DERLEYEN: TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, İz Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Başkanla Baş Başa programının canlı yayın konuğu oldu. Görev süresinin geride kalan 3 yılını değerlendiren Başkan İduğ, ilçede gerçekleştirdikleri yatırım ve projeleri anlattı. 20 milyon TL’yi aşan bir yatırımla Asfalt Üretim Tesisi’nin kurduklarını ve bu projenin kamu faydasına yapılan bir çalışma olduğunu kaydeden İduğ, kentsel dönüşüm çalışmalarına başladıkları Kızılay Mahallesi için de önemli mesajlar verdi.

EKİP VE EKİPMAN HAZIR

Hizmetlerin aksamaması için yerinde ve zamanında çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan İduğ, “Yol ve altyapı sorunu tüm ülke genelinde olduğu gibi Bornova’da da öne çıkmaktadır. Farklı kurumların yaptığı kazıları belediye kapatmaya çalışır. Bu problemleri en aza indirmek için kurumlar arası iş birliği yapıyoruz. Yapılacak kazı çalışması belediye tarafından kapatılacaksa kurumdan ücretini alıyoruz. Ayrıca bu hizmetlerin verilebilmesi için de mali disiplininizin olması gerekiyor. Böylece vatandaşa hizmet etme olasılığınız yükseliyor. 3 yıl içerisinde bunu gerçekleştirmeye çalıştık. Ekip ve ekipmanlarımızı kurduk. Vatandaş talepte bulunduğunda kısa zamanda hizmeti sunmamız gerekiyor. Ekipmanınız olduğu hâlde ekibe sahip değilseniz hizmet veremezsiniz. Dolayısıyla belediye, birlikte çalıştığı insanların iş yapma yeteneğini arttırmalıdır. İlçe içerisinde meydana gelen altyapı ve üstyapı sorunlarında kendi bünyenizde çözümler üretebiliyorsanız hız kazanırsınız” diyerek

VERİMLİ VE GÜVENLİ

Görev süresinde gerçekleştirilen önemli yatırımlardan ve belediye personeliyle iş barışının sağlanmasının kurum için önemli olduğundan bahseden Başkan İduğ, “Belediye olarak imkânlarınızı olabildiğince çalışanınıza sağlamanız gerekmektedir. Bu yüzden göreve ilk geldiğimizde toplu sözleşmesindeki doğru oranlarla iş barışını sağladık. Çalışanlarımız mutlu çalışmalı. Öte yandan 3 yıl önce belediye bütçesini 320 milyon TL’yle teslim almıştık. Bu yıl için de 600 milyon TL’ye çıkardık. Var olan borçları kapatıp, yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Bornovalılara hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için teknolojik alandaki çalışmalarımıza da yenilerini ekledik. Özellikle pazar yerlerinin çok amaçlı kullanılması için projelerimizi devam ettirmekteyiz. 12 bin 219 metrekare alanda yer alan Özkanlar Yeni Bornova Pazarı haftanın 4 günü 5 farklı pazara ev sahipliği yapıyor. Beşi bir yerde pazaryeri yaratarak pek çok sektöre destek olmak istedik. Yaptığımız tüm çalışmaların içerisinde verimlilik, üretim, iş barışı, güven ve mali disiplin var” değerlendirmesinde bulundu.

ASFALT TESİSİ HERKESİN

İlçedeki yol sorununu çözmek için 20 milyon TL'yi aşan yatırımla Asfalt Üretim Tesisi’ni kurduklarına özel vurgu yapan Başkan İduğ, “Yol kalitesini arttırmak amacıyla önce beton santralini yeniledik, şimdi de asfalt üretim tesisimizi kurduk. Fen İşleri Şantiyesi içinde yer alan tesis saatte 160 ton kapasite ile hizmet verecek. 20 milyon liraya mal olan bu yatırımımız sayesinde yol sorununun tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. ‘Büyükşehir’e bağlı İZBETON bünyesinde üç adet asfalt üretim tesisi olduğu hâlde Bornova’ya neden dördüncüsü yapıldı?’ diyerek eleştiride bulunanlar oldu. Büyükşehir Belediyemiz, 30 ilçeye tek tek hizmet veriyor ve hepsi gelişiyor. Ancak hepsine nasıl yetişsin? Bu nedenle imkânlarınız varsa, Büyükşehir Belediye’nin destekçisi ve yardımcısı olacaksınız. Asfalt Üretim Tesisi, kamu faydasına yapılan bir çalışmadır ve herkes kullanabilir” açıklamasında bulundu.

2022 yılı asfalt serim programını belirlediklerini de sözlerine ekleyen İduğ, “2022 yılı boyunca sürecek çalışma kapsamında Atatürk, İnönü, Kızılay, Ermene, Kazım Dirik, Çamkule, Yeşilova, Egemenlik, Mevlana, Gürpınar, Zafer, Karacaoğlan, Gaziosmanpaşa ve Kemalpaşa olmak üzere 14 mahalledeki 101 sokağa 30 bin metre uzunluğunda asfalt serimi yapılacak. Genişliği 5 ile 12 metre arasında değişen yolların yapımı için 57 bin ton asfalt kullanılacak. Böylece toplam 250 bin metrekare asfalt dökülmüş olacak” dedi.

‘BORCUMUZ YOK’

“Vatandaşın ihtiyaçlarına yönelik sonuna kadar borçlanırız” diyerek belediyenin mali tablosuna da değinen İduğ, “Vatandaşın ihtiyacı için doğru kaynakları kullanarak hizmet verilecekse; borçlanma konusunda bir sıkıntı yok. Bornova Belediyesi’nin 2022 sonuna kadar nakit akış tablosu planlandı. Borcumuz yok” ifadelerini kullandı.

‘TIKIR TIKIR ÇALIŞTIK’

Pandemi, deprem ve ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle zor bir 3 yıl geçirdiklerini söyleyen İduğ, “Bu süreçte krizi yönetmek, vatandaşın yanında olmak ve nelerin yapılabileceğini ortaya koymak oldukça önemliydi. Geçen bin gün içerisinde tıkır tıkır çalıştık. Pandemi ve deprem sürecinden geçerek ilçemizdeki projelerimizi gerçekleştirmek heyecan vericiydi. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde daha da iyilerini yapacağız” dedi.

KIZILAY DEĞİŞECEK

Kentsel yenileme çalışmalarına ilçenin en eski mahallelerinden olan Kızılay’da başladıklarını söyleyen Başkan Mustafa İduğ, projeyle bölge halkının kazanacağının altını çizdi. 30 hektarlık alanda planlama yapıldığını söyleyen İduğ, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul ettiği bir kentsel yenileme çalışması yapıyoruz. Kızılay Mahallesi’ndeki evlerin çoğu 1940 yılında yapılan, tek katlı ve metruk binalardan oluşuyor. Projeyle hem kaçak yapının önüne geçmiş olacağız hem de 6 katlı bina için imar izni vereceğiz. 684 parseli kapsayan büyük bir çalışma ve planla birlikte mahallenin çehresi tamamen yenilenecek. Bölgede yaşayan büyük bir kesim bu planlardan memnun. ‘Rant senin cebine girsin’ diyerek yeni bir kent yapıyoruz” diye konuştu.

‘UZLAŞI İSTİYORUM’

Mahallede yaşayan herkesle projeye ilişkin birebir görüştüğünü söyleyen İduğ, süreci provoke etmeye çalışanların olduğunu da belirtti. “Kızılay Mahallesi’nde yüzde yüz uzlaşı istiyorum” diyen İduğ, “Bu proje, bölgede kaçak yapı yapan bazı kişilerin işine gelmese de belediye olarak kimsenin mağdur olmaması için çalışıyoruz. Kızılay Mahallesi’nde yüzde yüz uzlaşı istiyorum. Bölge halkına evlerinin yıkılacağı yönünde algı yaratılıyor. Kimsenin evini yıkmak için böyle bir çalışma içerisine girmeyiz. Kızılay Mahallesi’nde yakın zamanda bilgilendirme ofisi açacağım. Mühendis arkadaşlarım projeye dair sorusu olan halkı detaylarıyla bilgilendirecek. Böylece tüm vatandaşımızı sürece dair bilinçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının ilçenin farklı noktalarında da devam edeceğini söyleyen İduğ, “Pınarbaşı'nda, Gürpınar Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarını yapacağız. Yakın zaman içerisinde Meclis gündemine bu konuyu da getireceğiz. Bizler Bornova'yı büyütmek ve iyileştirmek için göreve geldik. Vatandaşımızın daha iyi koşullarda yaşamasını sağlayacağız” dedi.

İBB’YLE EL ELE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte yürütülen ortak çalışmalardan da bahseden İduğ, “3 yıllık çalışmalarımız içerisindeki ilk projemiz olan Katı Atık Transfer Merkezi hizmete başladı. Tüm ilçelerde ihtiyaç olan önemli bir çalışmaydı. Önceden her gün 20 kamyonumuz Çiğli’ye çöp dökmeye gidiyordu. Artık Merkez’de toplanan atıklarla sadece 2 TIR gidiyor. Öte yandan Forum Bornova’nın karşısında projesini kongre merkezi olarak revize ettiğimiz alandaki çalışmalara Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle başlamıştık. 6 bin 700 metrekarelik alana 600 kişilik kongre merkezi yapmayı planlıyoruz. Ne yazık ki ihale sürecini ekonomik kriz sebebiyle iptal etmek zorunda kaldık. Önümüzdeki iki yıl içerisinde hedefimiz merkezi bitirmek. Bu projemiz Tunç Başkan’ımızın ilçeye imzası olacaktır. Büyükşehir Belediyesi’yle Gökdere Hayvan Barınağı ile Homeros’u aydınlatma çalışmalarımız hâlâ devam ediyor. Sokak canlarının bakımı ve tedavisini daha etkin yapabilmek amacıyla Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün Pınarbaşı’nda bulunan Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni de baştan aşağı yeniledik. Genişletme çalışmaları kapsamında kliniğin köpeklere ayrılan kısmındaki kapasite iki kat arttırılarak 60 can dostunun barınabileceği yeni padoklar ekledik. Bunların dışından üç yıl içerisinde asfaltlamayla ilgili 349 milyon TL’lik yatırım yaptık. Asfalt Üretim Tesisi ve İZBETON’un birlikte yaptığı çalışmalar yakın zamanda daha da iyi sonuçlar getirecektir” dedi. “İlçe belediyesi, Büyükşehir ile birlikte ortak işler yapmazsa halkın mutlu olması mümkün değildir” diyen İduğ, “Bornova’nın yüzde ellisinin sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’nin elindedir. Dolayısıyla ilçede yapılacak çalışmaları el ele yapmak oldukça önemli” açıklamasında bulundu.


 

ÖRGÜTLE UYUMLU

CHP ilçe örgütü ve diğer ittifak partileriyle uyumlu bir çalışma içerisinde olduklarını da sözlerine ekleyen İduğ, “Bornova’da herkese hizmet vermek için geldik. Siyaset üstü bir duruş ortaya koyuyoruz. Her partiden insanımıza ihtiyacı olan konuda destek olacağımızı adayken söyledik. Bu anlayışın Bornova’da başarıldığını düşünüyorum ve daha da iyi noktaya taşıyacağımızı biliyorum” diye konuştu.

 ‘TUNÇ BAŞKANIMIZ EN AZ İKİ DÖNEM GÖREV YAPMALI’

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile aramızı açmaya çalışmasınlar” diyen Başkan İduğ, “Önceki dönemlerde Bornova Belediye Başkanlığı yapan Kamil Okyay Sındır ile Aziz Kocaoğlu arasında da aynı sıkıntıyı yaşattılar. Ne yazık ki siyasetin doğasında böyle olaylar var. Tunç Başkanımızla aramızı açmaya çalışmasınlar. Çünkü bizim vizyonumuz ortadır. Ayakları yere sağlam basan ve Bornova hedefli bir belediye başkanıyım. Tunç Başkanımızın da en az iki dönem görev yapması gerekiyor. Yapmayı planladığı yatırımların önümüzdeki dönemde sonuç vermesi lazım. İlk 5 yılda sonuç vermesini beklemek hayalcilik olur. Amacımız Türkiye’ye, İzmir’e ve ilçemize en iyi şekilde hizmet etmektir” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi