CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE - Elektrik Piyasası Kanunu üzerindeyapılacak değişikliklerin görüşüldüğüSanayi Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, EPDK’nın kendi kestiği cezaları tahsis etmekten aciz olduğunu belirterek, Sayıştay raporunda EPDK’nın 2019 yılı dâhil olmak üzere idari para cezası tutarının yaklaşık 3 milyar 848 milyon lira olduğunu ve bu tutarın sadece 3 milyar 696 milyon lirasının tahsilatının yapılamadığını yüzde 4’ünün tahsilatının yapıldığına dikkat çekti.
 

EPDK’yı uyaran Bayır, “Devleti yeni bir görev zararına uğratmadan acilen işe koyulması gerekir. Şimdi, kendi kestiği cezanın peşine düşmeyen EPDK, enerji alanında yeni yetkiler almaya kalkıyor. Bu yetkilerin bir kısmı olumlu olsa bile kurum kestiği cezaları göstermelik kesiyor. Tahsilatı olmayan ceza, piyasadaki usulsüzlüğü körükler” dedi.

BUNLAR OLURSA DESTEKLERİZ

Getirilen teklifi desteklemek için yenilenebilir enerji kaynakları elde edilecek elektriğin artması, kişilerin ihtiyaçtan fazla elektriği tedarik şirketine satma yolunun kolaylaşması, yenilenebilir enerjiye yatırım yapanların üzerindeki yüklerin hafifletilmesi ve yeni girdi teşvikinin azaltılması, fiyat desteklemelerine devam edilmesi, TL bazlı ihale sistemine geçilmesi anlamında desteklediklerini söyleyen Bayır, yapı kayıt belgesi almış ve imar affından yararlanmış binalara doğal gaz bağlanmasının önündeki engelin kaldırılmasını da olumlu sayılabilecekler arasında sıraladı.

MÜLKSÜZLEŞTİRME UYARISI

EPDK ve TEDAŞ, elektrik üretim ve dağıtım şirketlerinin talebiyle kamulaştırma, irtifak hakkı tesisi, devir, kullanma izni, kiralama gibi kritik yeni yetkiler verilerek 2025, Cumhurbaşkanına 2030 yılına kadar da ek uzatma süre yetkisinin verilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Bayır, “EPDK diğer kamu kurumlarının kamu yararı bakımından izin ve onay sürecini aramaksızın kamu yararının ne olduğuna kendisi karar veriyor. Bu teklifle sırf hırs ve çıkar uğruna, şirket çıkarları gözetilerek devlet kamulaştırmada büyük hatalara sürüklenebilir. Kırsa bölgelerde, hızla ve devlet eliyle kamulaştırma adı altında servet değişimine, mülksüzleştirmeye yok açılabilir” uyarısında bulundu.

VATANDAŞA KULLANMADIĞI ELEKTİRİĞİ ÖDETİYORSUNUZ

Manisa Salihli Çapaklı Ege Biyogaz Enerji Santrali’nin kamulaştırma örneğini paylaşan CHP’li Bayır,teklifin 40’ıncı maddesinin, kayıp kaçak bedellerininuzun yıllar dürüst abonenin sırtına yükleyen bir başka yanlış olduğunu söyledi. Elektrik dağıtım özelleştirilmesinin hatalı yönetildiğini kaydeden Bayır, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “Tıpkı kaçak alkol gibi kaçak elektrik de yoksulluktan, maliyetlerden, yüksek vergilerden beslenen AKP iktidarı, “Hırsızlamak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adaletle bağdaşmamaktadır.” denilen Yargıtay kararına karşılık, 17 Haziran 2016’da kayıp kaçak bedelinin tahsili yasal kılıfa büründüren bir hukuksuz kanun çıkardı. Anayasa Mahkemesinin skandal bir kararla iptal etmediği 6719 sayılı Yasa’yla kayıp kaçak bedellerinin iadesi konusunda karar vermeye başlayacak mahkemelerin önüne geçilmiş ve o maddenin derdest davalara uygulanacağı kanuna yazılmıştır. 2015’ten 2020’ye ne oldu? İktidar “Ben bu sürede dağıtım özelleştirmesi, kayıp kaçak ve tahsilat sorununu çözeceğim.” demişti ama yapamadılar. Bir tarafta yoksul vatandaşı kullanmadığı elektriği “kaçak elektrik” adı altında parayı ödetip yoksullaştıracağız, diğer tarafta da enerji patronları zenginleşecek. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir