Balbay 2 milyon 200 bin adayın ve ailelerinin dört gözle beklediği yeni sistemin yeni belirsizlikler doğurduğunu vurguladı, şu noktalara dikkat çekti:

-Puan türü 18'den 4'e iniyor. Dünyada uzmanlık alanları giderek derinleşirken üniversiteye girişte puan türünü daraltmak akıl işi değil. Bu yöntemle öğrencilerin istemleriyle puan sistemini buluşturmak neredeyse olanaksız.

-Sabah ilk baraj sınavına giren öğrenci, barajı geçip geçmediğini öğrenemeden öğleden sonraki sınava girip girmemeye karar verecek. Bu durumda öğrencilerin bir de müneccim tutması gerekir.

-Eski sistemde öğrencilerin bir bölümü ilk sınavda eleniyordu. İkinci sınav adı üstünde yerleştirme sınavı oluyordu. Şimdi birinci sınavı geçmeyen de ikinciye katılacak. İlk sınavda başarısız, ikincide başarılı olan öğrencinin durumu ne olacak?

-Öğrencileri yormama, sistemi kolaylaştırma, sınavı yaymama hedefiyle yapılan değişiklik sonucu, öğrencilerin bir günde 240 soru yanıtlamaları gerekecek. Bu mu yormama! Değişikliği yapanlar ya hiç sınava girmemiş ya da öğrencilik nedir bilmiyor.

-ilk oturumda sadece Türkçe ve Matematik sorulacak. Bu uygulama meslek okullarından ve İmam Hatip liselerinden gelen öğrencilere haksızlık.

-Ucu açık sorunun nasıl ve hangi alanda olacağı belirsiz. Buna ucu karanlık sınav denir.

-İki yıllık programa girmek isteyenlerin hangi puan türüne göre tercih yapacakları, belli değil.

-Bu sistem önümüzdeki Hazirana kadar birkaç kez daha değişmeye muhtaç. Bu sistemden olsa olsa kevgir olur. YÖK, ben sınav işinde yokum diyor. Bu tablo en hafif anlatımla öğrencilere saygısızlık.

Balbay sınav değişikliğindeki sorunlu noktaları Meclis'e taşıdı.

Editör: Haber Merkezi