Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, teknoloji geliştirme bölgeleri teknoparkların, yüksek teknolojinin kalbî, katma değeri yüksek üretim, nitelikli eğitim, uzun vadeli yatırım merkezleri, ülke sanayisi ve ihracatına en fazla katkı sağlayacak alanlar olduğunu vurguladı.

CHP TEKNOLOJİDEN YANA

İktidarın tüketimde metrekare başına en yüksek ciroyu AVM'lerde hedefleyen, sanayici ve esnafı daha çok borca, krediye boğarak coronayı yeneceği gibi yanlış bir anlayışta olduğunu ifade eden Bayır, “Aksine metrekare başına en yoğun yatırımın, en yüksek teknoloji desteğinin teknoparklarda gerçekleşmesi için hibe ve desteklerin artması için mücadelemize devam ediyoruz. Partimiz teknoloji geliştirme bölgeleri için ARGE, yatırım, teşvik, destek, istihdam alanlarında yapılacak tüm düzenlemelere ilke olarak olumlu yaklaşmaktadır” dedi.

AKP GİTMEDEN TEKNOLOJİ GELİŞMEZ

Teknoparkların yaşadığı sorunları Türkiye'nin sanayi ve teknoloji politikasındaki büyük sorunlarından bağımsız düşünülemeyeceğini kaydeden CHP’li Bayır, AKP anlayışının iktidardan gitmediği sürece hiçbir işe yaramayacağını belirterek, “Her ülkeyle kavgalı, her sese karşı tavırlı, ihale düzeni birkaç yandaşa odaklı, mahkeme kararları saraydaki telefona bağlı, gazeteciyle, muhalif siyasetçiyle çatışmalı, hangi yerli ya da yabancı yatırımcı bu ilişkilerin içinde olan bir iktidar için ülkede yatırım yapar? Bilimi, Teknolojiyi tarikat, cemaat, hemşehrilik, lise arkadaşlığı ve partizanlık kafasıyla yönetmeye kalkıyorsa o yasa rafta kalmaya mahkûmdur. Bilimde yükselmenin, rektör ve yönetici olmanın partizanlığa ya da seçimler öncesinde AKP’den aday adayı olarak kendini göstermeye bağlandığı bir dönemde teknoparklarla ilgili bir yasayı görüşüyoruz” eleştirisinde bulundu.

İSTİHDAM BÜYÜMEYLE OLUR

Ekonomideki kötü gidişe ve özel sektördeki erimeye dikkat çeken İş adamı Bayır, büyümenin göstergesinin istihdam olduğunun altını çizerek, “Türkiye 185 ülke arasında enflasyonu en yüksek 15'inci ülke. Millî geliri 250 milyar doların üzerindeki ülkeler arasında en yüksek 4'üncü enflasyon oranı bizde; yüzde 14,03. Venezuela, Arjantin ve İran önümüzde. İş bulmaktan ümidini kesenlerin sayısı 600 binden 1 milyon 402 bine çıkarken, istihdam oranı yüzde 44'e gerilerken ne eğitim ne istihdamda olanların oranı yüzde 30'u aşmışken, kişi başına düşen gelir on beş yıl önceki seviyeye düşmüşken iktidar ortakları sanayide istihdamsız büyümeye sevinmektedir. İstihdam olmadan büyüme mümkün değildir” uyarısında bulundu.

ERDOĞAN’A MAKAM ARACI ÇAĞRISI

Faizlerin yerlerde gezdiği dünyada "Faiz sebep, enflasyon sonuç." aldatmacası içinde iş dünyasının yüksek faiz altında rekabet şansını yitirdiğini, millî gelirin geçen yıla kıyasla yüzde 17 daraldığını söyleyen Bayır, yerli otonun geciktirilmesini dolaylı ve ithal otolardan alınan verginin yerli otodan alınamayacağına vurgu yaptı. Konuyla ilgili partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda da bulunan Bayır, eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı hadi gel, Diyanet İşleri Başkanının aracını Alman otomobili yerine Bursa'da üretilen yerli malı otomobille değiştirelim. Değişime önce örnek olması gereken insanlardan başlayalım. Manisa'ya yatırıma hazırlanan ancak bundan vazgeçen Volkswagen'in kararına karşılık gerçekleştirilen bir hamleydi. 3 Ocak 2020 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank çıktı "Bu işte biz değil, Volkswagen kaybeder." açıklamasını yaptı. Kırk iki yıldır ticaretle uğraşan bir iş adamı olarak diyorum ki: Bu, yanlış bir yaklaşımdır. Yatırımcıya ihtiyaç duyduğunuz bir dönemde birilerine özenir, saraydaki birilerine özenir, Kasımpaşalı gibi, ağabeyiniz gibi taklit ederek bu açıklamaları yaparsanız ülkede yatırım yapacak ne yabancı sermaye ne yerli sermaye ne iş adamı bulursunuz. Siz bu ülkenin Bakanısınız, herkesten önce bağlı bulunduğunuz Bakanlığı kalkındırmak ve güçlendirmek sizin göreviniz olmalıdır; birinci önceliğiniz bu olmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi