Kan ve kök hücre bağışı, yapıldığında birçok kişinin hayatını kurtararak önemli faydalar sağlayan fakat genelde insanların yapmadığı/yapamadığı erdemli mallar grubunda yer almaktadır. Bütün ülkelerde kan ve kök hücre  bağışının özendirilmesi konusunda devletler önemli görevler üstlenmektedir.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, donör bekleyen hastaların zamana karşı yarıştığını, kaybedilen her gün binlerce nefes için hayati bir önem taşıdığını vurguladı.

KÖK HÜCRE BAĞIŞI SAYISI KAÇ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, "Son 4 yılda (2018, 2019, 2020, 2021) yıllar bazında olmak üzere Sağlık Bakanlığı'na yapılan kök hücre bağışı sayısı kaçtır?" diye soran CHP'li Bakan, 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan şu sorularına da yanıt istedi:

Son 4 yılda (2018, 2019, 2020, 2021) -yıllar bazında olmak üzere kök hücre bağışı başvuruları kapsamında kaç kan örneğinin doku tiplemesi çalışması tamamlanmıştır?

Son 4 yılda (2018, 2019, 2020, 2021) -yıllar bazında olmak üzere- kök hücre bağışı başvuruları kapsamında doku tiplemesi çalışması yapılmayan kaç kan ömeği başvurusu vardır?

Zamanla yarışılan bir hastalıkla mücadele eden vatandaşlarımızın yaşam savaşlarında Bakanlığınızın üstüne düşen görev çerçevesinde, doku tiplemesi çalışmanın yapılmamasının veya sürecin yavaş ilerlemesinin nedenini nasıl açıklıyorsunuz?

Bir kan örneğinin doku tiplemesi çalışması için standart süre nedir?

Kök hücre nakli Lösemi, Lenfoma, Talasemi gibi pek çok hastalığın tedavisinde çok büyük bir umut olduğu, donör bekleyen hastaların zamana karşı yarıştığı, kaybedilen her günün binlerce nefes için hayati önem taşdığı ve özellikle salgın hastalık koşullarında donör olma oranının çok düştüğü gerçeğinden hareketle; kök hücre bağışında bulunmak isteyen yurttaşlar için ağız içi sürüntü kiti uygulamasının hayata geçirilmesine dair yürütülen çalışma var mıdır? Varsa detayları nedir? Yoksa gerekçesi nedir?

Editör: Haber Merkezi