Cengiz Aldemir/ANKARA - İktidarın 30 Ağustos Zafer Bayramı kısıtlama getirmesine toplumun her kesiminden tepki yağmaya devam ediyor. Tepki gösteren isimlerden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan katıldığı bir televizyon programında, Cumhuriyetin, Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kazanılan 30 Ağustos zaferine değinerek, ‘Atatürk’ü statlardan, havaalanlarından adını silseniz de bizim gönlümüzden kimse silemez. Yüreğimize kazımışız onun adını. 30 Ağustos da biz meydanlarda, alanlarda olacağız. Hiçbir güç bizim 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlamamızı engelleyemez” dedi.

ÖNDERİMİZ ATATÜRK, AKP’NİN EL BENNA

AKP iktidarının milli çıkarları savunduğu için Suriye’de, Libya’da olmadığını, dış politikasını Müslüman kardeşler çizgisinde oluşturduğu için oralarda olduklarını belirten Bakan,” Biz kendimize Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rehber alırken, AKP iktidarı kendilerine rehber olarak Mısırlı Hasan El Benna’yı rehber alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

AKP iktidarının Müslüman Kardeşler örgütünün Suriye devleti içinde pozisyon almasına destek sağladığını, Katar ilişkileri, Mısır ve Libya’da ki pozisyonlarının temel sebebinin siyasi İslamcı ve popilist politikalardan kaynaklı olduğunu vurgulayan Bakan, “Buralarda ulusal çıkarlar falan söz konusu değil. Türkiye devletinin bekasını düşündüklerini sanmıyorum. Tamamen geri planda bir siyasal İslam anlayışı ve popilist politikaların peşinde koşan bir iktidardan bahsediyoruz” şeklinde yorumladı.

DERTLERİ CUMHURİYETLE HESAPLAŞMA

Atatürk’ün Anadolu’yu gezdiği ve yüzlerce anısının yaşandığı beyaz vagonun depoya kaldırılmasının hatırlatılması üzerine, CHP’li Bakan iktidarın Cumhuriyete ve Atatürk’e açıktan saldırmaktan çekinmediklerine dikkat çekerek, “Devletin tüm kurumlarında izleri silinmeye çalışılan Atamıza yönelik bu saldırılar toplumda büyük tepki görüyor. Atatürk’ün kurucu devrimci yönünü çağrıştıran tüm miras toplumun hafızasından silinmek isteniyor. Bunun son örneği Alsancak Garı önünde sergilenen beyaz vagonun göz önünden çekilmek istenmesi. Her gün binlerce insanın önünden geçtiği Atamızın hatırasını canlı tutan beyaz vagon hava şartları bahanesiyle görünmeyen bir alana alınma gayretinde. Atamızın İzmirliler nezdinde edindiği tartışmasız yer ve ona duyulan derin sevginin karşılığı olarak sergilenen ve bugün artık bir eser mahiyetinde olan bu yapı, toplumun göz önünden çekilerek akıllarınca İzmirlinin hafızasına kazınmış Atatürk imgesine bir çentik atılmak isteniyor. Bunlar ne milli ne de yerli” sözleriyle eleştirdi.

BU DOĞAL FELAKET DEĞİL

CHP’li Bakan Giresun’da yaşanan sel felaketi ile ilgili değerlendirmesinde, bunun bir doğal afet olmadığını, iktidarın dere yataklarına imar izni veren, maden ocakları, HES’ler gibi rant politikaları yüzünden dere yataklarının değiştirilmesi sonucu yaşandığını vurgulayarak, “Bu iktidar doğayı yağmalayan, ormanları, dereleri, maden ocaklarına izin veren rantçı politikalarının bir sonucudur bu felaketler. Bunu bir türlü anlamak istemeyen halktan değil ranttan, yağmacılıktan yana bir iktidar anlayışı var” tespitinde bulundu.  

Editör: Haber Merkezi