Londra merkezli, Uluslararası Botanik Bahçelerin Korunması (BGCI) isimli kuruluşun yayımladığı "Dünya Ağaçlarının Durumu” adlı rapora göre tüm dünyada toplamda 58 bin 497 ağaç türü içerisinde 17 bin 510 türün büyük risk altında olduğunu; 142 türün ise çoktan yok olduğu bilgisinin yer aldığını belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, türlerin yüzde 7'sini oluşturan ve 185 ağaç türünü barındıran Türkiye'de, 13 türün tehdit altında olduğu uyarısında bulundu. CHP'li Bakan, çevre örgütlerinin, ormansızlaşma, ağaç kesimi ve iklim değişikliği krizi karşısında ağaç türleri için acil koruma çağrıları yaptıklarını anımsattı.

AĞAÇ TÜRLERİNİ KORUMA ÇALIŞMANIZ VAR MI?

Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP'li Bakan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Bakanlığınızın, ülkemizde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya ağaç türlerine ilişkin bir çalışması bulunmakta mıdır? Var ise kaç ağaç türün tehdit altında olduğu belirlenmiştir? Bu türler hangileridir?" sorusunu yöneltti.

Bakan şu sorularına da yanıt istedi: 

Her ağaç türünün kendine özgü bir ekolojik rolü olduğu gerçeği ve iklim kriziyle mücadele birlikte düşünüldüğünde oldukça önemli yere sahip olan ağaç türlerini tehdit eden unsurlar üzerine bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Konuya ilişkin "koruma eylem planı” bulunmakta mıdır?

Bakanlığınızın, mevcut ormanları korumak ve korunan alanları genişletmek için yol haritası bulunmakta mıdır? Var ise detayları nelerdir?

Dünyada örnekleri olduğu üzere; "tehdit altındaki türlerin bir gün doğaya geri döndürülebilecekleri umuduyla botanik bahçelerinde veya tohum bankalarında tutulması konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Var ise detayları nelerdir?

Bakanlığınızın, nadir ve tehdit altındaki türler de dahil olmak üzere, ağaçlandırma ve ağaç dikme planlarının bilimsel olarak, doğru yerde doğru ağaçla gerçekleştirilmesini sağlamak için bir çalışması var mıdır?

Ağaçların korunması için ayrılan ödeneklerin artırılması için bir yol haritanız bulunuyor mu?

Editör: Haber Merkezi