Cengiz Aldemir/ANKARA

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu görüşmelerinin yapıldığı meclis genel kurulunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, iktidar sözcülerinin, "On dokuz yılda millî eğitimde büyük devrimler gerçekleştirdik." sözlerini eleştirerek, "Bunu söyleyen arkadaşlar hakikatle bağını koparmış, kendi gerçekliklerini yaşıyorlar, buna "sanal gerçeklik" deniliyor. Öğretmenler için öğretmenlerin karşı olduğu bir kanun hazırlıyorsunuz. Bu kanunla ilgili düşüncelerini öğretmenlere sordunuz mu ne düşünüyorsunuz diye. Öğretmenler Meclisin kapısında feryat ediyor arkadaşlar "Bu kanun çıkmasın." diye ve siz öğretmenler için meslek kanunu çıkardığınızı söylüyorsunuz. Bir defa, şu "Eğitimde devrim yaptık." palavrasından vazgeçin" sözleriyle tepki gösterdi.

AKP EĞİTİM SİSTEMİNİ ÇÖKERTTİ

AKP iktidarının Türk eğitim sistemini çökerttiğini, 8 Bakanı değiştiği eğitim sisteminin 19 yılda 16 defa değiştirildiğini anımsatan CHP'li Bakan, "Eğitimde kadrolaşma sizin döneminizde oldu. İktidara geldiğiniz ilk yılda 1.300 eğitimli, deneyimli bürokratı bir gecede görevden aldınız. 2004 tarihli yasayla öğretmenleri "ücretli, kadrolu, sözleşmeli, uzman, başöğretmen" diye ayrıştırdınız. 2007 yılında sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına gittiniz. 652 sayılı KHK'yle yüz yıllık teşkilat yapısını yıktınız. KHK'yle proje okul uygulamasıyla kayırmacı yaklaşımla öğretmen ve yönetici atadınız. 2002-2021 yılları arasında atanamayan öğretmen sayısını 1 milyona ulaştırdınız. Bana bir haftadır binlerce öğretmen mail atıyor, o mailler size gelmiyor mu, merak ediyorum. Onların sesini biz duyuyoruz, siz duyuyor musunuz? Bu öğretmenler haykırıyor, diyorlar ki: "2021 yılında 377 bin 987 öğretmen KPSS'ye girdi." 2021'de atanan öğretmen sayısı sadece 15 bin. Yani yüzde 3,96'sı atanmış; siz devrimden bahsediyorsunuz" dedi.

AKP DÖNEMİNDE ÖĞRETMENLER İNTİHAR EDİYOR

Millî Mücadele'de, cephe ve cephe gerisinde vatan için şehit olan öğretmenleri anımsatan Bakan, öğretmenlerin sadece AKP iktidarı döneminde intihar ettiklerini vurgulayarak, "Bu ülke Köy Enstitülerinden mezun olup köyüne gidip kendi okulunu inşa eden ve orada öğrenci yetiştiren öğretmenleri gördü. Benim dayım da onlardan biridir, hepsini saygıyla anıyorum ama intihar eden öğretmen görmedi. Bu ülke İkinci Dünya Harbini, soğuk savaş yıllarını yaşadı, büyük ekonomik buhranlar gördü; intihar eden öğretmen görmedi. Sizin döneminizde öğretmenler intihar ediyor. Tüm sistemi yozlaştırdınız, liyakat bitti. En güçlü referansı olan mülakatı geçiyor. Emek vermenin, çalışmanın hiçbir karşılığı yok. AK PARTİ'de eşi, dostu, yakını olan mülakatta geçiyor, ona duble yol, otoyol, her önü açık ama kimsesi olmayan öğretmeni şosede açlığa, sefalete, yoksulluğa, ölüme mahkûm ettiniz" diye konuştu.

GENÇLERİN UMUTLARINI TÜKETTİNİZ

Atamadığı için 23 yaşında boyacılık yaptığı inşaatta elektrik akımına kapılarak ölen öğretmen Fedai Altun'un, sosyal medya hesabından, "83 puanın mükafatı bu." paylaşımına dikkat çeken CHP'li Bakan, 28 yaşında yüksek lisanslı öğretmen Mustafa Kaya'nın hayatına son verdiğini anımsatarak, "Kuzeni ölen Mustafa öğretmen için diyor ki: "9 yaşından bu yana babasızdı. Annesi ve ağabeyinin desteğiyle, kendi çabalarıyla okulunu bitirdi, yoksuldu. Okulunu bitirince büyük bir umutla atanmayı bekliyordu, atanamayınca maddi sorunları devam etti. Kimse böyle bir şey yapacağını beklemiyordu." diyor. Yurttan arkadaşı, bir avukat, sosyal medyada bir paylaşım yapmış, diyor ki: "Adı Mustafa Kaya, babasız büyüdü. Kendi çabalarıyla, büyük umutla PDR bölümünü kazandı, devlet yurdunda kaldı. Dört yıl boyunca aynı yeşil montu, aynı siyah ayakkabıyı giydi. Yoksuldu, tek isteği emeğinin karşılığıydı, vermediler." diyor. Gençlerin umutlarını tükettiniz, hayallerini çaldınız" ifadelerini kullandı.

2 YILDA 50'YE YAKIN ÖĞRETMEN İNTİHAR ETTİ

Mustafa Kaya'nın ölüm nedeninin intihar değil, cinayet olduğunu, faillerinin, yozlaşmış sistemi kura ve yönetenler olduğunu ifade ederek, "  Faili uzakta aramayın, aynaya bakın. Mustafa Kaya cinayetinin faili öğretmen adaylarının sayısının 1 milyona ulaşmasına sebep olanlardır. Bu cinayetin faili, öğretmen olmak için eğitim gören gencecik evlatlarımızın inşaatlarda, pazar yerlerinde, taksicilik yaparken neden öğretmen olamadığını sorduğunda, "Herkes öğretmen olmak zorunda değil." diye pişkince cevap verenlerdir. Bu cinayetin faili, kamunun ihtiyacı olan öğretmen atamasını yapmayanlardır. Bu cinayetin ve iki yılda 50'ye yakın öğretmenin cinayetinin faili bu yaşanan drama sebep olanlar, göz yumanlar ve buraya gelerek kanunlara gözü kapalı oy verenlerdir."

Editör: Haber Merkezi