Cengiz Aldemir/ANKARA - AKP'nin sınırsız imtiyazlar tanıdığı sermayeye yeni garantiler geliyor. İktidarın İcra ve İflas Yasası değişiklik teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti. Düzenleme ile konkordato sürecinde finansörlerin alacakları, işçi alacaklarının önüne geçiriliyor.

Konuyla ilgili İz gazeteye değerlendirmelerde bulunan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, düzenlemenin kritik maddelerinden birisinin işçi alacakları ile ilgili olduğuna dikkat çekti. Beko, işçilerin, işverenin iflas açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş kıdem ve ihbar tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş akdinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları kıdem ve ihbar tazminatının rehinli alacaklardan sonra geldiğini kaydetti.

CHP ŞERH KOYDU

Teklifle konkordato sürecinde finans kuruluşlarının alacaklarının, işçi alacaklarının önüne geçirildiğini ileri süren CHP'li Beko, yasa teklifini eleştirerek, "Birçok firma yurtdışından kredi kullandı. Ancak kredi alan firmalar konkordato ilan etmeye başladı. Bunun üzerine yurtdışından kredi verenler, “ya paramızı geri alamazsak” telaşına düştü, Dünya Bankası da devreye sokuldu. Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyesi arkadaşlarımız teklife karşı çıkarak muhalefet şerhi koydular" dedi.

İŞÇİ ALACAKLARI GERİ SIRALARA İTİLİYOR

Hazırlanan teklifinde asıl amacın konkordato sürecinde borçlunun bazı mallarının satışına imkân verilmesi ve elde edilen gelirin rehinli alacaklı konumunda bulunan finans kuruluşlarına aktarılması olduğunu vurgulayan eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko," Konkordato süreciyle zaten mağdur durumuna düşen işçilerin alacakları ise geri sıralara kaymaktadır. Bu düzenlemeye karşı yaptığımız ısrarlı itirazlar sonuç vermemiştir.

Şerhte, emek-sermaye dengesinin sermaye lehinde bozulduğuna işaret edilerek süreceği kesin olan ekonomik çöküşte işçinin daha da fazla mağdur olacakları kaydedildi" ifadelerini kullandı.

BU BİR MAFYA YASASIDIR

Yapılan düzenleme ile batan şirketlerden işçi alacak tahsilinin imkansız hale geleceğini vurgulayan Beko, teklifle iktidarın emekçilerin hakkına mafya usulü çöktüğünü vurgulayarak, tepkisini şöyle sürdürdü: "Tek adam rejiminde mafya, devlet, siyasetçi, medya, çete, tarikat ilişkisi çürümüşlüğü bir kez daha ortaya koymuştur. Bu düzenleme ile AKP  işçinin, emekçinin anasının ak sütü gibi helal olan alacaklarının üstüne mafya usulu çökmek istiyor. Bu bir mafya düzenlemesi, mafya yasasıdır. AKP iktidarının gerçek  yüzü de budur. Sermayeye ballı imtiyazlar, emekçiye, işçiye "sen yoksun"deniliyor. Bu düzenleme vicdanları kanatmıştır. Yazıklar olsun. Ancak bu böyle gitmez. Bizim iktidarımız da bu yasalar tam tersine çevrilecektir ve kimse umutsuz olmasın."

Teklifte yer alan madde değişikliği ise şöyle: 

MADDE 7- 2004 sayılı Kanunun 308/c maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Kredi kurumları tarafından verilen krediler de dâhil olmak üzere geçici mühlet kararından sonra komiserin izniyle akdedilmiş borçlar, adi konkordatoda konkordato şartlarına tabi değildir, temerrüt hâlinde mühlet sırasında dahi icra takibine konu edilebilir ve 206 ncı madde kapsamında rehinli alacaklardan hemen sonra, diğer bütün alacaklardan önce ödenir; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda yahut sonraki bir iflâsta 248 inci madde kapsamında masa borcu sayılır."

Editör: Haber Merkezi