Meclis’te yapılacak “Çanakkale Anması” etkinliği için yapılması planlanan tiyatro gösterisinde kadın oyuncuların sahneye çıkmaları engellendi. Toplantıda ise tiyatroculara “Kadın oyuncuların sahneye çıkmaması” yönünde karar alındığı bildirildi. 

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyla ilgili bir önerge vererek duruma tepki gösterdi. Bakan önergesinde şu soruları sordu:

- TBMM’de düzenlenen ‘Çanakkale Anması’ etkinliği için oynanacak tiyatro oyunu hangi gerekçeyle oyuna 1 saat kala iptal edilmiştir?

-‘ Kadın oyuncuların sahneye çıkmaması’ yönünde karar aldığınız iddiası doğru mudur?

- Sahnedeki Atatürk büstünün ve fotoğraflarının kaldırılmasını da talep ettiğiniz iddiası doğru mudur?

"İSMAİL KAHRAMAN'IN TEMSİL ETTİĞİ SİYASAL İSLAMIN KADINA BAKIŞINI BİLİYORUZ"

Bakan konuyla ilgili bir açıklama da yaparak Cumhuriyet devriminin bir kadın devrimi olduğunu ve kadınların İsmail Kahraman'ın temsil ettiği siyasal islamın anlayışına rağmen her alanda var olmaya devam edeceğini ifade etti.

Murat Bakan'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde;

“Laiklik anayasada olmasın” diyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman Çanakkale Anmaları kapsamında meclis oynanacak tiyatro oyununda "Kadın oyuncular sahneye çıkmayacak" diyor, 12 dakikalık oyun, 4 dakikaya düşüyor! İsmail Kahraman, "Bayan oyuncular çıkmıyor değil mi, aferin" diyor! Oyuncular olayı gözyaşları içinde anlatıyor. 
Biz İsmail Kahraman beyefendiyi de onun temsil ettiği siyasal islamı anlayışını da gayet iyi tanıyoruz. Bu tutumunu siyasal islamcı anlayaşından bağımsız görmüyoruz. Siyasal islamın kadına bakışının bir tezahürüdür bu yaklaşım. Kadını sosyal, siyasal, ekonomik her alandan tecrit etme anlayışıdır. Hayatın öznesi olmaktan çıkarma onu edilgenleştirme çabasıdır ve hiç şüphesiz ki bu anlayışa yaşama imkanı verilmemelidir.

Sayın Kahraman sizin işgal ettiğiniz makam Mustafa Kemal Atatürk’ün makamıdır. Cumhuriyet devrimi her şeyden önce bir kadın devrimidir. Ne kadını cumhuriyet ile birlikte çıktığı noktadan aşağı indirebilirsiniz ne de sahneden kaldırılan Atatürk fotoğraflarını bu milletin fikrinden çıkarabilirsiniz. Halide onbaşı, Şerife bacı, Kara Fatma ve daha niceleri istiklal için kadın erkek birlikte mücadele etti. Kadınlar size rağmen sanatta, bilimde, siyasette, iş yaşamında olacak, olmaya devam edecek.

Editör: Haber Merkezi