini hatırlatan Kani Beko, İz gazeteye yaptığı değerlendirmede, “Şimdi Bakan Fahrettin Koca’ya Kızılay’ın Kayseri, Konya, İstanbul Kartal, Maltepe ve Bakırköy ilçelerinde tıp merkezi ve hastaneleri bu süreçte ne iş yapıyorlar?,Test filan yapıyorlar da bizim mi haberimiz yok? Yoksullara filan destek mi oluyorlar? Gören, duyan, bilen var mı? “ diye sordu.
 

KIZILHAÇ VURGUSU

Avrupa’nın bir çok ülkesinde Kızılhaç’ın canla başla mücadele ederken,Kızılay’ın ortalıklarda görünmeyişine dikkat çeken Beko,“ Acaba manhattan'da olabilirler mi?Malum vakfın bir yurt inşaatı vardı onunla mı ilgileniyorlar yoksa. Eee o daha önemli tabi. Bu aralar çok meşguller çok…kendilerine ulaşmak imkansız.” gibi sözlerle ülkemizin köklü bir yardım kuruluşunun bu şekilde anılması ve sosyal medyada hakkındabu şekilde paylaşımlar yapılması içimi acıtıyor” diye konuştu.
 

İŞ BANKASI ÖRNEĞİ

Dünya ülkelerinin salgını yenmek için bir dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Beko, yerel yönetimlerin de taşın altına ellerini koyduklarını söyledi. SGK’nın, e-Devlet üzerinden,özellikle risk grubundaki yaşlılar için elektronik hizmetler genişletmeye çalıştığı örneğini de paylaşan Beko, Türkiye İş Bankasının, koronavirüs salgını nedeniyle devreye aldığı ekonomiye destek paketini hatırlattı. Beko, “ Bakın her duyarlı kurum ve kuruluşlar birer birer destek çabası içinde. İş Bankası’da,müşterilerin 30 nisan’a kadar ihtiyaç duyması halinde; anapara/faiz/taksit ödemelerinin ilave bir koşul aranmaksızın 30 Haziran’a kadar ötelenmesine imkan verileceğini açıkladı.Salgın sebebiyle mali bünyesi olumsuz etkilenen başta turizm, lojistik, AVM, perakende sektörleri olmak üzere sektör ayrımı olmaksızın her bir ihtiyaç, vaka bazında değerlendirilerek ödemesiz dönem dahil gerekli tüm destek vermeye hazırlanıyor.KOBİ’lerimizin ve mikro işletmelerin, tabana yaygın yararlanmasını teminen, salgın öncesi girdiği ticari yükümlülüklerinin yerine getirilebilmesi amacıyla mevcut limitlerle desteklenmesi ve gerekirse ilave limit için de azami çaba gösterilecektir” açıklamasında bulundu. Takdire şayan bir yaklaşım olarak görüyorum. Böyle günlerde Cumhuriyetin kurum ve kuruluşları derhal harekete geçmeli ve halkıyla kenetlenmelidir.Durumu balkonda izler gibi sürece şuana kadar hiçbir katkı sağlamayan Kızılay yönetimini hayretler içinde izliyorum” yorumunda bulundu.

KIZILAY İDDİALARI

Son dönemlerde 8 milyon dolarlık şartlı bağışla gündeme gelen Kızılay'ın 2015-2019 yılları arasındaki Bağış Değerlendirme Raporunu hatırlatan Beko, Kızılay’ın 5 yıllık süreçte 9 milyar 959 milyon 622 bin 802 lira bağış alındığını vurgulayarak, “Memlekette genç işsizliği yüzde 30’lardayken oğlunu, Genç Kızılay’ın Başkan Yardımcısı yapan, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, görüldüğü üzere tam dönemin adamı. Tüm gereklilikleri yerine getirmiş. Kızılay’ın fabrikalar ile hastanelerin de bulunduğu Kızılay Yatırım Holding çatısı altında kurulacak 6 şirkete devredildiği iddiaları hala konuşuluyor. Bunları da Sayın Bakan Fahrettin Koca’ya hatırlatmak istiyorum” eleştirisinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi