Cengiz Aldemir/ ANKARA- TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yasasında yapılmak istenen değişiklik teklifi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, teklifteki çelişkilere dikkat çekti. Bayır, "Özellikle ihracatçı birlikleri yedek akçe hesaplarından İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılacak tutar belirlenirken bir birliğin son üç yılda Türkiye geneli ihracatındaki ortalama payı esas alınmalıdır" dedi.

FİRMAYA EKSTRA YÜK GETİRİLMEMELİ

Birliğin, Türkiye'nin genel ihracatındaki payı ne ise yedek akçesinden İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılacak tutarında da o oranda olmasının, adaletli bir tutar olacağını savunan Bayır, " İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılmak üzere ihracat aşamasında firmalardan tahsil edilecek binde 3’lük tutar ilgili birlik tarafından tahsil edilen nispi aidata dâhil edilmelidir, firmaya ekstra bir yük getirmemelidir.  

Üç, İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi için yapılacak kesintinin nispi aidat içerisinde yer almasıyla İhracatçı Birliği gelirlerinde yaşanacak azalmanın telafisi için yılda 2 kez yüzde 8 oranında İhracatçı Birlikleri müşterek hesabına, yüzde 2,5 oranında, Ticaret Bakanlığı döner sermaye hesabına ödeme uygulaması yürürlükten kaldırılmalıdır" önerisinde bulundu.

30 YILLIK VERGİ MUAFİYETİ ABARTILI

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi'ne çoğunluk sermayesi TİM ve İhracatçı Birliklerinde olması sebebiyle şirket yönetim kurulunun bu durumu gözetilerek oluşturulması, kredi veren ve krediye kefalet veren kuruluşların yönetim organlarının aynı temsilcilerden oluşmaması gerektiğini vurgulayan Bayır, bir başka sorunun yeni kurulacak serbest bölgenin uzun zamandır kurulmadığını anımsatarak, "Zaten bölge kurucu ve işletici konumda olan Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (BKİ)nın otuz yıllık vergi muafiyetini çok abartılı buluyorum ve bunun “otuz yıl” diye buraya pazarlık unsuru olarak yazıldığını düşünüyorum . Yani “Biz bunu ‘yirmi’ yazsak nasılsa Cumhuriyet Halk Partisi buna itiraz eder, ‘otuz’ yazalım, onlar da yirmi yıl teklifi getirsinler; bu işi yirmi yıl yapalım.” diye konulduğunu düşünüyorum. Adama ruhsat süresini… Zaten vergiden muafiyet verdin mi? Ruhsatı da kestin, onu da sen veriyorsun zaten, ruhsatı da sen veriyorsun; o dönemde vardı. Hadi, bunun üstüne bir yıl, üç yıl daha ver, eyvallah ama otuz sene ne oluyor? Yani bu akıl alır gibi değil" sözleriyle tepki gösterdi.

ÇELİŞKİLİ MADDELER VAR

Serbest bölge inşaatının 30 yılda bitmeyeceğini ve faaliyete geçmeyeceği eleştirisinde bulunan CHP'li Bayır, iktidarın getirdiği teklifte çelişkili maddeler olduğu uyarısında bulunarak şöyle konuştu: "Otuz sene çok uzun bir süre.  Artı, yani gerçekten burada ihracatçıyı düşünüyorsak, bu ülkeye döviz kazandırmak için onlara destek olacaksak çelişkili maddeleriniz var. Mesela, bir başka madde, çok ilginç. Şimdi,  asgari ücrette aynı düşünce, asgari ücretli vatandaşa yüzde 10-15 zammı normal görürken diyorsun ki: “Hizmet sektörlerinde asgari ücretin brüt tutarının 5 katına karşılık gelen şu para 20 katına çıkarılmalı.” Yani yüzde 400 artırıyorsunuz asgari ücretin beş katı olanı, asgari ücreti yirmi katına çıkarıyorsunuz, yüzde 400 zam yapıyorsunuz. Bu asgari ücrete yaptığınız zammın ne kadar düşük olduğunun da bir ters açıklamasıdır, yani aslında bu bir açıklamadır. Diyorsun ki: “Bu yirmi katında belirlenen tutarda giriş aidatı alınmalıdır.” Yani şimdi, biz ihracatçıyı döveceğiz mi, yoksa, ihracat yapsın diye seveceğiz mi? Yani bence, bunun çok anormal olduğunu düşünüyorum. Bu arada, tabii, asgari ücretin de ne kadar düşük olduğu da buradan anlaşılmış oluyor." 

Editör: Haber Merkezi