Cengiz Aldemir/ANKARA - SGK Genel Merkezinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un daveti üzerine bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sendikal sorunlar, esnek çalışma, işsizlik, meslek hastalığı gibi çalışma yaşamına dair konularda görüş alışverişinde bulundu.

3 saat süren toplantıda Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Recep Akdağ ve baraj altında kalan sendika başkanları da yer aldı. Görüşmeyle ilgili İz gazeteye konuşan eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’e bağlı 15’e yakın sendikanın 15 haziranda baraj altında kaldıklarından dolayı toplu sözleşme yetkilerinin düştüğünü, 35 bine yakın sendika üyesi işçinin sözleşme yapamama durumunda 100 bine yakın ailenin bu durumdan dolayı mağdur olacağını Bakan Selçuk’a ilettiğini söyledi.

SENDİKA YETKİLERİ MECLİSDE ALINMALI

Görüşmede Bakan Selçuk’a eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanları Faruk Çelik, Süleyman Soylu ve Mehmet Müezzinoğlu dönemlerinde baraj altında kalan sendikalara yetki aldıklarını hatırlatan Beko, sendika yetkilerinin bundan sonra meclis de alınması gerektiğini söyledi. 1982 faşist cunta döneminde Anayasayla birlikte sendikalar yasasının da oylattıklarını hatırlatan Beko, Sendikalar yasasının antidemokratik bir yasa olduğunun altını çizerek, “ Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun ülkemizdeki sendikalaşmanın demokratik ve özgürlükçü olmadığını her seferinde ifade etmiştir. Artık bunun demokratik bir hale getirilerek, barajların ortadan kaldırılması gerekir. İşçiler kendi özgür iradesiyle geçmek istedikleri sendikalara üye olması gerekir. Türkiye’de 15 milyona yakın işçi örgütlü ve sendikalı olmuş olsaydı Türkiye darbeler ülkesi olmazdı” dedi.

BAKAN DEVAMINDAN YANA

Beko, baraj altında kalan sendikalarla ilgili Bakan Selçuk’un, “Baraj konusunda böyle devam etmesinden yanayım. Ancak bazı konular üzerinde çalışmamız gerekir. Notlarımı alıyorum” dediğini aktardı.

ESNEK ÇALIŞMA HAK GASPINA NEDEN OLUYOR

AKP’nin gençlerin işe girişlerini sözde kolaylaştırmak amacıyla getirdiği 25 yaş altı, 50 yaş üstü vatandaşların esnek çalışmasına yol açacak düzenlemenin AKP'li milletvekillerin oylarıyla kabul edildi. Bu sistemin doğru bir şey olmadığını belirten Beko, esnek çalışma sistemine göre çalıştırıldığında, bu insanların hakkı olan işsizlik fonundan maaş, kıdem ve ihbar tazminatlarını alamayacaklarını, emekli olamayacaklarını vurgulayarak, “Sayın Selçuk’a bu yasanın çok tehlikeli ve çağ dışı bir programdır bir an önce geri çekilmesi ve yeni bir düzenleme yapılması gerekir uyarısında bulundum. Ancak buna rağmen komisyondan geçti. Çok yanlış bir karar. Tekrarlıyorum geri çekilmeli” uyarısında bulundu.

İŞSİZLİK DAHA DA ARTACAK

Bakan Selçuk’la işsizlik konusunda görüşlerini paylaşan Beko, Yargı, yasama ve yürütmenin saraya bağlandığı, birçok ülke ile ilişkilerin bozuk olduğu yüzünden ne yerli ne de yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım yapmayacağını dile getirdi. Beko, görüşmede İhracat ve üretim yetersizliği nedeniyle fabrikaların daralmaya giderek işçi attıklarını, önlem alınmazsa işsizliğin daha da artacağı uyarısında bulunduğunu söyledi.

DOMUZ GRİBİ MESLEK HASTALIĞI, KOVİD-19 DEĞİL

Kovid-19’u meslek hastalığı görmeyen Bakan Selçuk ve Sağlık Komisyonu Başkanı Akdağ’a domuz gribinin meslek hastalığı olduğunu hatırlatan Beko, “Sayın Bakan bu bir çelişkidir, yolladığınız genelge doğru bir genelge değildir. Bu genelge derhal geri çekilmelidir” dediği diyaloğu paylaştı.

Editör: Haber Merkezi