Cengiz Aldemir/ANKARA

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 

etkileri katlanarak gün yüzüne çıkan iklim krizine karşı sürdürülebilir bir yaşamın mümkün hale getiren enerji kaynaklarına olan ihtiyacın arttığını söyledi. 

YEŞİL HİDROJEN EN EKOLOJİK ALTERNATİF

Enerji ihtiyacını karşılamak adına alternatif enerji kaynaklarına olan yönelişin küresel bir boyut kazandığını belirten CHP'li Bakan, "Fosil yakıtlarından uzaklaşarak karbon emisyonunu indirmeyi amaçlayan teknolojiler içerisinde yeşil hidrojen enerjisi önemli bir yer taşımaktadır. Elektroliz aracılığıyla sudan hidrojen üretmeyi mümkün kılan yeşil hidrojen kullanımının yaygınlaştırılması sürdürülebilir bir geleceğin temellerinin atılması ve küresel trendlere ayak uydurulması adına önem teşkil etmektedir. Yeşil hidrojen üretimi suya elektrik verilerek hidrojen ve oksijenin ayrıştırılması aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu işlem atmosfere salınan oksijen karbon emisyonu ve sera gazı yoğunluğuna katkıda bulunmaz. Bu bağlamda, üretim sürecinde karbon salınım meydana gelen mavi ve gri hidrojen ile karşılaştırıldığı zaman yeşil hidrojen sahip olunan en ekolojik altenatif olarak sunulmaktadır" dedi.

TÜRKİYE YEŞİL ENERJİYE YATIRIM YAPMALI

Yeşil hidrojen üretimini desteklemek adına başta Avrupa'da olmak üzere dünyada çeşitli projeler sürdürüldüğünü kaydeden CHP'li Bakan, net-sıfır karbon standardını sağlamak için kıymetli bir fırsat olarak değerlendirilen yeşil hidrojen türünün yaygınlaştırılması için, Avrupa Birliği'nin 2020 yılı Haziranında açıkladığı Hidrojen Stratejisi adlı proje hedefine dikkat çekti. Bakan, "Birleşik Krallığın açıklamış olduğu yeşil endüstri devrim politikaları ve Amerika'nın yeşil hidrojen yakıt üretim tesis bütçelemeleri yeşil hidrojen enerjisinin küresel platformda sahip olmaya başladığı önemi işaret eder niteliktedir. Bu yeni gelişen doğa dostu teknolojide, dünyanın gerisinde kalmamak ve teknoloji öncüsü olmak adına Türkiye de benzer yatırımlar ve politika değişikliklerine olanak sağlamak durumundadır" ifadelerini kullandı.

ALT YAPI YETERSİZLİĞİ VAR

Yeşil hidrojenin yaygın üretim ve kullanımının önündeki en kritik engelin alt yapı yetersizliği olduğunu belirten Bakan,  ülkenin mevcut enerji üretme, taşıma ve saklama teknolojilerinin yeşil hidrojen üretimini destekler nitelikte olmamasından dolayı arz ve talep dengesinin bozularak, üretimi daha elverişli fosil bazlı enerji türlerine olan bağlılığın arttığını söyledi.

YEŞİL HİDROJEN ENERJİSİ ARAŞTIRILMALI

Küresel enerji talebinin önemli bir bölümünün yeşil hidrojen tarafından karşılanması için belirli bütçelerin ayrılarak teşvik edici politikaların oluşturulmasının zorunlu olduğunu vurgulayan CHP'li Bakan, "Tüm bu gerekçelerle, sürdürülebilir bir geleceğin temellerinin atılarak karbon emisyonun düşürülmesi adına yeşil hidrojen kullanımı ve üretimindeki engellerin araştırılarak Türkiye'nin gelecek enerji politikalarının küresel trendlere uygun bir şekilde biçimlendirilmesi amacıyla  Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz."

Editör: Haber Merkezi