Cengiz Aldemir ANKARA - Kiralık lüks araçlara, Diyanet'e, yazlık saraya milyonlarca lira harcayan AKP'nin 10 yılda aldığı yeni yangın söndürme aracı sayısının sadece 104 olduğunu ve orman yangınlarının kontrol altına alınamayışını İz gazeteye değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye'nin yaz aylarında sıklıkla orman yangınlarının yaşandığı bir ülke olduğunu anımsattı.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI

Her konuda olduğu gibi yangın önlemleri konusunda da beceriksizliklerini ortaya koyan AKP iktidarının ülkeyi yönetemediğini ve yaşananlardan sorumlu olduğunu ifade eden Serter, yangınların söndürülememesinin nedeninin altyapısal eksiklikler ve ormanları koruma temelinde alınması gereken önlemlerin alınmamasından kaynaklı olduğunu söyledi.

5 YILDA 55 BİN FUTBOL ALANI YANDI

Yanan alanların ormanlaştırılmayıp rant ve betona dönüştürüldüğünü belirten Serter, "2020 sonu itibariyle bakıldığında, son 5 yılda 55 bin futbol sahası büyüklüğünde alanın yandığı bilinmektedir. 2020 yılında, ülkemizde 3413 orman yangını çıktığı ve 21 bin hektar alanın yandığı bilgisi Orman Genel Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Temmuz başı itibariyle İzmir'in Foça ilçesinde çıkan yangında 30 hektar alan yanmıştır. Son yıllarda orman yangınlarının önünün alınamadığı gerçeği ortadayken ilk yapılması gerekenin öncelikle yangınların çıkmasını önlemek, çıkan yangınların da en hızlı ve etkin bir şekilde söndürülmesini sağlamaktır. Türkiye'de orman yangınlarının önlenmesi noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir bürokratı, Türkiye'nin elinde sadece 1 adet yangın söndürme uçağının olduğunu belirtilmiş ve yeni uçakların ise henüz alımının devam ettiği, yıl sonuna kadar bu sayının ancak 5'e tamamlanacağını ifade etmiştir. Böyle bir anlayışla hiçbir şeyi yapma şansınız yok" eleştirisinde bulundu.

İHALEYİ EN YÜKSEK TEKLİF VEREN KAZANDI

Mayıs 2021'de kamuoyuna yansıyan bilgiler ışığında, Orman Bakanlığı tarafından yangın söndürme uçağı kiralama ihalesinin açıldığını anımsatan CHP'li Serter, "Bu ihaleye, Türk Hava Kurumu'nun hazırda 5 uçağı olduğu biliniyor olmasına rağmen katılamadığı, ihaleye dört firmanın katıldığı ve ihaleyi en pahalı teklifi veren firmanın kazandığı görülmüştür. Türkiye'nin, bu ihale sonucunda, 3 Rus uçağına 153 gün için 203 milyon TL ödeyeceği belirtilmiştir. Bu da, Türkiye'nin kendi öz kaynakları ve varlıklarıyla yangınların söndürülüp söndürülemeyeceği sorusunu bir kez daha gündeme taşımıştır. Oysa Türk Hava Kurumu uçaklarının bakım ve onarımı için 4 milyon TL gerekiyor. Kiralık lüks araçlara, Diyanet'e, yazlık saraya milyonlarca lira harcayan AKP'nin 10 yılda aldığı yeni yangın söndürme aracı sayısı ise sadece 104" sözleriyle tepki gösterdi.

DAHA ÖNCE UYARMIŞTIM

Cumhuriyetin kazanımlarını yok etme anlayışında olan iktidarın Türk Hava Kurumu'nun elinde var olan uçakları bilerek kullanmadığını, kurumun ihtiyacı olan uçak kapasitesinin arttırılmadığını belirten Serter, 14/07/2021 tarihinde konuyu meclis gündemine taşıdığını, araştırma önergesi vererek uyardığını anımsatan Serter, iktidarın yüzde 30'una yakın alanı ormanlardan oluşan Türkiye'yi, akılcılıktan uzak, rantçı ve partizan bir anlayış yüzünden ülkeye yangın yerine çevirdiğini söyledi. Serter şöyle konuştu: "Türk Hava Kurumuna gerekli destek ve teşvik verilmedi. Daha önceden yapılması gereken ise çıkan yangınların etkin bir şekilde önlenmesi için var olan sorunların tespitinin yapılmadığını bizlere gösteriyor. Konuyla ilgili ben ve diğer CHP'li arkadaşlarım soru önergesi, araştırma önergeleri verdik. Yangınlarla ilgili 15-20 gün önce araştırma önergesinde bunları dile getirmiş ve konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasını istemiştim. Bu iktidarın en son çıkarttığı Turizm Teşvik Yasası tam bir rant ve beton yasasıdır.

Türk Hava Kurumu uçaklarını çürümeye terk ederek kiralık uçaklarla milli gurur yaşatan iktidar ne yerli, ne de millidir. Esas ihanet yangın önlemlerini zamanda almayıp, ülkenin doğasının, ormanının, insanının, börtü böceğinin yanmasına, çıkartılan yasalarla talan edilmesine göz yummaktır. Beton ve rant alanları haline getirilen yangın alanlarını, bizim iktidarımızda orman alanını dönüştüreceğiz. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın ve bu yapılanların hesabını soracağız."

Editör: Haber Merkezi